- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant gražiausioms metų šventėms, TV3 laidos „La maistas“ šefai nustebins originaliomis ir labai gardžiomis kulinarinėmis idėjomis – ką patiekti ant Kūčių ir Kalėdų stalo.
Profesionalus virtuvės šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis pademonstruos, kokių įdomių patiekalų galima pasigaminti iš karpio. Kūčioms jis siūlys išsikepti neįtikėtino skonio karpio šonkauliukus ir karpio spurgytes.
„Kokios gi Kūčios be karpio? Tai – viena populiariausių mūsų virtuvėje žuvų. Šiaip lietuviškos žuvys labai kaulingos ir reikia daug vargti, kol juos išrenki. Todėl parodysiu, kaip mažiau vargti su kaulais ir pagaminsiu karpio šonkaulius“, – savo patiekalą pristatė Tomas.
Kitas laidos „La maistas“, rodomos sekmadienį 9.30 val. per TV3, šefas – Vylius Blauzdavičius – pristatys idėją Kalėdoms. Jis gamins tradicinį vokiečių virtuvės patiekalą – keps virtą glazūruotą kiaulienos kumpį ir patieks jį su daržovių koše bei troškintais kopūstais.
„Renkantis padažą glazūrai, reikia atkreipti dėmesį, kad sudėtyje būtų cukraus, nes būtent jis suteikia traškuma, kuris taip visiems patinka“, – patarė Vylius.
Kopūstų troškinį jis gamins iš šviežių mėlynųjų ir raugintų baltųjų kopūstų. Juos troškins su raudonu vynu. Bulvių košė taip pat bus neįprasta – su morkomis. Bus tikrai sotu ir gardu!
Siūlome pasigaminti Tomo karpio spurgytes
Jums reikės:
• 100 g karpio mėsos
• 100 g džiūvėsėlių
• 300 g rapsų aliejaus
• 50 g sviesto
• 1 kiaušinio
• Druskos pagal skonį
Gaminimas: Karpio mėsa (gali būti likusi išpjausčius šonkauliukus) dedama į puodą, užpilama 500 ml vandens, įdedama svogūno, poro žaliosios dalies, morkos, česnako, petražolių ir verdama 5 minutes. Išimamos karpio dalys, atvėsinama ir išrenkamos ašakos. Į šiltą karpio mėsą sudedamas sviestas, gerai išmaišoma, pasūdoma ir masė atvėsinama. Iš atvėsintos masės formuojamos apvalios spurgytės. Spurgytės apvoliojamos kiaušinio plakinyje, tuomet džiūvėsėliuose. Pakartotinai apvoliojama kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Paruoštos spurgytės kepamos iki 160 C laipsnių įkaitintame aliejuje 1 minutę. Iškeptos dedamos ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ką pagaminti iš vakarykščio maisto likučių? (receptai)
Vis aktyviau pasaulyje kalbant apie maisto tausojimo naudą, šiai idėjai nelieka abejingi ir lietuviai. Maisto švaistymas yra viena didžiausių šiuolaikinių vartotojų problemų, o norint jai užkirsti kelią, dažnai užtenka pradėti ...
-
Renesansas virtuvėje: tautiečiai vis dažniau sugrįžta prie natūralaus raugo duonos ruošimo
Pasikeitusios gyvenimo sąlygos ne vieną lietuvį paskatino ieškoti naujų pomėgių, kuriais būtų galima džiaugtis neišeinant iš namų. Tad šiuo neįprastu laikotarpiu dažno tautiečio virtuvėje išbandoma vis daugiau n...
-
Išeitis skubantiems: makaronai – ne tik greitiems, bet ir maistingiems pietums1
Dažnai į darbo ir namų ruošos rutiną įsisukę žmonės savo sveikatą palieka trečioje vietoje, tad ir jų dienotvarkėje lieka vis mažiau laiko tiek poilsiui, tiek visaverčiams pietums. Visgi svarbu nepamiršti, kad kasdieniai mitybos įp...
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...