- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų lūpų išgirdę, jog grilinti galima viską! Skrudinimui ant grilio tinkamų augalinės mitybos produktų pasirinkimas itin platus – ar žinote, kaip mažinti mėsos suvartojimą neatsisveikinant su jos skoniu?
Ant grilio – daržovių ir vaisių fiesta
Ant įkaitusių grilio grotelių šią vasarą spirgės ne tik jautienos kepsniai ar marinuoti šašlykai, bet ir augalinės kilmės produktai. Nuo ką tik iš daržo lysvės išrautų ridikėlių ar čia pat sode nuskintų kriaušių, iki egzotiškojo arbūzo ar saldžiausių nektarinų – juos visus valgykite ne tik kaip garnyrą, bet ir kaip pagrindinį patiekalą.
Puikiu skoniu pasižymės grilio kaitroje ruošti baklažanai, svogūnai, pomidorai, kukurūzai, taip pat česnakai, romaninės salotos ar net švieži žirneliai ankštyse, įvairūs grybai. Kepimo ant grilio metu suminkštėja net ir traškiosios paprikos, smidrai, tačiau ne visas daržoves galima kepti vienodai.
Dviejų vienodų daržovių nėra, todėl visas stambesnes daržoves prieš kepimą patariama supjaustyti. Pavyzdžiui, cukinijas ir baklažanus pjaustykite griežinėliais arba riekėmis, svogūnus ar burokus dalinkite į ketvirčius, salotas – pusiau išilgai. Atkreipkite dėmesį ir į daržovių tekstūrą bei jų santykį su kepsninės kaitra: minkštas daržoves kepkite trumpiau, tačiau aukštesnėje temperatūroje, kietas – atvirkščiai.
Vienu didžiausių grilio sezono favoritų pašnekovė įvardija sezoninius kaulavaisius, kurie karamelizuojasi ir apskrunda vos per kelias minutes. Persikus bei nektarinus, kietesnes kriaušes perpjaukite pusiau, ananasus pjaustykite griežinėliais, arbūzus – patogiais laikyti rankoje trikampiais su žievele. Visus vaisius tepkite aliejumi bei apibarstykite cukrumi ir tuomet dėkite kepti kelioms minutėms iš abiejų pusių. Bananus kepkite su žievelėmis ir nors tokiu būdu jie keps ilgiau, galėsite mėgautis puikiu desertu.
Tofu ir augaliniai kepsneliai – meistriškai atkartotas skonis
Kasmet dėl įvairių maisto pramonės procesų į atmosferą išmetami milžiniški kiekiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) ir atitinkamai spartinama klimato kaita. Pavyzdžiui, vienam kilogramui jautienos pagaminti į aplinką yra išskiriama net apie 60 kg ŠESD, o augalinės kilmės produktai yra gerokai palankesni klimatui.
Nenorintiems atsisveikinti su mėsos skoniu, tačiau siekiantiems prisidėti sprendžiant opias ekologines problemas, tobulu pasirinkimu tampa sojų pupelių varškė – tofu. Ant grilio grotelių paskrudinti tofu gabalėliai savo tekstūra niekuo nenusileidžia legendiniams šašlykams ar keptam sūriui bei yra labai universalūs skonio atžvilgiu – išbandykite žemiau aprašytą tofu, cukinijų ir braškių trio receptą.
Mėsos nevalgančiųjų alkį grilio švenčių metu nuslopins ir augaliniai kepsneliai, kurie naudojami ruošiant augalinius suvožtinius. Nors mėsainiais jų negalima pavadinti, daržovių paplotėlių skonis turtingas – kiekvienas kąsnis iš tiesų primena valgomą mėsainį.
Daržovių paplotėlių specialiai ruošti nereikia: juos galima dėti tiesiai ant grilio grotelių, o iškepus – suvožti tarp dviejų bandelės pusių. Taip pat nepamirškite užpilti mėgstamo padažo, traškumo šiam netikram „mėsainiui“ suteikite pasitelkdami šviežias daržoves, o švelnumo – tarpusavyje derindami keptų daržovių skonius.
Ant laužo keptas tofu su cukinijomis ir braškėmis (2 porcijos)
Jums reikės: 180 g originalaus skonio tofu, 4 didelių braškių, 1 vidutinio dydžio cukinijos, 4 šaukštų sojų padažo, 4 šaukštų aliejaus, 1 šaukštelio skrudintų sezamų aliejaus, 1 žaliosios citrinos (naudosite sultis), 2 šaukštelių agavų sirupo, 1 skiltelės česnako, 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio, jeigu norisi, aitriųjų paprikų (čili) dribsnių.
Gaminimo eiga: pirmiausiai pasigaminkite sojų pupelių varškės – tofu – marinatą. Į nedidelį dubenėlį supilkite aliejų, sojų padažą, skrudintų sezamų aliejų bei agavų sirupą, taip pat išspauskite vienos žaliosios citrinos sultis ir, jeigu naudojate, suberkite aitriųjų paprikų dribsnius; jeigu marinato skonis per stiprus, įpilkite kelis lašelius vandens, jei norisi, įdėkite daugiau norimų ingredientų.
Tofu gabalėlį nusausinkite ir perpjaukite išilgai per pusę, panardinkite į dubenėlyje paruoštą marinatą; jeigu marinato per mažai ir tofu lieka neapsemtas, gabalėlį retkarčiais apverskite ir marinuokite nuo 4 iki 12 valandų. Tuomet tofu gabalėlį dėkite ant įkaitintų grilio grotelių ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, apie 10 minučių. Kol tofu kepa, cukiniją supjaustykite griežinėliais, o braškes perpjaukite išilgai – gabalėlius merkite į marinatą ir dėkite kepti ant grotelių. Cukiniją kepkite tol, kol suminkštės, o braškes šiek tiek pakaitinkite, stenkitės jų nesuspausti. Iškepusius valgius patiekite vienoje lėkštėje. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Augaliniai pietūs – sočiai ir lengvai: pasigaminkite salotas su kruopomis3
Klysta sakantys, kad nuo salotų sotus nebūsi, nes viskas priklauso nuo į salotų dubenį dedamų ingredientų. Pavyzdžiui, anksčiau laikytos prastu maisto produktu, įvairios kruopos išgyvena savotišką renesansą, todėl sočiame salotų du...
-
Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena...
-
Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys3
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta a&sca...
-
Šefas K. Krivickas: barbekiu – ne gaminimo, o gyvenimo būdas11
Vasara – metas, kai visi – mokantys, ir nemokantys, mėgėjai ir profesionalai – kepa ant kepsninių, grilių ir kitokios įrangos. Tad apie maisto gamybą virš gyvos ugnies kalbiname šios srities profesionalą, maisto tinklara&...
-
Bandelės gali būti sveikatai palankios!
Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bande...
-
Užsišaldę uogų ne tik pasiruošite šaltajam sezonui, bet ir sutaupysite
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės u...
-
Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!3
Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technol...
-
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir trys netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galim...
-
Nori – gali atrasti: tofinienė2
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime ...
-
Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir keptomis daržovėmis1
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami la...