Pereiti į pagrindinį turinį

Testas: „Panasonic Lumix G1“ fotoaparatas

2009-01-19 13:36
Testas: „Panasonic Lumix G1“ fotoaparatas
Testas: „Panasonic Lumix G1“ fotoaparatas / Panasonic iliustr.

Panašus į veidrodinį skaitmeninį fotoaparatą, bet ne veidrodinis. Ir ne kompaktinis. Neseniai Lietuvoje pasirodžiusį „Panasonic Lumix G1“ sunku apibūdinti keliais žodžiais. Techninių savybių aprašymuose jis vadinamas skaitmeniniu keičiamų objektyvų sistemos fotoaparatu.

Panašus į veidrodinį skaitmeninį fotoaparatą, bet ne veidrodinis. Ir ne kompaktinis. Neseniai Lietuvoje pasirodžiusį „Panasonic Lumix G1" sunku apibūdinti keliais žodžiais. Techninių savybių aprašymuose jis vadinamas skaitmeniniu keičiamų objektyvų sistemos fotoaparatu.

Japonijos kompanijos pagamintas 12,1 mln. taškų raiškos fotoaparatas yra iš esmės naujo tipo fotoaparatas, sukurtas pagal tik 2008 rugpjūtį išleistą „Micro Four Thirds" standartą, kuris leidžia gaminti mažesnius fotoaparatų korpusus ir mažesnius keičiamus objektyvus.

Fotoaparatu su standartiniu 14-45 mm (atitinkantis 28-90 mm juostinio fotoaparato objektyvą) naudojausi maždaug savaitę. Ir juo likau patenkintas.

Pirmiausia buvau gana skeptiškai nusiteikęs dėl vaizdo ieškiklio - kuriant „Micro Four Thirds" objektyvų sistemą mažiems fotoaparatams, vietos korpuse veidrodžių sistemai tiesiog neliko, todėl buvo įmontuotas elektroninis vaizdo ieškiklis, kaip kompaktiniuose fotoaparatuose. Juose vaizdo ieškiklį atstoja ekranas arba įmontuojamas nepriklausomas optinis ieškiklis, per kurį matomas kiek kitas vaizdas, negu per objektyvą.

Tačiau „Lumix G1" elektroninio vaizdo ieškiklio kokybė labai maloniai nustebino. Kurį laiką tai net buvau pamiršęs ir galvojau, jog naudoju įprastą veidrodinį fotoaparatą. 1,44 mln. taškų raiškos ieškiklis veikia greitai, tiksliai ir perteikia detalų vaizdą.

Beje, kitas naudingas „Panasonic Lumix G1" dalykas - LCD peržiūros ekranas, galintis tarnauti ir kaip vaizdo ieškiklis.  Tai dar viena gera ypatybė, paveldėta iš kompaktinių fotoaparatų, kurios neturi veidrodiniai aparatai. Šį ekraną galima atlenkti ir pasukti.

Kaip ir buvo tvirtinama pristatant šį aparatą, automatinis fokusavimas veikia tikrai greitai, niekuo nenusileisdamas veidrodiniams aparatams. O su kompaktiniais aparatais pagal tai lyginti net neverta - jie gerokai lėtesni.

Fotoaparatas kimšte prikimštas funkcijų. Galima naudoti visiškai rankinius nustatymus, ryškumą nustatyti ranka sukant objektyvo žiedą (beje, tai darant, vaizdo ieškiklyje matosi gerokai priartinta fotografuojamo vaizdo dalis), galima naudoti ir automatinius ar siužetų režimus. Abejoju, ar atsirastų daug žmonių, kurie prasmingai naudotų visas funkcijas. Žinoma, kiekvienas išsirinktų labiausiai jam reikalingas funkcijas.

Tačiau automatinio fokusavimo taško pasirinkimas bet kurioje kadro vietoje atrodo visai nepanaudojama funkcija. Paprastai fotografuojantys naudoja arba automatinį fokusavimo taško išrinkimo režimą, arba jį nustato patys kadro centre.

Iš naudingų funkcijų galima paminėti maksimalaus ISO jautrumo fiksavimą - tai naudinga fotografuojant automatiniu režimu ir norint apsisaugoti nuo trikdžių, kurie atsiranda prie itin didelio ISO jautrumo.

Reziumuojant testo rezultatus, norisi atsakyti į klausimą: kuo „Panasonic Lumix G1" yra geresnis už veidrodinius skaitmeninius fotoaparatus? „Panasonic" atstovai perša nuomonę, jog šio aparato pranašumas - dydis. Jis mažesnis ir lengvesnis nei veidrodiniai, o funkcionalumu, kokybe ir greičiu jiems nenusileidžia.

Tačiau porą savaičių panaudojęs šį aparatą, galiu tvirtinti, kad jis - nepakankamai mažas. Jis telpa į kuprinę greta kompiuterio, bet tuomet joje beveik nelieka vietos. Jo neįsidėsi į rankinę, o jeigu aparatui reikia atskiro krepšio, tai gal labiau verta pirkti įprastą skaitmeninį veidrodinį aparatą. Pastarųjų, pavyzdžiui, populiariausių tarp mėgėjiškų - „Canon" ar „Nikon" aparatų privalumai yra ir didesnis objektyvų pasirinkimas, didesni vaizdo jutikliai (tai lemia geresnę vaizdo kokybę) ir - mažesnė kaina. Tarkim, „Nikon D60" su panašiu komplektuojančiu objektyvu kainuoja 500 litų mažiau nei „Panasonic Lumix G1", kurio kaina prasideda nuo 2199 litų.

Kita vertus, jeigu renkantis vis tik svarbus ir kiekvienas centimetras ("Panasonic Lumix G1", kaip teigiama, 40 proc. lengvesnis ir mažesnis už veidrodinius), taip pat norisi geresnių nei kompaktinių aparatų savybių, kartu išlaikant kai kuriuos jų privalumus (sukiojamą LCD ekraną, kurį galima naudoti kaip vaizdo ieškiklį), „Panasonic Lumix G1" yra visai geras pasirinkimas. Tik nepamirškite įsigyti jam dėklo - jis pravers.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų