„SpaceX Dragon“ įgula išskrido į Tarptautinę kosminę stotį

  • Teksto dydis:

Į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ketvirtadienį pakilo „SpaceX“ „Falcon 9“ raketa su dviem NASA astronautais, rusų kosmonautu ir antruoju į kosmosą pakilusiu Jungtinių Arabų Emyratų astronautu.

Tiesioginės transliacijos metu iš 39A paleidimo komplekso NASA Kennedy (Kenedžio) kosminių skrydžių centre Floridoje ketvirtadienį 0 val. 34 min. (7 val. 34 min. Lietuvos) laiku buvo paleista misijos „SpaceX Dragon Crew-6“ raketa.

Raketos paleidimas pirmadienį, likus kelioms minutėms iki starto, buvo nutrauktas dėl užsikimšusio filtro, kuriuo tiekiamas degusis skystis raketos varikliams užvesti.

Jungtinių Valstijų kosmoso agentūra tviteryje parašė, kad „SpaceX“ kapsulė „Dragon Endeavour“ ketvirtadienį išskrido „nušviesdama dangų, įgulai keliaujant į orbitą“.

Planuojama, kad „SpaceX“ įgulos kapsulė „Dragon Endeavour“ po 24 valandas truksiančios kelionės prie TKS prisijungs penktadienį 1 val. 17 min. (8 val. 17 min. Lietuvos laiku).

NASA darbuotojai Stephenas Bowenas (Stivenas Bouenas) ir Warrenas Hoburgas (Vorenas Hoburgas), rusas Andrejus Fediajevas ir Sultanas al Neyadi (Sultanas Nejadis) iš Jungtinių Arabų Emyratų orbitinėje stotyje praleis šešis mėnesius.

41 metų S. al Neyadi bus ketvirtasis astronautas iš bet kurios arabų šalies ir antrasis naftos turtingų JAE astronautas, keliaujantis į kosmosą; jo tėvynainis Hazzaa al Mansoori (Haza Mansuris) 2019 metais skrido į aštuonių dienų misiją.

S. Neyadi, „Endeavour“ pilotas Warrenas Hoburgas ir Rusijos misijos specialistas Andrejus Fediajevas taip pat atliks savo pirmuosius skrydžius į kosmosą.

A. Fediajevas yra antrasis rusų kosmonautas, skrisiantis į TKS „SpaceX“ raketa. NASA astronautai į stotį reguliariai skraidinami rusiškais „Sojuz“ erdvėlaiviais.

Nuo pat Rusijos puolimo Ukrainoje pradžios ir po to sekusių Vakarų sankcijų kosmosas yra viena retų sričių, kur Maskva ir Vašingtonas vis dar bendradarbiauja.

S. Bowenas, trijų erdvėlaivių misijų veteranas, sakė, kad būnant kosmose retai kyla politinių pokalbių.

„Visi esame profesionalai. Visą dėmesį sutelkiame į pačią misiją, – teigė vadas. – Su kosmonautais visada palaikėme puikius santykius, kai tik pakildavome į kosmosą.“


Šiame straipsnyje: SpaceXFalcon9NASAastronautai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip ????? \\\\\.../////

Kaip ?????  \\\\\...///// portretas
negai būti,ji rinkimuose į merus pedo balsus skaičiuoja,be jos į kosmosąąą?????????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių