- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
-
Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)
Pasisotinę gardžiomis ir gausiomis praūžusių švenčių vaišėmis, daugelis turbūt susimąsto apie lengvesnius patiekalus.
Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis – bei laidos viešnia, mitybos specialistė, dietistė, dviejų knygų autorė Vaida Kurpienė pademonstruos, kiek sveikų ir gardžių patiekalų galima pasiruošti.
Vaidos kredo – puiki sveikata ir dailios linijos savęs nealinant dietomis. Sveikesnį kelią pradėjusi prieš dvylika metų, moteris pabrėžia, kad svarbu susikoncentruoti ne į tai, ko turi atsisakyti, bet į tai, ką gali valgyti – sveikus, natūralius produktus.
„Žmonės dažnai pasižada daug įvairių dalykų pradėti nuo naujų metų. Vienas jų – sveikiau maitintis, bet dažnas taip ir nepradeda, nes kažkodėl gajus mitas, kad norint sveikiau maitintis reikia kardinaliai viską keisti. Aš siūlau pradėti nuo mažų dalykų, dėl kurių galbūt nereikia net į parduotuvę nueiti, pavyzdžiui, valgyti atsisėdus prie stalo, labai gerai sukramtyti ir prie stalo kalbėti tik apie malonius dalykus. Tai padeda suvalgyti mažiau ir labiau mėgautis maistu. Netiesa, kad sveika mityba ir mėgavimasis maistu nesuderinama“, – tikina V. Kurpienė.
Dietistė laidos metu gamins omleto su daržovėmis ir grybais keksiukus ir savo firminius morkų keksiukus be kvietinių miltų. „Jei omletą gaminsite vakarienei, nenaudokite miško grybų, nes jie sunkiai virškinami, geriau juos pakeisti pievagrybiais. Galima ir nedėti grybų, bet su jais tiesiog sočiau“, – pataria Vaida.
Mitybos specialistė sugriovė ne vieną mitą – net ir apie majonezą! „Majoneze nėra nė vieno nesveiko ingrediento – alyvuogių aliejus, citrinos sultys, kiaušiniai, garstyčios... svarbu pasigaminti patiems, o ne pirkti perdirbtą“, – sakė ji. O tiems, kurie nenori naudoti net ir naminio majonezo, pasiūlė keletą įdomių būdų, kaip paskaninti daržovių salotas.
Nuolatinis laidos šefas T. Rimydis gamins žuvienę, keptų morkų sriubą ir sveiką krosnyje degintų daržovių užkandį. Jis papasakos ir apie ypatingą savo mamos žuvienę, kurią ji verda pagal savo unikalų receptą, turi ypatingą gaminimo būdą, kurio nekeičia jau gerus dvidešimt metų.
Kitas šefas V. Blauzdavičius gamins jautienos kulninės troškinį su grikiais, daržovėmis ir džiovintomis slyvomis bei gaivias salotas su ridikėliais ir bulvytėmis.
„Mėgstu sudėtingus produktus, kuriuos ne taip paprasta gaminti. Taigi ir šį troškinį gaminsiu iš kulninės. Kulninė yra pigi, bet itin skani mėsa. Svarbiausia pašalinti plėvę iš mėsos prieš gaminant“, – sako Vylius.
Jis, kaip ir kiti du laidos šefai pabrėžia, kad svarbu naudoti natūralius produktus. „Natūralūs produktai – gera mėsa ir daržovės yra viskas, ko mums reikia. Ir nereikia mėsos itin daug, svarbu ją atsirinkti“, – sako jis.
Salotos su ridikėliais ir bulvytėmis
Gaminimo trukmė: 30 min
Porcijų skaičius: 2
Ingredientai:
2 saujos salotų lapų
150 g ridikėlių
5 mažos bulvytės
2 šalotiniai svogūnai (arba pusė mėlyno svogūno)
Alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų
Gaminimas. Bulves išverdame (verdame tik tiek, kad išvirtų, bet liktų tvirtos). Išvirusioms bulvėms leidžiame atvėsti ir supjaustome pusžiedžiais. Salotų lapus suplėšome. Ridikėlius bei šalotinius svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Dedame salotų lapus į dubenį, ant viršaus beriame bulves, ridikėlius ir svogūnus. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagal skonį pagardiname druska ir pipirais. Vietoje aliejaus šias salotas tinka gardinti jogurtiniu tzatziki padažu.
Skanios ir sveikos idėjos jūsų stalui – laidoje „La Maistas“ sekmadienį, 9 val., per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...
-
Projektas „Tapk auGalingas“: veganiškas Bolonijos padažas1
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...