Ruošiamasi ilgiausiam Saulės užtemimui

Milijonai žmonių visoje Azijoje rengiasi stebėti ilgiausią šio amžiaus visišką Saulės užtemimą, truksiantį beveik 7 minutes. Didelė Indijos ir Kinijos teritorijos dalis, visas Šanchajaus mietas ir pietinės Japonijos salos trečiadienį kelioms minutėms turėtų paskęsti visiškoje tamsoje.

Daugybė astronomų mėgėjų ir mokslininkų traukia į šias vietas stebėti tik vieną kartą gyvenime pasitaikančio įvykio.

Astronomai tikisi, kad užtemimas padės išsiaiškinti kai kuriuos dalykus apie Saulę, o Birmoje gyvenantis astrologas pranašauja, kad tai sukels chaosą. Kai kurioms nėščiosioms Indijoje patariama, laikantis senųjų tradicijų, neiti į lauką, kad jos išvengtų nematomų Saulės spindulių.

Pirmiausiai užtemimas prieš aušrą bus matomas prie Indijos įlankos esančiame Khambhato mieste, į šiaurę nuo Mumbajaus.

Vėliau jis slinks per Indiją, Nepalą, Birmą, Bangladešą, Butaną ir Kiniją, kol pasieks Ramųjį vandenyną. Užtemimas kirs kai kurias pietines Japonijos salas, o paskutinė vieta, kur jis bus matomas iš sausumos – Nikumaroro sala Kiribatyje, esančiame Ramiojo vandenyno pietuose.

Dalinis Saulės užtemimas bus matomas beveik visoje Azijoje. Astronomams tai bus galimybė ilgiau pažvelgti į Saulės vainiką – už 1 mln. kilometrų nuo Saulės paviršiaus esantį baltą žiedą. Paskutinis visiškas Saulės užtemimas, kurį buvo galima stebėti 2008 metų rugpjūtį, truko 2 minutes ir 27 sekundes. Šis truks 6 minutes ir 39 sekundes – tiek laiko Saulė bus visiškai užtemus.


Šiame straipsnyje: saulėužtemimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

paulius

paulius portretas
o Lietuvoj kiek nors matysis tas užtemimas?

genijus

genijus portretas
ne

Sviesuolis

Sviesuolis portretas
Lietuvoje uztemimas jau senokai matomas, (matyt todel zurnalistai del to net datos nenurodo!). Gal atsiras bent vienas pranasas , kuris parasytu kada tas Lietuvoje uztemimas pasibaigs?!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių