Rusijos kosmonautai atliko darbus TKS išorėje

Du Rusijos kosmonautai trečiadienį išėjo į Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išorę atlikti pasiruošimų kitais metais prijungti seniai laukiamą laboratorijų modulį, bet dėl vieno užstrigusio varžto negalėjo atlikti kitos užduoties.

Sergejus Ryžikovas ir Sergejus Kud-Sverčkovas, skrydžio dispečerių praminti Sergejumi 1-uoju ir Sergejumi 2-uojum atvirame kosmose praleido beveik septynias valandas.

Anksti antradienį Lietuvos laiku TKS įgula padidėjo iki septynių, bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviui atskraidinus tris amerikiečius ir vieną Japonijos astronautą, prisidėjusių prie stotyje dirbančių dviejų rusų ir amerikietės.

TKS įgulos vadas S. Ryžikovas ir S. Kud-Sverčkovas, išėję į išorę per stoties rusiškojo segmento oro šliuzą „Poisk“, beveik dvi valandas tyrinėjo modulio „Zvezda“ korpuso sritį, per kurią, kaip įtariama, nuteka oras. S. Ryžikovas sakė nepastebėjęs ten jokių „išorinio poveikio“ žymių.

Abu kosmonautai taip pat perkėlė anteną „Tranzit B“ nuo jungiamojo modulio „Pirs“ ant „Poisk“. Šie darbai buvo atlikti ruošiantis pašalinti pasenusį „Pirs“ nauju Rusijos moduliu „Nauka“, pritaikytu atlikti mokslinius tyrimus.

Vis dėlto jiems nepavyko atlikti vienos iš užduočių – pakeisti modulio „Zaria“ termoreguliacijos sistemos skysčio eikvojimo reguliatoriaus, nes nepavyko atsukti vieno per tvirtai užveržto varžto, mėginant išimti naują reguliatorių iš hermetiško konteinerio. Kadangi senasis reguliatorius tebeveikia, buvo nuspręsta jį pakeisti per kitą išėjimą į atvirą kosmosą.

Modulis „Pirs“ turėtų būti pakeistas moduliu „Nauka“ ateinančiais metais, bet iki tol dar reikės surengti kelis Rusijos kosmonautų išėjimus į kosmosą. Planuojama, kad „Pirs“ bus prijungtas prie krovininės kapsulės ir nukreiptas sudegti Žemės atmosferoje.

22 tonas sveriantis 13 metrų ilgio naujasis modulis „Nauka“ yra toks didelis, kad jį reikės paleisti iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane naudojant galingą raketą „Proton“. Šis modulis taip pat veiks kaip oro šliuzas ir kosminių aparatų prisijungimo vieta.

Rusijos mokslinių tyrimų modulio iškėlimas vėluoja jau beveik dešimtmetį.

S. Ryžikovas ir S. Kud-Sverčkovas į TKS atskrido praeitą mėnesį kartu su JAV astronaute Kathleen Rubins (Ketlin Rubins) erdvėlaiviu „Sojuz“. Planuojama, kad tiek Rusijos, tiek „SpaceX“ erdvėlaiviais atskraidinti TKS įgulos nariai liks dirbti iki pavasario.

Rusijos kosmonautai paskutinį kartą į TKS išorę buvo išėję praeitų metų gegužės 29 dieną. Tąsyk darbus atliko Olegas Kononenka ir Aleksejus Ovčininas, praleidę atvirame kosmose apie šešias valandas.


Šiame straipsnyje: TKSRusijaastronautai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių