Festivalio „Erdvėlaivis „Žemė" rengėjas R. Maskoliūnas: bus tikrai įdomu! (interviu)

  • Teksto dydis:

Šiandien portale lankėsi mokslo festivalio „Erdvėlaivis „Žemė" organizatorius Rolandas Maskoliūnas.

Šiandien portale lankėsi mokslo festivalio „Erdvėlaivis „Žemė" organizatorius Rolandas Maskoliūnas.

Svečias atsakė į skaitytojų klausimus apie festivalį, jo renginius ir dalyvius, mokslo ateitį ir netgi tai, kada ateis pasaulio pabaiga.

Visą pokalbį su portalo svečiu skaitykite čia

- Kokie pagrindiniai festivalio tikslai?

- Mūsų festivalio tikslai nesikeičia: siekiame ugdyti visuomenės mokslinę kultūrą ir skatinti jaunimą rinktis mokslininko, tyrėjo profesiją. Taip pat siekiame parodyti glaudžias sąsajas tarp mokslo ir verslo. Beje, profesinio orientavimo arba karjeros planavimo renginiai, verslumo pratybos šiemet itin populiarūs.

- Kuo remiantis sudaroma programa?

- Programą mes sudarome atsižvelgdami į pasaulio mokslo ir technologijų aktualijas. Taip pat sulaukiame pasiūlymų iš Lietuvos aukštųjų mokyklų ir mokslo centrų. Mes siekiame pademonstruoti Lietuvos mokslininkų galimybes, suteikti jiems tribūną atskleidžiant naujausias tendencijas pasulio moksle. Taip pat kasmet sulaukiame gana originalių temų. Pavyzdžiui, šiemet bus galima išgirsti apie kino ir filosofijos sąsajas arba sužinoti batų istoriją. Pasimokyti hindi, japonų ar kinų kalbos. Iš plastilino lipdyti veikiančius elektroninius žaislus ir pan.

- Festivalyje šiemet dalyvauja dar daugiau universitetų? Ar lengva juos įtikinti dalyvauti?

- Per tuos dešimt metų vis daugiau mokslininkų įsitikina, kad susidomėjimas mokslo naujienomis auga. Mokslo centruose, universitetuose aktyviai lankosi moksleiviai, ypač tie, kurie dar tik renkasi savo gyvenimo kelią ir profesiją. Todėl aukštosios mokyklos patyrė, kad tai puiki proga pareklamuoti savo studijų programas, padėti jaunuoliams daugiau sužinoti apie mokslininko karjeros perspektyvas. Beje, teigiamą efektą jaučia ir aukštųjų technologijų kompanijos. Tokios, kaip “Thermo Fisher Scientific Baltics”. Neveltui jie kartu su VU vykdo projektą “Mobilioji bioklasė”.

Na, o šiemet prie programos prisijungė Vilniaus Gedimino technikos, Aleksandro Stulginskio ir Lietuvos edukologijos universitetai.

- Kaip galima prisijungti prie festivalio komandos?

- Taip, dar galite prisijungti. Jeigu domitės mokslo naujienomis, esate atsakingas (-a), pilnametis (-ė), ir manote, kad festivalio metu keletą valandų  galėtumėte skirti savanorystei,prašome atsiųsti el. paštu venslina@zebra.lt  šiuos savo duomenis: vardą, tel. numerį ir parašykite, kokiame mieste galėsite prie mūsų prisidėti

- Kaip kilo idėja surengti šventę Kauno VII forte?

- Mes nuolat ieškome originalių mokslo populiarinimo formų ir vietų. Todėl sulaukę pasiūlymo iš VII forto Kaune, labai apsidžiaugėme. Šią idėją palaikė ne tik patys darbuotojai, bet ir įvairios organizacijos, netgi iš kitų miestų. Todėl rugsėjo 13 d. šeštadienį, iškyla šeimai ir ne tik „Pajusk mokslo atradimų skonį“ nuo 12 iki 18 val. lankytojus stebins įspūdinga mokslinių atradimų bei istorinės aplinkos derme. Čia dalyvausiantys chemijos, fizikos, biologijos mokslų atstovai, VU, KTU, VDU, Šiaulių universiteto mokslininkai, Lietuvos zoologijos sodo, Kauno IX forto muziejaus darbuotojai, Lietuvos biochemikų draugijos nariai ir Kauno tvirtovės VII forto komanda renginio svečiams padės pažinti penkias stichijas: vandenį, ugnį, žemę, orą bei gyvybę. Nemažai dėmesio skirsime susipažinti su Kauno tvirtovės VII fortu. Galėsite dalyvauti ekskursijoje ar orientavimosi varžybose. Artileristų pamokose laukiame besidominčių įvairių laikotarpių šaunamaisiais ginklais, jų sandara. Visi, atvykę į šventę, galės „Armijos foto ateljė“ nusifotografuoti atminčiai. Ir tai tik dalis programos. Nemažai dėmesio skirsime susipažinti su Kauno tvirtovės VII fortu. Norintys pagilinti savo istorijos žinias galės dalyvauti ekskursijoje ar orientavimosi varžybose. Artileristų pamokose laukiame besidominčių įvairių laikotarpių šaunamaisiais ginklais, jų sandara. Visi, atvykę į šventę, galės „Armijos foto ateljė“ nusifotografuoti atminčiai.

- Ar šiemet vyks tarptautinė mokslo mugė Kaune, kaip pernai?

- Šiemet rugsėjo 12 d. penktadienį KTU studentų miestelyje vyks kiek mažesnio mastelio, bet ne mažiau turininga šventė negu pernai. Nuo pat ryto, 11 val., į įvairius renginius, demonstracijas, laboratorinius darbus, fizikos muziejų pakvies įvairių KTU fakultetų mokslininkai, taip pat studijų ir verslo slėnio „Santaka“ darbuotojai.

- Ar galima sukurti animacinį filmuką arba komiksą konkursui?

- Taip. Mes paskelbėme konkursą „Mano diena mokslo festivalyje”. Kviečiame visus pasidalinti savo įspūdžiais, lankantis Nacionalinio mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ renginiuose. Nesvarbu, kur būtumėte – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ar Druskininkuose – nufilmuokite ir parenkite kelių minučių trukmės reportažą apie tai, ką matėte, išbandėte, sužinojote, arba kas jus nustebino. Sukurkite savo viziją. Mokslišką, linksmą ar net fantastinę!

Pasinaudokite mobiliaisiais telefonais arba vaizdo kamera, sumontuokite ir, patalpinę savo reportažą youtube.com, atsiųskite nuorodą į festivalio „Facebook" puslapį privačia žinute. Geriausi reportažai atsidurs festivalio Facebook puslapyje.

Reportažai priimami iki rugsėjo 30 dienos.

- Ar galima pasiūlyti temų kitų metų festivaliui?

- Be abejo, mes visuomet laukiame pasiūlymų ir iš mokslininkų, universitetų, ir iš dalyvių. Pavyzdžiui, renginių temas mokyklose mums diktuoja pačios mokyklos, mokytojai. Jeigu turie idėjų, rašykite mums adresu mokslofestivalis@gmail.com

- Kaip pakviesti į savo mokyklą norimą mokslininką arba suorganizuoti paskaitą?

- Tai labai paprasta. Irgi siūlome klasės arba mokyklos vardu kreiptis mūsų interneto svetainėje paskelbtais kontaktais ir parašyti, kokios temos jus domina. Mes į šį prašymą atsižvelgsime, planuodami festivalio programą.

- Labai platus klausimas, bet jei trumpiau – kokią mokslo ateitį įsivaizduojate?

- Manau, kad mokslas vystysis dar sparčiau dėl tokių technologinių įnovacijų, kaip didžiųjų duomenų (Big data), analizė. Apskritai IT progresas suteikia įvairių sričių mokslininkams naujus ir galingus tyrimų, analizės instrumentus. Ypač sparčios pažangos laukiama smegenų tyrimuose, kamieninių ląstelių terapijoje, astronomijoje ir pan.

- Ar, Jūsų nuomone, šiuolaikinį jaunimą įmanoma sudominti tokiu rimtu mokslo festivaliu? Bėgant metais festivalis tampa populiaresnis ar atvirkščiai – praranda susidomėjimą?

- Pernai festivalyje apsilankė maždaug 25 tūkst. žmonių. Tendencijos liudija, kad jaunimą sudominti mokslu galima. Tačiau reikia kruopščiai parinkti temas ir formas. Jaunuosius lankytojus labiausiai domina interaktyvios veiklos: laboratoriniai darbai, ekskursijos ir pan. Prognozuojame, kad šiemet lankytojų bus dar daugiau.

- Kaip kilo idėja rengti tokį mokslo festivalį? Ar, Jūsų nuomone, pastangos jį organizuojant pasiteisina?

- Šią idėją mums pasiūlė Europos mokslo renginių asociacija. Ją palaikė LR Švietimo ir mokslo ministerija. Taip mes ir pradėjome – kukliai, keliolika renginių, o dabar – 350 renginių septyniuose miestuose. Manau, kad per dešimetį – tai geras rezultatas.

- Kokie numatomi festivalio renginiai Jums pačiam atrodo įdomiausi, kuriuose rekomenduotumėte būtinai apsilankyti?

- Aš mielai paklausyčiau paskaitos apie propagandinę animaciją Vilniuje. Atlikčiau vieną kitą eksperimentą mobiliojoje bioklasėje. Dalyvaučiau robotų varžybose Panevėžyje, prekybos centre "Babilonas". O šeštadienį, aišku, užsukčiau į Kauno VII fortą.

- Kuo jūs užsiimate be šio festivalio organizavimo? Iš ko gyvenate? Ar įmanoma pragyventi iš mokslo?

- Dirbu Lietuvos televizijoje Užsienio programų įsigijimo skyriuje, kuriu laidą "Mokslo ekspresas". Taip pat darbuojuosi Lietuvos mokslų akademijoje. Mano veiklos sritis – įvairių mokslo populiarinimo projektų koordinavimas. Man pragyventi iš mokslo pakanka. Matyt, mano poreikiai kuklūs.

- Koks mokslo išradimas/atradimas jums labiausiai imponuoja?

- Man labiausiai imponuoja pažanga stomotologijoje, nes labai nemėgstu lankytis pas tos srities specialistus. O be to, labai laukiu, kada po kelerių metų bus galima iš kamieninių ląstelių išauginti tokius vidaus organus, kaip kepenys. Tai taptų didžiuliu proveržiu medicinoje. Mums visiems sveikata yra brangiausia.

- Kada ateis pasaulio pabaiga?

- Manau, kad pasaulio pabaiga kiekvienam iš mūsų ateis skirtingu metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas

Gyventojas portretas
Labai džiugu, kad Kauno VII forte vyksta labai daug įdomių renginių tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems. Fortas tiesiog atgijo, kai jame pradėjo dirbti jauna, energinga, kūrybinga ir labai atsakinga darbuotoja Rasa. Tiek teko su ja bendrauti tai ne tik nuostabus žmogus, bet ir kompetetingas darbuotojas. Tik jos dėka Kauno VII fortas tapo ypatingos traukos vieta tiek mažam, tiek ir suaugusiam. SĖKMĖS!

Gyventojas

Gyventojas portretas
Labai džiugu, kad Kauno VII forte vyksta labai daug įdomių renginių tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems. Fortas tiesiog atgijo, kai jame pradėjo dirbti jauna, energinga, kūrybinga ir labai atsakinga darbuotoja Rasa. Tiek teko su ja bendrauti tai ne tik nuostabus žmogus, bet ir kompetetingas darbuotojas. Tik jos dėka Kauno VII fortas tapo ypatingos traukos vieta tiek mažam, tiek ir suaugusiam. SĖKMĖS!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių