Milžiniškas teleskopas ieškos Žemės antrininkių

Europos astronominių tyrimų organizacija ketina statyti didžiulį teleskopą, kuris turėtų padėti atrasti kitose sistemose esančias planetas, panašias į mūsiškę.

Mokslininkai į dangų ketina žiūrėti per milžiniško dydžio akį, kuri galės užfiksuoti net ir silpniausius šviesos blyksnius, atskriejusius iš už šimtų milijardų kilometrų. Tikimasi, kad didžiulis teleskopas padės nustatyti, ar tolimose planetose yra vandens, kokios dujos dengia jų paviršių, ar ten gali būti gyvybės.

Būsimasis teleskopas pirmą kartą leis pažvelgti už Saulės sistemos ribų, nes dabartiniai teleskopai tam buvo paprasčiausiai per silpni. Pagrindinė naujojo teleskopo dalis - 42 m skersmens veidrodis, kuris galės surinkti 15 kartų daugiau šviesos už dabartinius teleskopus. Tad su tokiu teleskopu pažvelgus į Mėnulio paviršių, bus galima pamatyti prieš kelis dešimtmečius astronautų paliktą mėnuleigį.

Teleskopo statybos turėtų kainuoti apie 1 mlrd. eurų, o prie jų prisidės 14 Europos šalių. Kitais metais prasidėsiančios statybos turėtų būti užbaigtos iki 2018-ųjų. Vieta teleskopui dar neišrinkta, tačiau jį numatoma įrengti prie pusiaujo, o tarp galimų variantų yra Kanarų salos ar Čilė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

guru

guru portretas
o tai negalima to paziuret butu po metu ar dvieju, kada nors ta krize i pabaiga eis, o cia mat tik 1 milijardas :) tai kur cia ta pasauline krize ? :)

zeez

zeez portretas
nesvarbu ta krize, teleskopas daug svarbiau :P

...

... portretas
:D MILIJARDAS PASAULYNEJE EKONOMIKOJE YRA NIEKINIS SKAICIUS KA CIA SVAIKSTAT NE BILIJONAS GI IR NET NE TRILIJARDAS :D NE VIENA TRILIJONA PADEDA VIEN ANT ATOMINES GINKLUOTES ISLAIKYMO ...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių