Kova prieš seksualinį priekabiavimą: moterys ginkluojasi naujoviškais prietaisais

  • Teksto dydis:

Europiečių ir amerikiečių akyse Japonijos visuomenė atrodo kažkas beveik utopiško. Švari, drausminga, sunkiai dirbanti šalis, regis, yra neblogas pavyzdys mums. Tačiau japonės moterys neskubėtų su tuo sutikti – 70 % jaunų merginų viešajame transporte yra patyrusios lytinį priekabiavimą. Dabar jos ginkluojasi štai tokiais lūpdažio dydžio prietaisais.

Seksualinis priekabiavimas prieš moteris Japonijoje yra didžiulė problema. Daugelis moterų yra jį patyrusios. Statistiškai, šeimoje, kurioje yra dvi moterys, bent viena iš jų bus patyrusi priekabiavimą. Įsivaizduokite tai savo šeimoje. Įsivaizduokite tai savo mieste. O dabar įsivaizduokite save tokioje situacijoje, kuomet kiekviena kelionė į miestą gali būti papildyta nepažįstamojo rankomis.

Tuo tarpu japonės net pasiskųsti nelabai gali. Teigiama, kad priekabiavimas viešajame transporte yra toks dažnas, kad japonės didesnį dėmesį skiria nuvykimui į darbą laiku, o ne įtariamojo sulaikymui. Metro įrengiami specialūs moterų vagonai, visur iškabinta informacija apie tokio elgesio nelegalumą ir baudas, kurios siekia daugiau nei 4200 eurų, nors galima ir 6 mėnesiams netekti laisvės.

Kompanija „Shachihata“ dabar siūlo specialius žymeklius, kurie turėtų padėti pričiupti nusikaltėlius. Idėja sukurti šį prietaisą gimė, kai vienas iš „Shachihata“ įkūrėjų „Twitter“ tinkle perskaitė patarimą priekabiautojų rankas badyti smeigtukais. Viešajame transporte Japonijoje dažnai yra tiek žmonių, kad pagauti nusikaltėlį už rankos yra labai sunku. Tačiau „Shachihata“ pamanė, kad smeigtukai nėra būtini.

Svetimą ranką pajutusi moteris turi į ją suduoti „Shachihata“ prietaisu – taip ranka bus paženklinta nematomu rašalu. Tuomet vis tiek reikia kviesti apsaugą ar policiją, kuri galės patikrinti keleivių rankas ir taip atpažinti nusikaltėlį. Pats „Shachihata“ prietaisas yra ne tik antspaudas, bet ir ultravioletinis žibintuvėlis, kuris leidžia pamatyti tą nematomo rašalo žymę.

Patys „Shachihata“ kūrėjai suvokia, kad prietaiso panaudojimas yra sudėtingas, tačiau viliasi, kad tai suveiks kaip atgrasymo priemonė. Pirmoji 500 vienetų serija buvo išpirkta per kelias akimirkas – panašu, kad Japonijos moterys laukia tokių sprendimų.

Tai, beje, nėra vienintelė tokia priemonė moterų kovoje prieš priekabiautojus. Programėlė „Digi Police“, kuri buvo parsisiųsta jau 237 tūkstančius kartų, ima rėkti „Liaukis!“ ir visus aplinkinius perspėja, kad netoliese yra priekabiautojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
99 proc. pačios kaltos- vaikšto pusnuogės, kraiposi, vaiposi, visaip demonstruojasi ir po to nori, kad koks kvailys nekibtų ? Net kuilys - ir tas šoka ant kiaulės, kai ta jam atkiša subinę...

Anonimas

Anonimas portretas
wau,kokie shlykshtus ,kuiliai;

Piderastas rudomanskis

Piderastas rudomanskis portretas
Idomu ar Simonko siknan toki isistate?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių