Žemės orbitoje vyksta 200-asis pasivaikščiojimas atviroje erdvėje

  • Teksto dydis:

Du Jungtinių Valstijų astronautai penktadienį išplaukė į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) atlikti planuotų darbų, nors jų pradžia šiek tiek vėlavo dėl NASA specialistų pastebėto vandens nuotėkio įrangoje, padedančioje valdyti astronautų skafandrus.

Oficialus startas, užfiksuotas 9 val. 08 min. (16 val. 08 min. Lietuvos laiku), vėlavo apie dvi valandas.

Gedimas pastebėtas įrangoje SCU,vadinamoje Aptarnavimo ir vėsinimo bamba, kuri užtikrina energijos ir deguonies tiekimą į skafandrus, kuriuos šį kartą apsivilko JAV astronautė veteranė 57-erių Peggy Whitson (Pegė Vitson) ir jos partneris, kosmoso naujokas 43-ejų Jackas Fischeris (Džekas Fišeris).

Pasak NASA komentatoriaus Rob Navias (Robo Naviaso), rūpesčių kėlė „nedidelis vandens nuotėkis aptarnavimo ir vėsinimo bambos (SCU) jungtyje su Jacko Fischerio skafandru „Quest“ tamburo įrangos užrakinimo sekcijoje“.

Problema buvo pastebėta, kai astronautai jau buvo šliuzo tambure kosmoso stoties viduje, prieš išeidami į beorę erdvę.

„Ne pačiame skafandre (buvo gedimas). J.Fischerio kostiumas visiškai tvarkingas. Įgulai viskas puiku“, – paaiškino R.Naviasas.

„(Gedimas buvo) paties tamburo elemento jungtyje, per kurią tiekiama energija, deguonis, aušinimo vanduo ir ryšio laidai abiem įgulos nariams, laukiantiems savo laiko, pradedantiems kvėpuoti grynu deguonimi pačiame tambure“, – sakė R.Naviasas.

Beje, pagal NASA nustatytą tvarką pasivaikščiojimas atviroje erdvėje galimas ir vienam SCU veikiant. Tuomet astronautai pakaitomis naudojasi tai SCU, tai alternatyviu energijos šaltiniu savo skafandruose.

Sutrumpintas pasivaikščiojimas

Atviroje erdvėje paprastai būnama iki šešių su puse valandos, bet šį penktadienį teks lauke išbūti trumpiau – apie keturias valandas, – nes vėlavo startas, nurodė R.Naviasas.

Astronautams teks atlikti pagrindinę užduotį: pakeisti vadinamąją „ExPRESS Carrier Avionics“ (ExPCA) dėžę.

Žemėje 200 svarų (91 kg) sverianti dėžė, užtikrina duomenų ir komandų perdavimą eksperimentams kosmoso stoties viduje, aiškino R.Naviasas.

Pasak jo, toje dėžėje buvo pastebėta kai kurių terminių problemų, todėl ją reikia pakeisti.

Dabartinis išėjimas į kosmosą P.Whitson karjeroje yra devintas. Be to jai priklauso moters išėjimų į atvirą kosminę erdvę trukmės rekordas.

Bet pirmasis išėjimas J.Fischeriui, kuris turi pravardę „2Fish“.

NASA patirdavo problemų su vandens nuotėkiu ir anksčiau. 2013 metais vanduo ėmė semti į beorę erdvę išėjusio italų astronauto Luca Parmitano (Lukos Parmitano) šalmą, tad jam teko nutraukti darbą ir grįžti į stotį.

NASA turi gremėzdiškus skafandrus; tie patys modeliai naudojami jau keturis dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių