- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Italija, Italija, Italija! Kas gali būti geriau už sočius itališkus patiekalus, pagamintus namuose? Baklažanai su parmezanu Parmagiana di melanzane ir tiramisu – vieni nuostabiausių itališkų patiekalų. Kvieskite draugus, gimines, kaimynus ir mėgaukitės nepaprastais skoniais kartu.
O ar žinote, iš kur kilo žodis „pusbrolis“? Valgant karštą, ką tik iš orkaitės ištrauktą baklažanų su parmezanu apkepą sakysite: „pūsk, broli, pūsk, broli“, štai ir „pusbrolis“. Taip ir gimsta būtos ir nebūtos istorijos gaminant kartu. O jei tai linksmieji Gian Luca ir Ali, tų istorijų tikrai netrūksta.
Susikurkite įspūdžių ir istorijų kupiną šventę ir Jūs!
Susitinkame šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Baklažanai su parmezanu (Parmagiana di melanzane)
Jums reikės
– 2 baklažanų;
– saulėgrąžų aliejaus virimui (fritiūrinimui);
– miltų – baklažano riekėms apvolioti;
– druskos;
– ypač tyro alyvuogių aliejaus;
– 2 skiltelių česnako;
– 6 ančiuvių filė iš stiklainiuko;
– 2 skardinių smulkintų pomidorų savo sultyse (po 400g);
– Žiupsnelis džiovintų bazilikų;
– 50 g šviežių bazilikų;
– 80 g tarkuoto parmezano;
– 2 didesnių itališkos mocarelos rutuliukų.
TV3 nuotr.
Gaminimas
Supjaustyti baklažanus 0,5 cm storio riekėmis. Keptuvėje įkaitinti daug saulėgrąžų aliejaus ir kepti jame miltais apvoliotas baklažanų riekes, kol jos gražiai apskrunda. Tada ištraukti ir dėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Pasūdyti.
Darome padažą. Į keptuvę pilti šlakelį aliejaus, dėti česnaką ir ančiuvių filė (ančiuviai Italijoje – vieni svarbiausių skonio stipriklių), ir ant didelės kaitros maišant kepti, kol filė suyra ir česnakas išskleidžia savo aromatą, tada sumažinti kaitrą ir supilti pomidorų konservus. Paskaninti džiovintu baziliku. Uždengti ir troškinti apie 20 minučių. Kai pasklinda pomidorų aromatas, viryklę išjungti, sudėti bazilikų lapelius ir pagardinti druska.
Supjaustyti mocarelą 4 mm storio riekelėmis.
Nedideliame kepimo inde komponuoti: dėti truputį pomidorų padažo, tada sluoksnį baklažanų, vėl padažo, tada plėšytos mocarelos, tarkuoto parmezano, tada vėl – baklažanų, padažo, mocarelos, parmezano. Priklausomai nuo indo dydžio priklausys ir sluoksnių skaičius. Viršuje – parmezanas.
Kepti 20 minučių 180 °C orkaitėje, kol tarkuotas sūris gražiai paruduoja.
Tiramisu tortas
Kakavinei biskvito masei reikės:
– 2 kiaušinių trynių;
– 2 kiaušinių;
– 60 g cukrus;
– 2 kiaušinių baltymų;
– 60 g cukraus;
– 30 g miltų;
– 30 g kakavos 100%.
Vaniliniam mascarpone kremui reikės:
– 125 g cukraus;
– 60 g vandens;
– 90 g kiaušinių trynių;
– 4 vnt. želatinos lakštų;
– 300 g grietinėlės;
– 925 g mascarpone sūrio.
Kavos sirupui reikės:
– 100 ml užpiltos kavos;
– 20 ml romo.
TV3 nuotr.
Gaminimas
Kiaušinius ir kiaušinių trynius kartu išplakti su 60 g cukraus iki purumo.
Baltymus išplakti su kita dalimi cukraus iki standžių putų. Sudėti kakavą bei miltus ir plakti iki vientisos masės.
Abi mases lengvai permaišyti kartu.
Tortui reikės 3 biskvitų, taigi tešlą reikia dalinti į tris dalis. Šio kiekio pakaks trims 18 cm skersmens biskvitams.
Kepti 180°C apie 10min.
Kremo gamybą pradėti nuo sirupo. Cukrų ir vandenį supilti į prikaistuvį ir kaitinti iki 118°C temperatūros. Trynius plakti šluotele ir lėta srovėle nuplikyti sirupu (sirupą pilti plona srovele katiliuko sienele). Plakti iki standžių putų.
Į masę sudėti permaišytą mascarpone kremą ir šiek tiek paplakti iki vientiso kremo.
Formuojant tortą pirmiausia reikia pasirupuoti kavos sirupu biskvitus. Ant biskvito formuoti kremą ir taip trimis aukštais. Torto viršų apiberti kakava.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kalėdų stalas be streso: žymaus šefo patarimai
Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau pradedame nerimauti: ką gaminti ir kaip viską suspėti. ...
-
Savaitgalio pietums – tortilija su kalakutiena ir troškintais kopūstais
Virtuvės šefas Gian Luca Demarco ir konditeris Ali Gadžijevas vėl kviečia keliauti. ...
-
Patiekalai iš morkų užtikrina sveiką mitybą ir skonių atradimus3
Morkos šaltuoju metų laiku sulaukia didesnio dėmesio ne vien dėl to, kad kiekvienam sniego seniui reikia nosies. Šios daržovės yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, todėl labai naudingos sveikatai. ...
-
Madingojo prancūziško skrebučio diena: trys nauji receptai
Prancūziškas skrebutis – tikra pusryčių klasika, visame pasaulyje turinti dešimtis skirtingų pavadinimų: ispaniška „torrija“, portugališkas „rabadanas“, kiaušinių duona ir daugybė kitų. ...
-
Baklažanai – naujų atradimų skonis (receptai)1
Baklažanai traukia akį neįprasta, beveik juoda spalva, į kiaušinį panašia ovalia forma. Nors šios daržovės lietuviams puikiai pažįstamos, ant kasdienio pietų stalo atsiranda labai retai. "Gal žmonės nežino, kokios jos ver...
-
Naudingų medžiagų bomba: trys receptai su šakninėmis daržovėmis1
Bulvės, morkos, burokėliai – pačios populiariausios šakninės daržovės, kuriose gausu organizmui naudingų medžiagų. Tačiau maisto specialistai siūlo atkreipti dėmesį ir į kitas rudens gėrybes, kurios praturtina mitybą ir yra labai n...
-
Savaitgalio pietums – perlenkta pica ir karamelės bei žemės riešutų batonėliai1
Televizijos laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas nusiteikę tradiciškai ir siūlo pasigaminti visiems puikiai pažįstamus patiekalus. ...
-
Kulinarė: patiekalai turi atitikti metų sezoną, o svarbiausias prieskonis – meilė6
Norint kuo tiksliau nusakyti patiekalo skonįtenka pasitelkti ne vieną vaizdingą žodį. Daugžodžiauti apie tai, ką gamina ir kokias asociacijas žadina jaunos kulinarės Julitos Ližinytės ruošiamas maistas, nereikia – užtenka pasakyti: sk...
-
Savaitgalio pietums – burokėlių lazanija ir citrininis pyragas
Šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti neįprastą lazaniją – tiek skoniu, tiek vaizdu. Ir tai yra – burokėlių lazanija. ...
-
Prostatos vėžį pažabojęs A. Stonys dalijasi pamėgtų patiekalų receptais1
Bene garsiausias Lietuvos iliuzionistas Arvydas Stonys jau daugiau nei tris dešimtmečius gerbėjus stebina magiškais pasirodymais. Stebuklai vyksta ne tik Arvydo darbe – prieš kelerius metus išgirsta prostatos vėžio diagnoz...