G. L. Demarco iš šviežio rudens derliaus siūlo pasigaminti tradicinius Lietuvos regionų patiekalus

  • Teksto dydis:

Parduotuvių lentynos jau gražėja nuo sezono gėrybių – šviežias rudens derlius pasiekiamas jau visose lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse. Lietuvos ūkininkų laukuose bei soduose užauginti kopūstai, bulvės, burokėliai, morkos, obuoliai bei kitos daržovės ir vaisiai yra itin mėgstami ir laukiami tautiečių. Šefas Gian Luca Demarco kartu su tautinio paveldo žinove Rūta Sakalienė aiškinsis, kaip rudens derliaus gėrybių skonis atsiskleidžia skirtinguose Lietuvos regionuose.

„Lietuviškas rudens derlius yra itin palankiai sutinkamas mūsų pirkėjų. Jau daugelį metų dirbame su Lietuvos ūkininkais – lietuviška produkcija iki mūsų parduotuvių atkeliauja per trumpiausią laiką, o tai padeda užtikrinti šviežumą bei aukščiausią kokybę. Pastebime, kad pirkėjai teikia pirmenybę šviežiam derliui ir anksčiau užaugintas daržoves renkasi rečiau, jeigu turi galimybę rinktis šviežią, ką tik iš ūkių atkeliavusią produkciją. Šiemet rudeninį derlių nusprendėme pristatyti netradiciškai – pakvietėme virtuvės šefą Gian Luca Demarco ir tautinio paveldo žinovę Rūtą Sakalienę iš šviežio rudens derliaus pagaminti penkis autentiškus Lietuvos regionų patiekalus“, – teigia „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Virtuvės šefas G. L. Demarco teigia, kad tai – unikalus bendradarbiavimas. „Mano namuose, Italijoje, ruduo – tai derliaus metas. Tiesa, jis kiek kitoks, nei Lietuvoje. Man Lietuva yra viena iš nedaugelio vietų, kur ruduo apskritai yra ir jis toks gražus. Ruduo šefui – vienas geriausių metų laikų, nes visko tiek daug. Artimiau susipažinti su Lietuvos tautinio paveldo virtuve, įtraukiant rudens derliaus gėrybes, yra itin maloni patirtis. Per skirtingų Lietuvos regionų virtuvę susipažįstama ne tik su tradiciniais jų patiekalais, tačiau taip pat daugiau sužinoma ir apie to krašto žmones, kultūrą. Kartu su tautinio paveldo žinove R. Sakaliene kartu gaminsime Žemaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Aukštaitijos ir Mažosios Lietuvos patiekalus“, – sako virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Projekto metu šefas italas G. L. Demarco kartu su tautinio paveldo žinove, dzūke R. Sakalienė iš Marcinkonių gamins žemaitišką kastinį su bulvėmis, dzūkišką bulvinę bandą ant kopūsto lapo, suvalkietiškus barščius su džiovintų baravykų auselėmis, aukštaičių virtuvėje gerai žinomą grietinėje troškintą vištą bei daržovių blynelius su kuršišku lašišos tartaru iš Mažosios Lietuvos.

Marinuota kuršiška lašiša su daržovių blyneliais

Reikės:

Šviežios lašišos (250 g),

2 valg. š. obuolių acto,

4 valg. š. obuolių sulčių,

5–6 kadagio uogų,

pusės šaukštelio smulkinto peletrūno,

šaukštelio šviežių čiobrelių,

vieno mažo svogūno,

1 mažo rūgštesnio obuolio,

150 g morkų,

150 g moliūgo,

150 g cukinijos,

3 pilnų šaukštų viso grūdo miltų,

1 kiaušinio,

aliejaus kepti,

druskos, pipirų.

Pirmiausia lašišą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį. Prieskonių trintuvėje sutrinkite kadagio uogas, sumaišykite su smulkintu peletrūnu ir čiobreliais. Kiek patrinkite, užpilkite actu, obuolių sultimis ir sumaišykite. Visą marinatą užpilkite ant lašišos, suberkite smulkintą svogūną, kubeliais pjaustytą obuolį. Užberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pasimarinuoti apie 15 min., o tuo metu sutarkuokite morką, moliūgą ir cukiniją. Daržovių masę sumaišykite su kiaušiniu ir miltais, įberkite druskos ir pipirų. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, dėkite po šaukštą blynų masės ir kiek paspauskite. Apkepus apverskite. Suformuotus blynus kepkite, kol apskrus. Patiekite blynus su marinuota lašiša šalia arba ant viršaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Labai nemalonus žmogelis,baikite jį visur reklamuoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių