Balandėliai: skaniai ir sočiai Pereiti į pagrindinį turinį

Balandėliai: skaniai ir sočiai

2025-02-16 23:48 klaipeda.diena.lt inf.

Balandėliai – senas ir daug kur paplitęs patiekalas, tačiau lietuvių jis itin mėgstamas. Tai tobulas patiekalas, kai pasiilgsti sotaus namų maisto ir norisi pagaminti nebrangiai. Vis naujos balandėlių variacijos įrodo, kad kopūstų lapuose gali sutilpti daugybė įvairiausių skonių.

Tradiciniai balandėliai

1 kopūsto galva,

2 šaukštai sviesto,

1 l vandens arba jautienos sultinio,

400 g konservuotų trintų pomidorų,

2 šaukštai grietinės,

300 g kiaulienos ir jautienos faršo (proporcijos pagal skonį),

3–4 šaukštai ryžių,

1 svogūnas,

1 morka,

druskos,

pipirų.

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite. Įdarui: svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies. Pabaigoje įdėkite grietinės.

„Iki“ kulinarijos meistrų rekomendacija

 

Augaliniai balandėliai

1 kopūsto galva,

2/3 stiklinės ryžių,

300 g mėgstamų grybų,

2 svogūnai,

1 morka,

5 česnako skiltelės,

250 g smulkintų pomidorų savo sultyse,

1–2 šaukštai aliejaus,

2–3 laurų lapai,

druskos,

pipirų.

Kopūsto galvą apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų lapai. Paskui ją atvėsinkite, išpjaukite kotą ir atskirkite lapus. Ryžius nuplaukite iki skaidraus vandens, šiek tiek apvirkite, kad dar būtų kieti, nukoškite ir atvėsinkite. Grybus susmulkinkite, pavirkite juos 20 minučių ir nukoškite. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morką. Tuomet keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki auksinės spalvos apkepinkite svogūną, įspauskite česnako skilteles. Trumpai pakepinę, sudėkite morkas ir grybus. Visą masę kepkite pamaišydami apie 5 minutes. Į atskirą dubenį sudėkite apkepintus grybus, morkas ir svogūnus su česnaku, taip pat ryžius, čiobrelius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ant kopūsto lapo dėkite įdaro, susukite balandėlį ir apkepkite jį iš kiekvienos pusės keptuvėje po kelias minutes. Susuktus balandėlius sudėkite į puodą, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir įpilkite šiek tiek vandens, kad balandėliai būtų pusiau apsemti, įmeskite laurų lapus. Užvirinkite, paskui sumažinę kaitrą virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį.

„Lidl Lietuva“ kulinarijos meistrų rekomendacija

 

„Tinginių balandėliai“

250 g šviežio baltagūžio kopūsto,

450 g maltos mėsos (kalakutienos, kiaulienos ar jautienos ir kiaulienos mišinio),

150 g ryžių,

4 šaukštai pomidorų pastos arba pomidorų padažo,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

20 g krapų,

1 svogūnas,

1 česnakas,

druskos,

pipirų,

maltų laurų lapų,

raudonėlių,

čiobrelių,

1 indelis grietinės.

Susmulkinkite svogūną ir česnaką, didesniais gabalėliais supjaustykite šviežią baltagūžį kopūstą. Puode, kuriame ruošite troškinį, įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūną ir česnaką, kol šie suminkštės. Į puodą sudėkite pasirinktą maltą mėsą, atskirkite mėsos gabaliukus ir kepkite, kol ji nebebus rausvo atspalvio. Į puodą sudėkite pomidorų pastą arba padažą, šviežio baltagūžio kopūsto lapus, ryžius, įberkite laurų lapų, raudonėlių, kmynų. Viską išmaišykite ir dar kelias minutes pakepinkite. Į puodą įpilkite apie 0,5 l vandens, uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir palikite troškintis apie 30 minučių. Praėjus 15 minučių patikrinkite, ar skysčio yra pakankamai, jei ne, papildykite. Dėkite troškinį į indelius, užbarstykite smulkintų krapų, įdėkite šaukštą grietinės.

„Maximos“ kulinarijos meistrų rekomendacija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra