Tarpžvaigždinis objektas atskriejo iš dvinarės sistemos?

  • Teksto dydis:

Pirmasis Saulės sistemoje užfiksuotas iš tarpžvaigždinės erdvės atskriejęs objektas tikriausiai atkeliavo iš kažkurios dvinarės žvaigždžių sistemos, sako astronomai.

Pernai rudenį pastebėtas paslaptingas cigaro formos objektas, skriejęs centrine mūsų Saulės sistemos dalimi, sukėlė šurmulį mokslo bendruomenėje.

Toronto universiteto astronomas Alanas Jacksonas (Alanas Džeksonas) pirmadienį pranešė, kad šis asteroidas tikriausiai atskriejo iš dvinarės žvaigždžių sistemos. Tai pirmasis kitur atsiradęs objektas, stebėtas mūsiškėje Saulės sistemoje.

Dvinarę sistemą sudaro dvi žvaigždės, besisukančios aplink bendrą centrą. Pasak A. Jacksono ir jo komandos, minimas asteroidas tikriausiai buvo išsviestas iš savo sistemos formuojantis planetoms.

„Nuo to laiko jis labai ilgai keliavo tarpžvaigždine erdve“, – Karališkosios astronomų draugijos žurnale „Monthly Notices“ rašė mokslininkai.

Minimas asteroidas „Oumuamua“ spalio mėnesį buvo pastebėtas Havajų observatorijoje esančiu teleskopu. „Oumuamua“ havajietiškai reiškia „pasiuntinys“.

Manoma, kas šis už milijonų kilometrų nuo Žemės praskriejęs raudono atspalvio uolienų gabalas yra 400 m ilgio ir nuo mūsų planetos bei Saulės tolsta daugiau kaip 26 km per sekundę greičiu.

Praėjusį mėnesį tyrėjų grupė, vadovaujama Belfaste įsikūrusio Karalienės universiteto mokslininko Wesley Fraserio (Veslio Freizerio), pranešė, kad „Oumuamua“ skrieja vartaliodamasis. Tai tikriausiai nulėmė susidūrimas su kitu asteroidui arba kitokiu objektu, po kurio jis išlėkė iš savo gimtosios žvaigždžių sistemos. W. Fraseris mano, kad „Oumuamua“ vartaliosis dar milijardus metų.

Iš pradžių mokslininkai manė, kad tai galėtų būti ledo kometa, bet dabar sutinka, kad „Oumuamua“ yra asteroidas.

Informacija apie „kometas padeda mums geriau suprasti planetų susiformavimą mūsų Saulės sistemoje, o šis įdomus objektas galbūt gali mums daugiau papasakoti, kaip formuojasi planetos kitose sistemose“, sakoma A. Jacksono pareiškime.

Kompaktiškos dvinarės žvaigždžių sistemos gali būti daugumos tarpžvaigždinių objektų – ir kometų, ir asteroidų – kilmės vietos, sako mokslininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių