Mirė pirmasis į atvirą kosmosą išėjęs kosmonautas A. Leonovas

Maskvoje penktadienį mirė Aleksejus Leonovas, Sovietų Sąjungos laikų kosmonautas, pirmasis išėjęs į atvirą kosmosą 1965 metais, pranešė jo asistentė.

A. Leonovui buvo 85 metai.

„Jis mirė šiandien Maskvos Burdenkos ligoninėje po ilgos ligos“, – naujienų agentūrą AFP informavo Natalija Filimonova.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ pareiškė užuojautą dėl „kosmonauto Nr. 11“, dukart pelniusio Sovietų Sąjungos didvyrio titulą, mirties.

A. Leonovas buvo artimas Jurijaus Gagarino, 1961 metais tapusio pirmuoju į kosmosą pakilusiu žmogumi, draugu.

Ketveriais metais vėliau A. Leonovas pateko į istoriją, per misiją „Voschod 2“ palikęs savo erdvėlaivį ir išėjęs į atvirą kosmosą 12 minučių ir devynioms sekundėms.

Tas skrydis ir išėjimas į kosmosą apskritai buvo sėkmingi, bet įgulos sugrįžimas į Žemę vos nesibaigė tragedija, kai A. Leonovas ir jo kolega Pavelas Beliajevas avariniu būdu nusileido Sibiro miške.

„Tai visiems mums didžiulė tragedija“, – pareiškė kosmonauto Boriso Volynovo žmona Tamara, parašiusi knygą apie kosmonautus.

„Aleksejus – unikalus žmogus“, – sakė ji AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vyteniui

Vyteniui portretas
norėtūsi sužinoti kas Jūsų nuomone kaltas dėl to SU-15 tokiu atstumu kirtusio Gagarino-Seriogino ekipažo trajektoriją? 10-15 metrų nėra toks atstumas kur kad ir sugedus navigacijai neišeitų pamatyt kad čia pat kitas naikintuvas.

Vytenis ALEKSANDRAITIS

Vytenis ALEKSANDRAITIS portretas
Nepaminėta šitame straipsnyje, kad Aleksejus Leonovas atskleidė tikrąją Jurijaus GAGARINO " ž u v i m o " PRIEŽASTĮ - praskridusį 10-15 m atstumu naikintuvą Su-15 ir apvertusį į suktuką J.Gagarino-V.Seriogino ekipažą. Aš kaip tik ir fiksavau to naikintuvo nerealų apie 1700 km/val. greitį su savo radaru per budėjimą, kai buvau rekrutas. Tokio greičio žuvusieji su MiG-15 negalėjo pasiekti, o aš J.Gagarino skrydžio tik 4,2 km aukštyje iš per 300 km atstumo matyti negalėjau, nes mūsų planeta nėra plokščia. Todėl iš Maskvos centro generolai be reikalo apkaltino mus pametus "J.Gagariną" - pamesti galėjau tada tik per 10,5 km aukštyje skridusį šį Su-15, kuris pagal A.Leonovą, nėrė žemyn iki 400 m aukščio, o po to į debesis šovė, kad praskrieti pro J.Gagariną "netyčia" labai panašiu laiku - kokių 5 min. skirtumu. Todėl, manau, Centre generolai ir apsigavo - mus apkaltino. Todėl net du laiškus Aleksejui rašiau, bet, matyt, J.Gagarino dukros mano laiškų Aleksejui kodėl neperdavė, skaitykite mano

gaila

gaila portretas
geras zmogus buvo
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių