Kuriami vabzdžiai kiborgai: judesius kontroliuos „Bluetooth“ signalais?

Grupė Pekino technologijos instituto mokslininkų kuria mažyčius mechanizmus vabzdžiams – tikisi paversti juos kiborgais: gyvais organizmais, patobulintais technologijomis.

Komanda vabalus ir kitus vabzdžius aprūpino mažomis mikroschemomis ir laidais. Taip gali kontroliuoti vabzdžių judesius infraraudonųjų spindulių arba „Bluetooth“ signalais.

„Po signalo vabalas pakelia koją. Jis geba reaguoti į šviesos signalus juos sekdamas. Mūsų metodai derinami su natūraliu vabzdžių elgesiu“, – teigė Pekino technologijos instituto doktorantė Yu Li.

Anot mokslininkų, didžiausias iššūkis – kuo labiau sumažinti visus elementus, kad vabzdžiai galėtų dar lengvai judėti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Sukūrėme šią bandymų kuprinę – ji sveria 23 miligramus, o paprasta bitė geba nešti virš 100 miligramų. Sudėjus mūsų lustą ir dar bateriją – 100 miligramų ir nesieks“, – aiškino vyras.

Ateityje kiborgai vabzdžiai galėtų būti naudojami ekstremaliose situacijose. Pavyzdžiui, per žemės drebėjimus gelbėtojams padėti aptikti žmones, kurie įstrigę po griuvėsiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekada

Niekada portretas
jokios technologijos nebuvo kuriamos zmogui. Pirmiausia karui,o kai jau tampa zinomos visiems - tada komercijai.

...

... portretas
Rusija ir Amerika yra sios planetos didziausios nelaimes. Bet kuo toliau, tuo labiau Kinija verziasi buti treciaja sios planetos nelaime.

!=]

!=] portretas
Juk taip buvo tik fantastiniuose filmuose .!? Reikia pritaikyti karo pramonei .!?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių