A. Makedoniečio laikų kape rasti penkių žmonių palaikai

  • Teksto dydis:

Mažiausiai penkių žmonių, tarp jų pagyvenusios moters ir kūdikio, griaučiai buvo rasti Graikijoje atkastoje Aleksandro Makedoniečio laikų kapavietėje, pirmadienį praneš šalies kultūros ministerija.

„Nustatyti mažiausiai penkių žmonių palaikai, keturi žmonės buvo palaidoti, o vienas – sudegintas“, – nurodoma Kultūros ministerijos pranešime.

„Mirusieji yra moteris, du vidutinio amžiaus vyrai ir vienas kūdikis“, – sakoma pranešime ir pažymima, kad penkto asmens lytis nenustatyta.

Manoma, kad moteriai galėjo būti daugiau nei 60 metų, o vyrai buvo 35 ir 45 metų amžiaus, nurodė pareigūnai. Daugiau informacijos apie kūdikį ir penktą žmogų kol kas nėra.

Šiauriniame Amfipolio mieste rasta kapavietė yra didžiausia kada nors archeologų rasta šioje šalyje. Ypatingo pasaulio žiniasklaidos dėmesio šis radinys sulaukė šią vasarą.

Buvo daug spėlionių dėl to, kas palaidotas šiame kape: nuo Aleksandro žmonos Roksanos iš Baktrijos iki karaliaus motinos Olimpijos ar vieno iš karaliaus generolų.

Iš pradžių buvo manoma, kad kape yra vienas skeletas, tačiau pirmadienį ministerija pranešė, kad rasta 550 kaulų fragmentų, iš kurių 157 buvo žmonių.

Kiti rasti kaulai priklausė įvairiems gyvūnams, tarp jų ir arkliui.

Tame kape, kurio perimetras yra 500 m ir kuris yra įkastas į 30 m aukščio kalvą, buvo rasta sfinksų ir kariatidžių skulptūrų, sudėtingų mozaikų ir monetų su Aleksandro Makedoniečio atvaizdu.

Apie šio kapo vietą buvo žinoma Antikos laikais. Manoma, kad jis buvo ne kartą apiplėštas antrame amžiuje prieš mūsų erą, kai Makedoniją užkariavo romėnai.

Kultūros ministerija pirmadienį patvirtino, kad kapas senovėje buvo uoliai ir ne kartą plėštas.

„Rastų kaulų padėtis rodo, kad jie buvo judinti“, – nurodoma pranešime.

Kultūros ministerija gruodį kaip „nepagrįstus“ atmetė teiginius graikiškose interneto svetainėse, kad tai 54 metų moters, vadinasi, tikriausiai Olimpijos, palaikai.

Istorikai sako, jog labai mažai tikėtina, kad tai gali būti pats Aleksandras, kuris iki savo mirties 32 metų amžiaus užkariavo persų imperiją ir didelę dalį viso tuomet žinoto pasaulio.

Papildomi tyrimai parodys, ar palaidotuosius sieja koks nors giminystės ryšys, informavo ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių