- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kaulavaisiai puikiai papildo vasaros vaisių racioną, suteikia organizmui naudingų vitaminų ir mineralų.
Nektarinai. Juose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau.
Abrikosai. Šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą. Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai.
Avokadai. Dėl savo unikalios sudėties jie laikomi vienais vertingiausių vaisių pasaulyje. Juose gausu folio rūgšties ir seleno, vitaminų C, E, B5, B6, cinko, kalio, šis vaisius padeda pasisavinti riebaluose tirpius A, D, E, K vitaminus. Avokaduose gausu mono-nesočiųjų riebalų – būtent riebalai sudaro didžiąją šio vaisiaus kalorijų dalį (77 proc.). Avokaduose gausu baltymų ir skaidulų, o kartu jie laikomi ir laimės maistu, nes avokaduose esančios medžiagos skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą.
Avokadų pagardas
Interneto nuotr.
1–2 prinokę avokadai,
1 mažas raudonasis svogūnas,
1–2 šaukšteliai citrinos sulčių,
šiek tiek šviežių kalendrų arba petražolių,
druskos,
juodųjų pipirų.
Papuošimui: pomidorų, gražgarščių.
Perpjaukite avokadus, išimkite kauliukus ir minkštimą. Minkštimą sutrinkite šakute ar trintuvu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir kalendras, sumaišykite su avokado mase. Paruoštą masę pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Tepkite ant mėgstamos duonos, papuoškite pjaustytais pomidorais, gražgarstėmis.
Šalta abrikosų sriuba
Interneto nuotr.
1 kg šviežių abrikosų,
4 stiklinių kefyro,
2 stiklinių graikiško jogurto,
3 šaukštų rudojo cukraus arba medaus,
2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.
Abrikosus nuplikykite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, minkštimą supjaustykite gabalėliais. Vaisius sutrinkite trintuvu, sudėkite jogurtą, kefyrą, cukrų, citrinos sultis ir viską sumaišykite. Dėkite į šaldytuvą 30 min.
Kaulavaisių salotos su špinatais
Interneto nuotr.
120–180 g špinatų,
2 dideli persikai, supjaustyti griežinėliais,
1 avokadas, supjaustytas kubeliais,
1/2 nedidelio raudonojo svogūno, labai plonai supjaustyto griežinėliais,
60 g ožkos sūrio trupinių,
60 g skrudintų migdolų, supjaustytų griežinėliais.
Užpilui:
3 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,
3 šaukštai balzaminio acto,
1 česnako skiltelė, susmulkinta,
0,5 šaukštelio Dižono garstyčių,
1–2 šaukšteliai cukraus, gryno klevų sirupo arba medaus,
druskos,
pipirų.
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite salotų užpilą: balzamiko actą, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, Dižono garstyčias, druską ir pipirus. Jei norite, užpilą pasaldinkite. Į didelį dubenį sudėkite špinatus. Apšlakstykite norimu užpilo kiekiu ir sumaišykite. Salotas papildykite persikų skiltelėmis, kubeliais ar griežinėliais supjaustytais avokadais, raudonuoju svogūnu, ožkos sūrio trupiniais ir skrudintais migdolais. Dar kartą atsargiai išmaišykite. Patiekite iš karto.
Kaulavaisių salotos su mocarela
Interneto nuotr.
8 abrikosai arba persikai,
150 g mocarelos sūrio rutuliukų,
2 avokadai,
2 šaukštai sezamo sėklų.
Užpilui:
2 šaukštai citrinos sulčių,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai klevų sirupo,
šviežių mėtų,
kalendros,
druskos.
Nuplaukite vaisius, perpjaukite per pusę, išimkite kaulus ir supjaustykite ketvirčiais. Avokadus nulupkite, išimkite kaulus ir supjaustykite. Į didelį serviravimo indą sudėkite vaisius, avokadus, mocarelos sūrį, užberkite sukapotų mėtų ir kalendrų. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinų sultimis, klevų sirupu ir druska. Užpilkite paruoštą padažą ant salotų. Užbarstykite sezamo sėklų. Sezamo sėklas prieš užbarstydami sausai pakepinkite ant keptuvės, kad truputį pageltonuotų.
Greiti pyragėliai su šviežiais persikais
Interneto nuotr.
4 švieži, prisirpę persikai (arba geltono minkštimo nektarinai),
250 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,
8 šaukšteliai skysto medaus,
4 šaukšteliai migdolų arba kvietinių miltų.
Nuplaukite ir nusausinkite persikus. Atsiplėškite kepimo popieriaus lapą, kad jis tilptų į skardą. Paimkite apvalią sausainių formelę (kad būtų didesnė už nektariną, apie 10 cm), dėkite ją ant kepimo popieriaus ir apibrėžkite pieštuku. Kartokite, kol taip padarysite ant viso popieriaus. Apskritimus patepkite medumi ir apibarstykite miltais. Perpjaukite persikus per pusę, išimkite kauliuką ir kiekvieną puselę supjaustykite gana plonais griežinėliais. Sudėkite juos į nubrėžtus apskritimus ant medaus ir miltų, šiek tiek pasukdami skilteles kampu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sausainių formelėmis išpjaukite apskritimus iš tešlos ir uždėkite šiuos tešlos diskelius ant vaisių puselių. Šiek tiek prispauskite kraštus. Jeigu sausainių formelės neturite, tešlą galite pjaustyti kvadratais ir atitinkamai medų tepti bei vaisius dėlioti ant kiekvieno kvadratėlio. Galite naudoti nebūtinai apvalią formelę – pavyzdžiui, labai gražiai atrodys širdies formos. Kepkite apie 20 min., tačiau nepalikite be priežiūros. Išimkite kepimo skardą ir apverskite mažuosius pyragėlius. Galite patiekti su ledais, papuošti šviežiomis šilauogėmis.
Šaltos kavos gėrimas su avokadu
Interneto nuotr.
0,5 prinokusio avokado,
1 puodelis stiprios kavos, atvėsintos,
¼ puodelio saldinto sutirštinto pieno,
0,5 puodelio šalto pieno,
2 šaukšteliai vanilės ekstrakto,
ledo kubelių.
Viską, išskyrus ledą, sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite mišinį. Ledo kubelius padalykite į dvi atšaldytas stiklines. Į kiekvieną stiklinę supilkite po pusę trinto kavos mišinio.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...
-
Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...
-
A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais1
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...