Mokslininkai „nulaužė“ augalų genetinį kodą ir dabar šie augalai šviečia nuolat

Mokslininkų komanda sugebėjo „nulaužti“ dviejų tabako augalų rūšių genetinį kodą ir dabar šie augalai šviečia. Ir tą daro per visą savo gyvavimo laikotarpį. Kiaurą parą. Vaizdas nuostabus. Atrodo, lyg „Avataro“ filmas būtų tapęs realybe. Bet net ir tai ne pabaiga.

Mokslininkai ir anksčiau yra „privertę“ augalus švytėti, tačiau toks reiškinys būdavo pasiekiamas į augalus įpurškiant specialių medžiagų.

Šįkart augalai bioliuminescenciją demonstruoja dėl visai kitų priežasčių, skelbia „ScienceAlert“.

Mokslininkai su augalais taip daro ne dėl to, kad turėtume švytinčią eglutę – kas irgi būtų visai šaunu – bet dėl to, kad daugiau sužinotų kaip veikia augalų metabolizmas, kokios vyksta reakcijos į besikeičiančią aplinką ir t.t.

Tad norėdami sukurti švytinčius augalus, mokslininkai pasinaudojo savo sukurta „grybeline bioliuminescencine sistema“.

Dėka jos, augaluose esanti įprasta rūgštis paverčiama į luciferiną. Būtent dėl jo organizmai ir pradeda švytėti.

Ir šios dvi tabako augalų rūšys dabar švyti kiaurą parą ir per visą savo gyvavimo laikotarpį. Šviesos skaityti knygoms galbūt ir neužteks, bet švytintys augalai atrodo nuostabiai.

Geriausia yra tai, kad šis augalų patobulinimas niekaip neigiamai neatsiliepė natūralioms augalų funkcijoms. Mokslininkai tvirtina, kad „bendras augalų fenotipas, chlorofilo ir karotinoidų kiekis, žydėjimo laikas ir sėklų daigumas“ išliko toks pats, kaip nešviečiančių tų pačių rūšių augalų.

Vienintelis pokytis – apart švytėjimo – „vidutiniškai 12 proc. padidėjęs augalų aukštis“.

Be Nicotiana tabacum ir Nicotiana benthamiana tabako augalų modifikacijų, mokslininkams jau pavyko tą patį padaryti ir su kitais augalais, įskaitant petunijas bei rožes.

Galbūt įprasti gėlių darželiai greitai taps dar gražesni. Ypač nakties metu.

Mokslininkai „Nature Biotechnology“ moksliniame žurnale publikuotame tyrime tvirtina, kad tokį neįprastą efektą būtų galima pasiekti net ir su gyvūnais. Skamba įspūdingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta Keršienė

Asta Keršienė portretas
Deja pats netobuliausias,ką sukūrė gamta-žmogus! TV

AU

AU portretas
Pasuko prieš gamtą.Atsirūgs naujais virusais.

Tomas

Tomas portretas
Gamta toli gražu netobula ir nėra jokios prasmės tai iškelt į kazkokį neliečiamą statusą. Žmogus yra kūrėjas ir žmogui pavesta viešpatauti čia žemėje!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių