Gurmaniška fiesta savaitgaliui – triušio kojelės ir damų piršteliai

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį šefas Gian Luca laidoje „Gardu Gardu“ papasakos, kad jo senelis sugebėdavo per 9 minutes išimti visus triušo kaulus ir pradžiugindavo šeimą įspūdingu patiekalu – įdarytu triušiu.

Kulinarijos šefas prisipažins, kad pats to padaryti, deja, negali, bet pagamins ne ką prastesnį patiekalą – pomidorų padaže troškintas triušio kojeles. Skamba beveik lietuviškai, bet visi priedai bus itališki, skonis – taip pat.

O Ali Gadžijevo desertas iš pirmo žvilgsnio atrodys itališkas, tačiau turės lietuviško rūgštoko skonio. Ne veltui modernios konditerijos pradininku Lietuvoje tituluojamas konditeris, inspiruotas itališko deserto tiramisu, pagyvins jį lietuvių mėgstama rūgštele ir pagamins maskarponės kremo desertą su damų piršteliais bei citrinos želė. Tuo tarpu Gian Luca liks labai patenkintas ir papasakos istoriją, kad būtent damų piršteliai yra kilę iš Turino, jo gimtojo miesto.

Pomidorų padaže troškinta triušiena su polenta

Reikės:

600 g triušienos

1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų

1 svogūno

1 skiltelės česnako

 2 valg. š. miltų

 Druskos, pipirų

 Persilado prieskonių

 Sultinio

 250 g kukurūzų kruopų – polentos

 2 valg. š. kreminio mėlynojo pelėsio sūrio

 Alyvuogių aliejaus kepimui

 Baltojo balzaminio acto

Gaminimas. Miltus sumaišyti su druska bei pipirais ir gautame mišinyje apvolioti triušienos gabaliukus. Keptuvėje įkaitinti aliejų, įberti persilado ir apkepinti triušienos gabaliukus. Kai mėsa apskrunda, suberti pusžiedžiais pjaustytą svogūną, nesmulkintą nuluptą česnako skiltelę ir pakepinti 5 minutes. Tada supilti smulkintus pomidorus, vėl pakepinti 5 minutes ir visą keptuvės turinį suversti į kepimo indą, užpilti sultiniu, kad apsemtų, uždengti ir troškinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 2–2,5 val.

Išvirti polentą ir įmaišyti 2 šaukštus kreminio mėlynojo pelėsio sūrio. Patiekti kartu su troškinta triušiena ir pomidorų padažu, pašlakstyti baltuoju balzaminiu actu. 

Maskarponės kremo desertas su citrinų želė

Reikės:

1–2 pakuočių damų pirštelių

1 puodelio atvėsusios stiprios juodos kavos

Kremui:

150 g kiaušinių trynių (7 didelių kiaušinių tryniai)

70 g cukraus

500 g maskarponės sūrio

Želė:

220 g citrinų tyrės arba sulčių

3 lakštų želatinos

500 ml šalto vandens

Papuošimui:

Kakavos miltelių

Gaminimas. Želatinos lakštus pamerkti į šaltą vandenį. Citrinų tyrę arba sultis užvirti, įdėti į ją iš vandens ištrauktus išbrinkusius želatinos lakštus ir maišyti, kol ištirps ir dar kartą užvirs. Nukelti nuo ugnies ir plonu sluoksniu išpilti į kokį nors platesnį indą. Atvėsinti ir leisti šaldytuve sustingti.

Damų pirštelius perpjauti per pusę, pamirkyti kavoje ir išdėlioti stačius formelės krašto viduje. Formelių dugną užbarstyti damų pirštelių trupiniais.

Kiaušinių trynius kartu su cukrumi išplakti plaktuvu iki purios masės. Perskirti trynių masę per pusę ir į vieną dalį po truputį dėti maskarponės sūrį bei plakti kartu su trynių mase. Po to suversti likusius trynius ir šluotele išmaišyti iki vientisos masės.  Gauta mase ištepti damų pirštelių vidinę pusę, o likusią masę suversti į konditerinį maišelį. Sustingusią želė „išdraskyti“ su šluotele ir įdėti po sluoksnį į formelių vidų. Tada naudojant konditerinį maišelį užpildyti formeles kremu ir suformuoti bokštelius. Paviršių užbarstyti kakavos milteliais. Išimti iš formelių ir patiekti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mėgėjas

mėgėjas portretas
skaniau būtų damų kojelės ir triušių piršteliai

Nacis

Nacis portretas
Kas per antraštė?Ar tai N.Gvinėjos leidinys?Taip skatinamas kanibalizmas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių