Seismologai: užsidarydami namuose ir nekeliaudami mes privertėme Žemę nurimti

  • Teksto dydis:

Seismologija tiria žemės judėjimą. Dažniausiai seismologiją prisimename įvykus žemės drebėjimams, tačiau geofizikai žemės virpesius tiria nuolat. Naujas Šveicarijoje atliktas tyrimas rodo, kad ir seismologinė įranga galėjo užfiksuoti COVID-19 pandemijos poveikį.

Visame pasaulyje yra daugybė jutiklių, kurie stebi žemės paviršiaus virpesius. Jais surinkta informacija padeda tirti ir prognozuoti žemės drebėjimus. Seismologija, kuri yra tik geofizikos mokslo šaka, kada nors ateityje padės žmonėms pasiruošti žemės drebėjimams, nes juos bus galima prognozuoti labai tiksliai.

Mokslininkai iš Šveicarijos ir Belgijos išanalizavo net 300 jutiklių duomenis. Šie seismologiniai jutikliai yra visame pasaulyje – kai kurie yra žemės paviršiuje, kiti – pakankamai giliai. Mokslininkai pastebėjo, kad kovo viduryje seisminių vibracijų gerokai sumažėjo. Tai, beje, buvo galima prognozuoti, nes COVID-19 uždarė žmones namuose. Gatvės ištuštėjo – čia nebeliko automobilių, autobusų, o ir kai kurie statybų projektai sustojo.

Mokslininkai teigia, kad tylioji banga nusirito per visą pasaulį – prasidėjo Kinijoje ir tuomet keliavo į vakarus. Miestuose seisminių vibracijų intensyvumas sumažėjo net 50 proc. Mokslininkai teigia, kad Šveicarijoje darbo diena pagal seismines vibracijas kovo viduryje priminė priešpandeminį savaitgalį. Kadangi COVID-19 karantinas tęsėsi ne vieną mėnesį, mokslininkai teigia, kad tai buvo ilgiausias seismiškai tylus periodas per visą tyrimų istoriją.

Vien užsidarydami namuose ir nekeliaudami mes privertėme Žemę nurimti – ji vibravo mažiau nei per visą tikslių seismologijos tyrimų istoriją.

Tai, kad miestuose sumažėjo seisminių vibracijų, nieko nestebina. Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad tylioji banga pasiekė ir Užsachario Afrikos regionus, kurie yra rečiau apgyvendinti ir kuriuos COVID-19 pandemija paveikė silpniau. Sumažėjusį seisminį triukšmą fiksavo ir ypač giliai po žemės paviršiumi sumontuoti jutikliai. Mokslininkai teigia, kad tai tik parodo, kaip viskas žemėje yra susiję – žmonių sukeltos vibracijos siekia toliau nei mes galime įsivaizduoti.

Tai nėra tik įdomus pastebėjimas. Mokslininkai teigia, kad žmonių sukeltas seisminis triukšmas kartais trukdo atlikti tyrimus. Toks ilgas tylos laikotarpis leidžia įvertinti žmonių daromą poveikį ir tikslinti būsimus tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiknalogai

Šiknalogai portretas
Nustudami šikti leistute žemei apsivalyti ir nusiraminti.

Mokslininkai,

Mokslininkai, portretas
mokslininkai, mokslininkai... Ar jie neturi vardo, pavardės? Ar jų darbovietės neturi pavadinimo? Šis straipsnis prilygsta turgaus bobutės plepalams.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių