Pereiti į pagrindinį turinį

E. Žukauskui lengviau susikalbėti su delfinais, nei sukiotis virtuvėje

2015-02-14 10:30

Retas paneigs, jog maistas – vienas didžiausių gyvenimo malonumų. O ar gali būti didesnis malonumas, nei mėgautis puikiais patiekalais mielų žmonių draugijoje, galiausiai – skonėtis ne tik galutiniu rezultatu, bet ir įkvepiančiu kūrybos džiaugsmu virtuvėje.

Retas paneigs, jog maistas – vienas didžiausių gyvenimo malonumų. O ar gali būti didesnis malonumas, nei mėgautis puikiais patiekalais mielų žmonių draugijoje, galiausiai – skonėtis ne tik galutiniu rezultatu, bet ir įkvepiančiu kūrybos džiaugsmu virtuvėje.

Keičia požiūrį į gaminimą

Dienraštis "Klaipėda" ir vienas didžiausių kulinarinių studijų tinklų Baltijos šalyse "Čiop Čiop" pristato naują atraktyvų projektą "Šeštadienio pietūs".

Prekinio ženklo "Čiop Čiop" žaismingas pavadinimas šiandien puikiai žinomas turiningų pramogų gerbėjams ir asocijuojasi su įvairių paslaugų spektru – nuo specifinių renginių, skirtingų pasaulio virtuvių kursų organizavimo, maisto tiekimo renginiams, reklamos projektų, restoranų konsultavimo, vaikų stovyklų iki kulinarinių kelionių.

Pasirinktos kulinarinės programos, virtuvės vakarėlio ar specialiai verslui pritaikyto renginio dalyviai kartu su profesionaliu šefu ruošia kelių patiekalų vakarienę, susipažįsta su pasirinktos pasaulio virtuvės ar kulinarinės krypties subtilybėmis, gaminimo principais, išmoksta, kaip patiekaluose naujai panaudoti vietinius šviežius produktus.

"Siekiame sukurti unikalią patirtį visiems pas mus atėjusiems. Norime, kad kiekvienas turėtų galimybę pabendrauti su įvairiausiais virtuvės šefais bei jų padedamas išmokti virtuvės paslapčių. Mes galime drąsiai teigti, kad geriausi vakarėliai vyksta virtuvėje", – organizuojamų reginių idėją įvardijo "Čiop Čiop Klaipėda" kulinarinės studijos vadovė Laura Brekke.

Nepaliaujanti stebinti jauna ir kūrybinga "Čiop Čiop" komanda projekte "Šeštadienio pietūs" gaminimo pramogą kvies atrasti kartu su žinomais klaipėdiečiais, kurie su dienraščio skaitytojais dalysis savo kulinarine patirtimi ir tradicijomis, pamėgtų patiekalų receptais bei jų gaminimo subtilybėmis.

Išbandė naujus ingredientus

Šv. Valentino dienos proga "Čiop Čiop" kulinarinėje studijoje "pirmąjį blyną" pasiryžo iškepti tituluoto Lietuvos sportininko, buvusio krepšininko Eurelijaus Žukausko šeima.

Savaitgalio pietų stalui Žukauskai pasiūlė nesudėtingą, tačiau daugelio mėgstamą ir neabejotinai įsimylėjėlių šventinius pietus pagardinsiantį patiekalą – lazaniją.

Sportininko žmona Jolanta atskleidė, jog poros atžaloms – dvylikamečiui Nedui ir penkerių Rusnei – itin patinka miltiniai patiekalai, kaip antai blyneliai, makaronai, tad ne išimtis – ir italų virtuvei priskiriama lazanija.

"Šį patiekalą šeimoje gaminame gana dažnai. Įprastai tai būna tradicinė lazanija su jautiena arba veršiena, tačiau tokiu atveju reikia ilgiau virti padažą. Tad šįkart, kad būtų paprasčiau ir greičiau, receptą šiek tiek pakoregavome – patiekalui pasirinkome vištieną ir grybus", – šypsojosi J.Žukauskienė, jau po pagamintos lazanijos degustacijos įvertinusi, kad ši improvizacija pasiteisino.

Patirtis "Čiop Čiop" kulinarinėje studijoje Žukauskų šeimai, tiksliau, jos galvai tapo savotišku iššūkiu. Kaip juokavo sportininko žmona, namų viryklė – toks objektas, kurį jos sutuoktinis mielai aplenkia.

Ko gero, ir pats E.Žukauskas pripažintų, jog treniruoti delfinus Lietuvos televizijos šou "Delfinai ir žvaigždės", kuriame jis šiuo metu dalyvauja, yra kur kas paprasčiau, nei sukiotis virtuvėje.

Mėgsta paeksperimentuoti

Šįkart visa Žukauskų šeima ne tik turėjo susiburti kartu virtuvėje, bet ir petys petin plušėti prie puodų.

"Namuose, žinoma, taip negaminame. Tačiau lazanija nėra toks patiekalas, prie kurio būtų labai daug darbo, tiesiog svarbu paskirstyti, kas ką turi daryti – pjaustyti svogūnus, grybus ar maišyti padažą", – šypsojosi darniam šeimos "orkestrui" vadovavusi J.Žukauskienė.

Anot pašnekovės, kaip ir dažnai mamai, namuose jai tenka gaminti faktiškai kasdien ir ne kartą, tačiau tikino, kad tai jai nėra kančia.

Kulinarinių staigmenų J.Žukauskienė neretai pateikia ir į svečius užsukusiems bičiuliams.

Vis dėlto moteris prisipažino, kad vargiai galėtų įvardyti firminį patiekalą, kuriuo mėgsta palepinti savo artimuosius ar draugus.

"Tokio patiekalo tikrai neturiu, ir šventėms pagaminu vis kažką skirtingo. Mėgstame skaniai pavalgyti, esame gurmanai, tad norisi paeksperimentuoti. Galiausiai keičiasi ir kulinarinės mados. Praeina kiek laiko – ir jau nebesinori kažkokio patiekalo, ateina kita banga", – kalbėjo sportininko žmona.

O kokie įprastai yra pačių Žukauskų šeštadienio pietūs? Sutuoktiniai tikino, kad ypatingų tradicijų ar ritualų nesilaiko.

"Penktadieniais močiutė dažnai mus palepina cepelinais, o savaitgalį mamai būna išeiginės. Kai pavargstu gaminti maistą, sakau vyrui – šiandien gamini tu. Tada jis labai greitai išrenka restoraną ar kavinę ir nuveža mus papietauti, – šypsojosi Jolanta. – Tad savaitgalį dažniausiai valgome mieste, nuvažiuojame kažkur kartu su draugais. Galiausiai tai taip pat yra galimybė plėsti akiratį, paskanauti kažką nauja."

Lazanija su vištiena ir grybais

Patiekalui reikės:

500 g maltos vištienos
grybų (baravykų arba pievagrybių)
lazanijos lakštų
1 didelio svogūno
trupučio rūkytos šoninės
400 ml pomidorų savo sultyse arba pomidorų tyrės
150 g baltojo vyno
kietojo sūrio patiekalui apibarstyti (pavyzdžiui, itališko parmigiano)
trupučio miltų, sviesto, šlakelio pieno ir lauro lapelio baltajam padažui
druskos, pipirų pagal skonį.

Pirmiausia reikėtų paruošti du padažus – baltą ir raudoną. Baltas (bešamelio) verdamas iš pieno, miltų, sviesto, pagardinamas lauro lapeliu. Raudonam pirma reikia pakepinti svogūnus, po to į keptuvę sudėti šoninę, vėliau – faršą, grybus, viską apkepinti ir sukratyti pomidorų tyrę, įpilti vyno, įberti druskos, pipirų ir virti ant lėtos ugnies apie 40 min.

Kai abu padažai paruošti, belieka susluoksniuoti lazaniją. Į turimos formos dugną pirma pilamas raudonas padažas, tada klojami lakštai, vėl pilama raudono, tada – balto padažo ir vėl klojami lakštai. Taip sluoksniuojama iki tol, kol sunaudojamas visas padažas.

Viršutinį sluoksnį reikėtų pabaigti baltu padažu ir ant jo užberti tarkuoto sūrio. Belieka lazaniją šauti į orkaitę ir 190 laipsnių temperatūroje kepti 35–40 min.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų