Derliaus gėrybėmis besimėgaujant: trys lengvai paruošiamų patiekalų receptai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo pradžia – puikus metas mėgautis šviežio derliaus skanėstais: šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Nors, atrodo, užaugome jusdami saldžių lietuviškų pomidorų, traškių agurkų ar šviežutėlių bulvių skonį, jei idėjų pritrūktų, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo išmėginti keletą nesudėtingų, bet skanių patiekalų receptų.

„Pomidorai yra tikras vasaros pabaigos ir prasidedančio rudens simbolis. Visos jų rūšys ir spalvos vilioja ruošti gaivias salotas, kepti brusketas, o vieną kitą vaisių užkonservuoti žiemai. Nors mūsų parduotuvėse šviežių, lietuviškų pomidorų galima įsigyti nepriklausomai nuo sezono visus metus kasdien. Pasitelkus šviesos kultūrą, jie auginami Kietaviškių kaime, didžiausiame šiltnamių komplekse Baltijos šalyse“, – sako B. Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorė.

Kišas su varške, špinatais ir pomidorais

Būtent „Kietaviškių“ pomidorai (reikės 2 vnt.) puikiai tiks vasariškam kišui su varške, špinatais ir pomidorais. Kiti ingredientai, kurių reikės įdarui: 180 g varškės, pakelio kietojo sūrio, 5 kiaušinių, 200 ml grietinėlės, druskos, pipirų, 70 g špinatų.

Tešlai paruošti prireiks: 210 g miltų, 20 g cukraus, žiupsnio druskos, 115 g šalto sviesto, 60 ml šalto vandens.

„Miltus sumaišykite su druska ir cukrumi. Į mišinį sudėkite šaltą, nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą. Trinkite viską tol, kol pasidarys trupiniai. Tuomet po truputį pilkite šaltą vandenį, masę minkykite rankomis, kol ji taps vientisa. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui šaldytuve – pasakoja B. Baratinskaitė – Po pusvalandžio, išėmę tešlą iš šaldytuvo, dėkite ant miltais pabarstytos lentos, iškočiokite ir įtieskite į kepimo formą. Pamėginkite ją patempti iki pat viršaus, subadykite šakute ir dar pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą“.

Kol tešla formoje šals, dubenyje iki vientisos masės išmaišykite varškę, kiaušinius, grietinėlę, druską ir pipirus. Kai masė bus vientisa, suberkite kietąjį sūrį, išmaišykite, tuomet sudėkite špinatus ir dar kartą sumaišykite.

Vieną pomidorą supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite ant tešlos, luobele į apačią. Ant pomidorų sukrėskite paruoštą varškės masę, o ant jos išdėliokite likusį juostelėmis supjaustytą pomidorą.

„Belieka tik pašauti į orkaitę ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių. Valgyti reikėtų tuomet, kai pyragas atvės“, – sako B. Baratinskaitė.

Keptos bulvių armonikos

Šiam skanėstui jums prireiks: 6 didesnių bulvių, 30 ml aliejaus, 4 česnako skiltelių, pusės pakelio fetos sūrio, druskos, pipirų.

Pasak „Maximos“ maisto gamybos žinovės B. Baratinskaitės, patiekalo gamybos procesas išties paprastas. „Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kol ji kais, nuplaukite bulves ir įpjaukite jas beveik iki pat galo, kad iš plonų juostelių pasidarytų armonika. Atskirai į aliejų išspauskite česnako skilteles, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite. Sudėję bulves į kepimo skardą, aptepkite jas paruoštu česnakiniu aliejumi. Tuomet pašaukite skardą į orkaitę ir kepkite apie 35 minutes, kol bulvės bus iškepusios – sako B. Baratinskaitė – Geriausia patiekti aptrupinus fetos sūriu“.

Greita cukinijų lazanija

Lazanijos gamybai jums reikės: 2 vidutinių cukinijų, 1 indelio rikotos, 200 g kietojo sūrio, 2 kiaušinių, 2 pakelių mocarelos sūrio, druskos, pipirų, pakelio pomidorų pastos.

Kaip gaminti: Dubenyje rikotos sūrį sumaišykite su kietuoju sūriu ir kiaušiniais. Pabarstykite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Cukinijas supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Kepimo indą aukštesniais kraštais ištepkite pomidorų pasta. Dėkite į jį sluoksnį cukinijų juostelių, tepkite rikotos užtepo, apibarstykite mocarelos sūriu, vėl dėkite sluoksnį cukinijų ir taip kartokite, kol baigsis cukinijos, rikotos užtepas ir mocarelos sūris.

Paruošę, šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol sūris išsilydys ir lengvai apskrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    8
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių