Rusija atsisveikino su savo pirmuoju kosmonautu, išėjusiu į atvirą kosmosą

Atsisveikinti su legendiniu pirmuoju į atvirą kosmosą išėjusiu Sovietų Sąjungos laikų kosmonautu Aleksejumi Leonovu antradienį atvyko šimtai žmonių, įskaitant jo kolegas ir JAV astronautus bei aukšto rango pareigūnus.

Į laidotuvių ceremoniją visai netoli Maskvos atvyko 89 metų buvęs NASA astronautas Thomas Staffordas (Tomas Stafordas), pirmoji į kosmosą pakilusi moteris Valentina Tereškova ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Per ceremoniją Mytiščių memorialinėse karių kapinėse prie vėliava uždengto karsto kalbėję kolegos kosmonautai vienas po kito pagerbė velionį.

Penktadienį Maskvoje po ilgos ligos mirusį 85 metų A. Leonovą kosmonautė V. Tereškova pavadino tikru draugu.

„Sunku susitaikyti su tuo, kad šiandien turime su tavimi atsisveikinti“, – kalbėjo 82 metų V. Tereškova.

Th. Staffordas – pačiame Šaltojo karo įkarštyje 1975 metais kosmose paspaudęs ranką A. Leonovui – sakė, kad niekada neužmirš šio ruso.

Jie kartu dalyvavo istorinėje „Apollo-Sojuz“ misijoje, nuo kurios prasidėjo nauja JAV ir Sovietų Sąjungos bendradarbiavimo kosminėje erdvėje era.

A. Leonovas buvo kosminio laivo „Sojuz 19“ vadas, o Th. Staffordas vadovavo „Apollo“ įgulai. A. Leonovas taip pat padėjo Th. Staffordui įsivaikinti du berniukus iš Rusijos.

„Mus paliko didis patriotas“, – naujienų agentūrai AFP atsisveikinimo ceremonijoje sakė Rusijos kosmonautas Sergejus Krikaliovas.

1965 metų kovo 18 dieną A. Leonovas pateko į istoriją, per misiją „Voschod 2“ palikęs savo erdvėlaivį ir išėjęs į atvirą kosmosą 12 minučių ir devynioms sekundėms.

Tas išėjimas vos nepražudė kosmonauto, kai dėl nepakankamo atmosferos slėgio išsipūtė jo kostiumas. Jam teko iš kostiumo nuleisti dalį deguonies, rizikuojant pristigti deguonies.

„Voschod“ įgulos sugrįžimas į Žemę taip pat vos nesibaigė tragedija, kai A. Leonovas ir Pavelas Beliajevas avariniu būdu nusileido Sibiro miške.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pareiškė užuojautą A. Leonovo našlei ir dukrai, pavadindamas velionį „tikru novatoriumi“ ir „herojiška asmenybe“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Ne rusija.O pasaulis .Juk laikas žinoti jis įžymūs visur ipač JAV.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių