Pereiti į pagrindinį turinį

Gurmaniška fiesta savaitgaliui – triušio kojelės ir damų piršteliai

2017-11-24 07:47
DMN inf.

Šį šeštadienį šefas Gian Luca laidoje „Gardu Gardu“ papasakos, kad jo senelis sugebėdavo per 9 minutes išimti visus triušo kaulus ir pradžiugindavo šeimą įspūdingu patiekalu – įdarytu triušiu.

Kulinarijos šefas prisipažins, kad pats to padaryti, deja, negali, bet pagamins ne ką prastesnį patiekalą – pomidorų padaže troškintas triušio kojeles. Skamba beveik lietuviškai, bet visi priedai bus itališki, skonis – taip pat.

O Ali Gadžijevo desertas iš pirmo žvilgsnio atrodys itališkas, tačiau turės lietuviško rūgštoko skonio. Ne veltui modernios konditerijos pradininku Lietuvoje tituluojamas konditeris, inspiruotas itališko deserto tiramisu, pagyvins jį lietuvių mėgstama rūgštele ir pagamins maskarponės kremo desertą su damų piršteliais bei citrinos želė. Tuo tarpu Gian Luca liks labai patenkintas ir papasakos istoriją, kad būtent damų piršteliai yra kilę iš Turino, jo gimtojo miesto.

Pomidorų padaže troškinta triušiena su polenta

Reikės:

600 g triušienos

1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų

1 svogūno

1 skiltelės česnako

 2 valg. š. miltų

 Druskos, pipirų

 Persilado prieskonių

 Sultinio

 250 g kukurūzų kruopų – polentos

 2 valg. š. kreminio mėlynojo pelėsio sūrio

 Alyvuogių aliejaus kepimui

 Baltojo balzaminio acto

Gaminimas. Miltus sumaišyti su druska bei pipirais ir gautame mišinyje apvolioti triušienos gabaliukus. Keptuvėje įkaitinti aliejų, įberti persilado ir apkepinti triušienos gabaliukus. Kai mėsa apskrunda, suberti pusžiedžiais pjaustytą svogūną, nesmulkintą nuluptą česnako skiltelę ir pakepinti 5 minutes. Tada supilti smulkintus pomidorus, vėl pakepinti 5 minutes ir visą keptuvės turinį suversti į kepimo indą, užpilti sultiniu, kad apsemtų, uždengti ir troškinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 2–2,5 val.

Išvirti polentą ir įmaišyti 2 šaukštus kreminio mėlynojo pelėsio sūrio. Patiekti kartu su troškinta triušiena ir pomidorų padažu, pašlakstyti baltuoju balzaminiu actu. 

Maskarponės kremo desertas su citrinų želė

Reikės:

1–2 pakuočių damų pirštelių

1 puodelio atvėsusios stiprios juodos kavos

Kremui:

150 g kiaušinių trynių (7 didelių kiaušinių tryniai)

70 g cukraus

500 g maskarponės sūrio

Želė:

220 g citrinų tyrės arba sulčių

3 lakštų želatinos

500 ml šalto vandens

Papuošimui:

Kakavos miltelių

Gaminimas. Želatinos lakštus pamerkti į šaltą vandenį. Citrinų tyrę arba sultis užvirti, įdėti į ją iš vandens ištrauktus išbrinkusius želatinos lakštus ir maišyti, kol ištirps ir dar kartą užvirs. Nukelti nuo ugnies ir plonu sluoksniu išpilti į kokį nors platesnį indą. Atvėsinti ir leisti šaldytuve sustingti.

Damų pirštelius perpjauti per pusę, pamirkyti kavoje ir išdėlioti stačius formelės krašto viduje. Formelių dugną užbarstyti damų pirštelių trupiniais.

Kiaušinių trynius kartu su cukrumi išplakti plaktuvu iki purios masės. Perskirti trynių masę per pusę ir į vieną dalį po truputį dėti maskarponės sūrį bei plakti kartu su trynių mase. Po to suversti likusius trynius ir šluotele išmaišyti iki vientisos masės.  Gauta mase ištepti damų pirštelių vidinę pusę, o likusią masę suversti į konditerinį maišelį. Sustingusią želė „išdraskyti“ su šluotele ir įdėti po sluoksnį į formelių vidų. Tada naudojant konditerinį maišelį užpildyti formeles kremu ir suformuoti bokštelius. Paviršių užbarstyti kakavos milteliais. Išimti iš formelių ir patiekti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų