Pereiti į pagrindinį turinį

Paskelbtas pirmojo lietuviško palydovo iškėlimo į kosmosą konkursas

2013-10-11 10:20
DMN inf.
ktu.lt nuotr.

Vilniaus universitetas, gruodžio 8-ąją ketinantis į kosmosą iškelti pirmąjį lietuvišką palydovą, paskelbė jo iškėlimo į erdvę konkursą.

Konkursas paskelbtas ketvirtadienį, pasiūlymų jam laukiama iki spalio 22 dienos. Jo sąlygose numatyta, kad palydovo - kubo formos dėžutės - tūris be ryšio antenų sieks 1000 kubinių centimetrų, svoris - iki 2 kilogramų.

Projekto atstovai anksčiau skelbė, kad ketinama bendradarbiauti su privačia kompanija „Nanoracks“, kuri gabena mokslinius krovinius į Tarptautinę kosminę stotį.

Pasak jų, JAV biudžeto krizė ir sutrikusi Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) veikla nepaveiks Lietuvoje kurto palydovo "LituanicaSAT-1" skrydžio, o starto data nesikeičia - gruodžio 8 diena.

Numatyta, kad spalio 17 dieną palydovas bus išsiųstas į JAV, lapkritį bus atliekami jo bandymai NASA, o lapkritį turėtų būti gautas ir NASA saugumo komisijos leidimas skristi į kosmosą.

„LituanicaSAT-1“ projektą vertina NASA Tarptautinės kosminės stoties krovinių saugumo komisija.

Palydovas iš Volopo salos skrydžių centro bus iškeltas į kosmosą. Anot projekto organizatorių, „LituanicaSAT-1“ iškeliavus į Žemės orbitą, ryšio priemonėmis bus perduoti pirmieji lietuviški žodžiai iš kosmoso, teigiama, kad taip pat pirmą kartą Lietuvoje buvo sukurta visa palydovo misijos palaikymui reikalinga antžeminė infrastruktūra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų