Ištirps burnoje: sveikuoliškų, gaivinančių ir dangiško skonio naminių ledų receptai

  • Teksto dydis:

Vasara be ledų būtų sunkiai įsivaizduojama. Šie daugelio mėgstami skanėstai yra bene pagrindinis šiltojo sezono desertas, suteikiantis tikrą atgaivą per karščius. Šiuo metu juos galima rinktis įvairiausius, tačiau vis dažniau smaližiai gali susidomėti ledų gaminimu savo virtuvėse. 

Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai kviečia vasarą mėgautis naminiais ledais bei dalijasi ne tik labai skanių, bet ir sveikų šių gardėsių ruošimo idėjomis.

Ištikimi klasikai

Nors lietuviai ledais gardžiuojasi visus metus, jų pardavimai pradeda didėti prasidėjus balandžiui. Tuo tarpu vasarą, birželio–rugpjūčio mėnesiais, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, šie produktai tiesiog šluote šluojami iš parduotuvių.

„Jų kasmet nuperkama vis daugiau. Lygindami 2020-ųjų ir 2021-ųjų pardavimus, pastebime 15 proc. augimą. Džiugina tai, kad mūsų pirkėjai vis dažniau dairosi sveikesnių ledų. Pavyzdžiui, per minėtą laikotarpį beveik 70 proc. paaugo veganiškų bei vegetariškų alternatyvų pardavimai. Taip pat „Maximos“ pirkėjai linkę rinktis natūralius, kokybiškus „Linkėjimai iš kaimo“ ledus, kurių per pastaruosius metus pardavėme net 62 proc. daugiau.  O kalbant apie labiausiai lietuvių pamiltus skonius, pirmose vietose atsiduria vaniliniai ir kakaviniai ledai“, – pažymi E. Dapkienė.

Tuo metu Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog smaližiai noriai šiuos skanėstus gaminasi ir patys. Tokie ledai, anot jos, gali išties nustebinti skonių, receptų ir ingredientų įvairove.

„Renkantis pastaruosius, siūlyčiau sveikesnes, natūralias alternatyvas. Naminiai ledai bus tikrai gardūs ir be pridėtinių cukrų. Juos pakeisti galima bananais, kokosų pienu, medumi, natūraliu stevijų saldikliu, klevų sirupu. Šie ingredientai ledus puikiai pasaldins bei suteiks įdomų, išraiškingą skonį. Taip pat vis labiau populiarėja ledų be laktozės pasirinkimas. Jie tinka ne tik alergiškiems minėtam baltymui, bet ir turintiems odos problemų, antsvorio. Naminių ledų ruošime įprastą pieną galima keisti augaliniu pienu ar jogurtu be laktozės“, – pataria B. Baratinskaitė.

Atsižvelgdama į lietuvių mėgstamiausius skonius, maisto gamybos ekspertė dalijasi vanilinių ir kakavinių ledų receptais, kurios nustebins savo paprastumu.

Vaniliniai naminiai ledai su medumi

Reikės:

1,5 puodelio riebios grietinėlės,

1,5 riebaus pieno,

4 didelių kiaušinių trynių,

pusės puodelio skysto medaus,

pusės šaukštelio druskos, š

aukštelio vanilės ekstrakto.

Pirmiausia, atskirame inde suplakite kiaušinių trynius iki vientisos masės. Tuomet kitame puode pakaitinkite grietinėlę, pieną, medų, druską – retkarčiais pamaišykite, iki kol pradės virti. Šį mišinį nuimkite nuo viryklės, supilkite išplaktus kiaušinių trynius – viską virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami apie 10–12 min. Masė turi šiek tiek sutirštėti, o tada ją supilkite į kitą indą – įdėkite vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite.

Indą uždenkite ir palikite 6 val. šaldytuve arba palaikykite jame visą naktį. Išėmę, suplakite plaktuvu ir dar bent porai valandų įdėkite į šaldiklį.

„Šie naminiai ledai patys skaniausi po poros dienų šaldymo. O ir pats receptas yra atviras eksperimentams. Pieną ir grietinėlę galima keisti mėgstamais produktais be laktozės, o medų – klevų sirupu. Bet kuriuo atveju rezultatas pavyks toks pat gardus: šie ledai tikrai pretenduos tapti mėgstamiausiais ne tik vasarą“, – sako B. Baratinskaitė.

Kakaviniai ledai su pistacijomis ir bananais

Reikės:

poros didelių bananų,

saujos išlukštentų pistacijų,

saujos juodųjų serbentų,

1 šaukšto ekologiškos kakavos.

Bananus nulupkite, supjaustykite ir per naktį palaikykite šaldiklyje. Tuomet bananus sudėkite į galingą smulkintuvą, kuris būtų skirtas ledui smulkinti, antraip šaldyti vaisiai gali jį sulaužyti. Sutrinkite vieną bananą, įberkite pistacijas, serbentus ir vėl sutrinkite. Masę atidėkite ir tuo metu smulkintuve sutrinkite antrą bananą bei kakavą. Abi ledų mases sudėkite į dubenėlį ir ragaukite.

Tiems, kas šiuos gaiviuosius desertus mėgsta vaisinius, verta išbandyti šerbetą.

Tokiems ledams reikės:

3 puodelių šaldytų ir paruoštų braškių,

pusės puodelio agavų sirupo,

3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.

„Visus šiuos ingredientus suplakite smulkintuvu, išmaišykite iki vientisos tirštos masės, supilkite į formeles, įbeskite pagaliukus ir sudėkite bent 4 valandoms į šaldiklį. Išėmę galėsite mėgautis nepaprasto skonio ledų šerbetu, kuris užkariaus kiekvieno – tiek mažojo, tiek suaugusiojo smaližiaus širdis“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių