VDU mokslininkai pirmą kartą pasaulyje nuskaitys stumbrų genomą

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkai ketina nuskaityti Lietuvoje gyvenančių stumbrų genomą.

Anot universiteto, toks tyrimas bus daromas pirmą kartą pasaulyje.

„Tai pirmas kartas pasaulyje, kai sekvenuojamas šių gyvūnų genomas, tad tikimės didelio proveržio. Be to, verta pasidomėti, kiek šiandieniniai stumbrai yra artimi prieš 500 metų čia bėgiojusiems taurams – Kauno miesto simboliui“, – sakė VDU Gamtos mokslų fakulteto profesorius Algimantas Paulauskas.

Genomo nuskaitymas arba sekvenavimas leidžia nuskaityti unikalią konkrečios gyvūno arba augalo rūšies ar individo genetinę sudėtį: DNR esančią informaciją, nulemiančią organizmo charakteristikas.

Toks nuskaitymas gali padėti anksti nustatyti ligas, išvesti atsparesnes gyvūnų rūšis, prisidėti prie nykstančių rūšių gelbėjimo, pagerinti maisto gamybą žemės ūkyje, suprasti gyvūnų evoliuciją.

Pasak A. Paulausko, į Raudonąją knygą įrašyti stumbrai yra viena pagrindinių saugomų gyvūnų rūšių Europoje. Lietuvoje laisvėje gyvena apie 300 stumbrų, tai yra antra pagal dydį tokia populiacija.

„Pirminė DNR analizė rodo, kad Lietuvos stumbrai labai skiriasi nuo Lenkijos ar visos Europos. Lenkai stumbrus dažniau gabendavo ir į kitas šalis – Vokietiją, Rumuniją. O Lietuva buvo uždara, tad susidarė savas genotipas, kurio dar nežinome – reikia nuskaityti. Šiuo metu yra nuskaityta tik kita artima rūšis: bizonai Amerikoje“, – VDU pranešime cituojamas A. Paulauskas.

Ankstesnių VDU tyrimų duomenimis, Lietuvoje aptinkami dviejų genetinių linijų stumbrai: Lygumų ir Lygumų-Kaukazo, jiems reikalinga skirtinga priežiūra.

Mokslininko teigimu, siekiant teisingai suvaldyti lietuviškų stumbrų priežiūrą, šias linijas reikėtų atskirti, tai yra vengti kryžminimo, nes jis mažina įvairovę, sukelia ligas ir prisideda prie rūšies nykimo.

Remiantis Europos stumbrų kilmės knyga, rekomenduojama Lietuvoje palikti tik Lygumų linijos stumbrus, o Lygumų-Kaukazo – pervežti į kalnų regionus arba išimti iš laisvėje gyvenančių stumbrų gretų. Taip būtų atstatyta stumbrų sudėtis, buvusi senovėje.

Šiuo metu vyksta stumbrų perkėlimas iš Vidurio Lietuvos į Dzūkijos nacionalinio parko teritoriją, viliantis, kad taip pavyks prisidėti prie stumbrų genetinio fondo gerinimo.

VDU Žemės ūkio akademijos Medžioklėtyros laboratorijos vadovo Artūro Kibišos teigimu, formuojant bandą šiuo metu reikalingos patelės, todėl, jei pagaunami patinai, jiems uždedami antkakliai su sekimo įranga. Paleidus tokius gyvūnus atgal į laisvę, sekama jų migracija.

Tuo metu pagautos patelės pervežamos į Dzūkiją, o ten laikinai laikomos voljere su kitos genetinės linijos patinais, kol susiformuoja banda: tai užtrunka iki vienų metų. Susiformavus bandai, ji yra paleidžiama į laisvę.

Anot A. Kibišos, pastaruoju metu fiksuojama, kad daugelį metų arčiau Panevėžio gyvenę stumbrai dabar migruoja link Kauno.

„Šiuo metu jie yra prie Didžiųjų Lapių. Ta pati banda kurį laiką gyveno prie „Lifosos“ fosfogipso kalnų, o praėjusių metų vasarį sėkmingai perėjo per „Via Baltica“ ir atsidūrė Vandžiogalos apylinkėse. Prieš savaitę ji pajudėjo link Lapių, taigi, daro ratą – plečia savo teritoriją. Tai, kad stumbrai juda, o ne lieka koncentruotai vienoje vietoje, reiškia ir mažesnius nuostolius ūkininkų laukuose“, – tvirtino mokslininkas.

Per pastarąjį nepilną dešimtmetį laisvėje gyvenančių stumbrų skaičius išaugo beveik tris kartus. 2014-aisiais jų buvo 101, o 2022 metų pabaigoje – jau 280. Daugiausia iš jų, 204, yra Kėdainių rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
idomu ka jie rupsnos dzukijoj gal kerpes smelyne

Tai

Tai portretas
gal išsiaiškins, kodėl paksaitė nupušo, kai tapo stumbriene?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių