Mokslininkai siekia išvesti klimato kaitai atsparias bulves

  • Teksto dydis:

JAV Meino universiteto mokslininkai mėgina išvesti naują bulvių veislę, kuri atlaikytų dėl klimato kaitos kylančią temperatūrą.

Aukštesnė temperatūra ir ilgesnis augimo sezonas gali sukelti bulvių kokybės problemų ir ligų, vietos laikraščiui „The Bangor Daily News“ sakė minėto universiteto profesorius Gregory Porteris (Gregoris Porteris).

„Remiantis klimato kaitos prognozėmis, sulauksime gausesnio lietaus, o bulvės netoleruoja ilgą laiką esančios drėgmės be kylančių kokybės problemų, – sakė profesorius. – Jeigu norime ir toliau Meine sėkmingai auginti bulves, mums reikia veislių, kurios atsparios pokyčiams.“

Verta paminėti, kad visame pasaulyje mokslininkai siekia švelninti klimato kaitos poveikį žemės ūkio sektoriui. Anksčiau šį mėnesį paskelbtoje NASA tyrimo išvadose sakoma, kad klimato kaita gali paveikti kukurūzų ir kviečių derlius jau 2030 metais.

Bulvėms problemų kelia ne tik lietus, bet ir kenkėjai. Meino universiteto kenkėjų valdymo specialistas Jimas Dillas (Džimas Dilas) sakė, kad dėl klimato kaitos klesti Kolorado vabalai ir ligas platinantys amarai.

Jo teigimu, naujos bulvių veislės su „plaukuotesniais“ lapais gali apsunkinti galimybes kenkėjams judėti augalu ir jam pakenkti. Be to, tai leistų ir naudoti mažiau pesticidų. Tiesa, naujos bulvių veislės išvedimas kryžminant skirtingas bulvių veisles yra ilgas procesas, tačiau jis jau vyksta.

„Po pirminio kryžminio apdulkinimo selekcija trunka dešimt metų, o tuomet reikia dar nuo dvejų iki penkerių metų pakankamam komerciniam įvertinimui, kad būtų išleista nauja bulvių veislė“, – sakė G. Porteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau jankiu ,,,mokslininkai,,, isvede GMO-CMO

jau jankiu ,,,mokslininkai,,, isvede GMO-CMO  portretas
grudu veisles ... nuo kuriu akyse ant vyzdziu plaukai auga...o po oda kirminai gyvena .. dabar emesi bulviu ... IR SIAS SUPEDERASTINS IKI GMO- CMO LYGIO ,kad vaikams bulviniu ,,,cipsu,,, suvalgius prades kiauliu snukiai augt...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių