Pereiti į pagrindinį turinį

Burgundiškas vynas "Louis Jadot"

2009-03-28 09:00
Burgundiškas vynas "Louis Jadot"
Burgundiškas vynas "Louis Jadot" / Gedimino Bartuškos nuotr. Ekspertė: apie vyno "Louis Jadot" istoriją pasakojo šios vyninės atstovė iš Prancūzijos Camille Jouffroy.

Vyndarystės tradicijomis garsioje Burgundijoje pagaminami 2 proc. viso pasaulio vynų. Vienas iš jų – naujiena Lietuvoje – "Louis Jadot".

Burgundija garsėja savo vynais apie du tūkstantmečius. 312-aisiais ji jau buvo plačiai žinomas vyndarių kraštas. VI a. pabaigoje vienuolynams imta dovanoti vynuogynus, o po 750 m. vienuolių gaminamas burgundiškas vynas, išsiskiriantis puikia kokybe, buvo labai vertinamas.

XIV–XV a. Burgundiją valdę kunigaikščiai, o vėliau ir karalių dinastijos tęsė aukštos kokybės vyno tradicijas. Net po Prancūzijos revoliucijos, išdalijus vynuogynus eiliniams Burgundijos gyventojams, tai yra smulkiems žemvaldžiams, burgundiškų vynų šlovė neišblėso.

"Louis Jadot" vynų istorija skaičiuojama nuo 1826 m. Visos "Louis Jadot" vynų rūšys gaminamos Burgundijoje. Kiekvienas šio vyno butelis turi tipišką gelsvos spalvos etiketę, papuoštą vyno dievo Bakcho bareljefu. Nesvarbu, į kurią pasaulio šalį nuvyktumėte, šį prekės ženklą nesunkiai atpažinsite.

Šio vyno gamintojai sako naudojantys kuo ekologiškesnius gamybos metodus, tačiau ant etikečių ekologiško vyno nuorodų nepamatysite. Vyndariai tikina, kad tokia jų pozicija – ne dėl rinkodaros, o tiesiog norint draugauti su gamta.

Visi "Louis Jadot" vynai brandinami ąžuolo statinėse, kurios gaminamos nuosavoje statinių gamykloje. Ąžuolo mediena, naudojama statinių gamybai, yra prancūziška ir prieš pradedant ją naudoti lauke laikoma 30 mėnesių.

"Louis Jadot" raudonasis vynas nėra valomas arba filtruojamas, išskyrus vyną, kuris geriamas jaunas. Galutinis rezultatas – vynas, kurį galima išlaikyti apie 15 metų. Prieš ragaujant "Louis Jadot" vyną, dera jį palaikyti mažiausiai vienus metus, kad vynas "išaugtų iš savo vaikystės". Tuomet galima stebėti, kaip bėgant metams vis kitaip atsiskleidžia vyno ypatybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų