Dėl raketos „Sojuz“ problemų atidėtas egzoplanetas tirsiančio ESA palydovo paleidimas

  • Teksto dydis:

Dėl techninių rusų gamybos raketos „Sojuz“ problemų atidėtas pirmojo Europos kosmoso agentūros (ESA) palydovo, kuris tyrinės už Saulės sistemos esančias planetas, paleidimas iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje.

„Dėl raudono signalo pradedant „Sojuz“ paleidimą misija atidedama, – tviteryje pranešė Europos kosmoso bendrovės „Arianespace“ vadovas Stephane'as Israelis. – Pradėtos standartinės procedūros.“

„Cheops“ pavadintas palydovas stebės ryškias žvaigždes, aplink kurias, kaip jau žinoma, sukasi įvairių dydžių egzoplanetos. Šių planetų dydis yra tarp Žemės ir Neptūno dydžio.

Bendra ESA ir Šveicarijos mokslininkų misija leis užfiksuoti nedidelius žvaigždės ryškio pokyčius tuo metu, kai planetos skrenda per žvaigždės diską, žiūrint į ją iš Žemės.

Naujasis palydovas leis tiksliai išmatuoti planetų dydį, tada mokslininkai tikisi pasinaudoti jau iš ankstesnių tyrimų žinoma planetų mase ir apskaičiuoti jų tankį.

ESA teigimu, planetos tankis „suteikia esminės informacijos apie jos sudėtį ir struktūrą, pavyzdžiui, ar planeta sudaryta iš uolų, ar iš dujų, o galbūt joje yra vandenynų“.

„Arianespace“ palydovą „Cheops“ planavo paleisti rusų gamybos raketa „Sojuz“. Taip pat į orbitą turėjo būti iškeltas Italijos kosmoso agentūros Žemės stebėjimo palydovas ir keli mažesni palydovai.

„Cheops“ skries aplink Žemę 700 km aukštyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių