Pereiti į pagrindinį turinį

Jūros dumbliai – egzotiškas maistas ir vaistas

2015-11-18 07:36
Google nuotr.

Dažnam tautiečiui jūrų dumbliai – egzotiškas ir neįprastas maistas. Bet į lietuvių virtuvę jie pamažu skverbiasi su sušių valgymo kultūra. Specialistai tikina, kad tie, kas pamėgs šį produktą, neprašaus pro šalį.

Šalina toksinus

Yra įrodyta, kad jūrų dumbliai – biologiškai itin aktyvus produktas, kuris skatina protinę veiklą. Įtraukę šias jūros gėrybes į kasdienės mitybos racioną, praturtinsite organizmą bene visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis.

Jūrų dumbliuose gausu vitaminų ir mikroelementų – A, B grupės, C, D, K, PP, M (folio rūgšties), karotinoidų, lipidų su polinesočiosiomis riebiosiomis rūgštimis, polisacharidų ir kt. Be to, kaip ir kitos jūržolės, jie gausiai prisotinti jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai, taip pat juose gausu geležies, kalio, baltymų.

Naudingosios dumblių medžiagos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda išvengti nutukimo ir diabeto. Teigiama, kad jos saugo organizmą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Šiame produkte randami alginatai pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis – šalina iš organizmo radionuklidus, sunkiųjų metalų druskas.

Populiariausi – sušių gamyboje

Nors žinomų jūrų dumblių rūšių yra daugiau nei tūkstantis, valgyti tinkamos yra ne visos. Šios jūrų gėrybės renkamos nuo jūrų dugno, valgomos šviežios, taip pat marinuojamos bei džiovinamos. Iš džiovintų jūros dumblių gaminami net makaronai ar traškučiai.

Populiariausi pasaulyje – jūros dumbliai „Nori“. Jie kvapu primena kopūstus, o skonis panašus į špinatų. Šių dumblių suslėgti lapai yra naudojami sušiams vynioti, puikiai tinka garnyrui, labai dera su virtais ryžiais, makaronais. Įdomu, kad šie dumbliai, nors švieži yra raudoni, džiovinami įgauna juodą ir tamsiai žalią spalvą. Populiarūs ir rusvieji dumbliai.

Esti daug būdų, kaip tinkamai paruošti dumblius, kad jie neprarastų savo vertingųjų savybių. Dažniausiai jie yra verdami pasūdytame vandenyje, įberiant žiupsnį pipirų ir įpilant šlakelį augalinio aliejaus.

Specialisto komentaras

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė:

- Jūrų dumbliai – labai vertingas ir sveikas maistas, praturtinantis organizmą gausybe naudingų uždegiminius procesus mažinančių ir jauninančių medžiagų, omega 3 riebalų rūgščių ir jodo. Juo, kaip ir kitomis jūržolėmis, itin pasilepinti turėtų moterys, mat šiuose augaluose esančios medžiagos padeda palaikyti tinkamą estrogenų balansą organizme. Taip jie sumažina riziką susirgti krūties vėžiu, priešmenstruacinį sindromą, klimakterinio laikotarpio simptomus. Be to, į racioną įtraukus jūrų dumblius atsigauna nusilpę plaukai.

Tačiau dideliais jūrų dumblių (kaip ir kito jūros maisto) kiekiais nereikėtų piktnaudžiauti, nes ne tik jodo trūkumas, bet ir jo perteklius gali sutrikdyti skydliaukės veiklą. Taip pat jūrų dumbliai turi santykinai daug natrio, todėl jų vartojimą reikėtų riboti tiems, kuriuos vargina padidėjęs kraujospūdis. Dėl šios priežasties ypač atsargiai gardinkite šiuos produktus sojos ir kitais sūriais padažais. 

Kadangi šie augalai yra jūrinis produktas, jie kaip ir žuvys gali sukaupti teršalų – sunkiųjų metalų. Todėl nereikėtų jų valgyti kasdien ir dideliais kiekiais. Be to, jūržolės gali sukelti alergiją. Jei žmogus alergiškas jūrinei žuviai ir kitoms jūrų gėrybėms, jis jautriai gali reaguoti ir į jūrų dumblius.

Dar vienas aspektas – kol kas pati perku džiovintas jūržoles, nes pagamintų salotų sudėtyje yra pakankamai daug maisto priedų, kurių vertėtų vengti.

Receptas

Mišrainė su jūros kopūstais ir žuvimi

Reikės:

1 rauginto agurko,

100 g jūros kopūstų,

200 g raugintų kopūstų,

1 virtos morkos,

1 sūdyto pomidoro,

1 virto burokėlio,

60 g karšto rūkymo žuvies,

1 v. š. spanguolių,

0,5 stiklinės majonezo,

2 v. š. konservuotų žirnelių,

petražolių, malto imbiero, druskos, maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio cukraus.

Gaminimas:

Agurkus ir pomidorus supjaustykite griežinėliais, morkas ir burokėlius – kubeliais, žuvį – gabaliukais. Visus ingredientus sumaišykite su majonezu ir prieskoniais, imbieru. Paskaninkite kapotais žalumynais. Skanaus!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų