Moksliniams koronaviruso atmainų tyrimams – 123 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Europos Komisija neatidėliotiniems moksliniams koronaviruso atmainų tyrimams skiria 123 mln. eurų iš naujosios ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“.

Šis pirmasis skubus finansavimas, kaip nurodoma Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje išplatintame pranešime, prisideda prie įvairių ES finansuojamų mokslinių tyrimų ir inovacijų veiksmų, kuriais siekiama kovoti su koronavirusu, ir prie visų Europos Komisijos veiksmų, kuriais siekiama užkirsti kelią koronaviruso atmainų poveikiui, jį sušvelninti ir į jį reaguoti vadovaujantis naujuoju Europos biologinės gynybos parengties planu „HERA inkubatorius“.

„Kovai su šia pandemija ir iššūkiais, kuriuos kelia koronaviruso atmainos, mes toliau telksime visas turimas priemones. Privalome visi dėti pastangas, kad pasirengtume ateičiai, pradėdami ankstyvu atmainų nustatymu ir baigdami naujų vakcinų ir gydymo priemonių klinikinių tyrimų organizavimu bei koordinavimu, kartu visuose etapuose užtikrindami teisingą duomenų rinkimą ir dalijimąsi jais“, – sakė už inovacijas, mokslinius tyrimus, kultūrą, švietimą ir jaunimą atsakinga EK narė Mariya Gabriel.

EK paskelbė naujus kvietimus, kurie papildo ankstesnius veiksmus gydymo priemonėms ir vakcinoms kurti. Tikimasi, kad įgyvendinant projektus bus sukurtos naujos arba patobulintos esamos plataus masto daugiacentrės regioninės arba tarptautinės kohortos, įskaitant už Europos ribų, kurios greitai suteiks daugiau žinių apie SARS-CoV-2 ir atsirandančias viruso atmainas. Taip pat bus toliau plėtojamos perspektyvios gydymo priemonės arba potencialios vakcinos nuo SARS-CoV-2 / COVID-19 viruso, kurių ikiklinikinis klinikinių tyrimų etapas jau baigėsi. Bus remiama ir mokslinių tyrimų infrastruktūra, reikalinga, kad būtų paspartintas dalijimasis duomenimis ir greitai teikiama parama moksliniams tyrimams ir gaunamos ekspertinės žinios, kovojama su koronaviruso atmainomis ir pasirengiama būsimoms epidemijoms.

Tikimasi, kad sėkmingi konsorciumai bendradarbiaus įgyvendinant kitas atitinkamas nacionalinio, regioninio ir tarptautinio lygmens iniciatyvas ir projektus, kad būtų kuo labiau padidinta sinergija ir papildomumas ir išvengta mokslinių tyrimų pastangų dubliavimo.

Šiais skubiais kvietimais bus šalinama trumpalaikės ir vidutinės trukmės grėsmė ir tuo pačiu metu rengiamasi ateičiai, pažymima EK atstovybės pranešime. Jie taip pat padės kurti Europos pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas instituciją (HERA), padėsiančią ES numatyti būsimas pandemijas ir geriau su jomis kovoti.

Paraiškas pagal kvietimus bus galima teikti nuo balandžio 13 d., o jų pateikimo terminas – gegužės 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių