Ką pagaminti iš vakarykščio maisto likučių? (receptai)

  • Teksto dydis:

Vis aktyviau pasaulyje kalbant apie maisto tausojimo naudą, šiai idėjai nelieka abejingi ir lietuviai. Maisto švaistymas yra viena didžiausių šiuolaikinių vartotojų problemų, o norint jai užkirsti kelią, dažnai užtenka pradėti nuo savo virtuvės.

Lietuviško prekybos ženklo „Maxima“ atstovai primena, kad imtis pokyčių yra daug paprasčiau, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio. Anot jų, eksperimentavimas su maisto likučiais gali ne tik prisidėti prie globalių problemų sprendimo, bet ir sutaupyti laiko bei išlaidų, planuojant asmeninį savaitės valgiaraštį.

Maisto likučių sunaudojimas lygus neatrastiems skoniams

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad nuo pirmojo karantino pradžios tautiečiai kardinaliai pakeitė savo apsipirkinėjimo įpročius. Didžioji pirkėjų dalis, siekdami rečiau lankytis parduotuvėse, pradėjo iš anksto planuoti savo savaitės pirkinių sąrašą, taip išnaudojant šaldytuve ir virtuvės spintelėse užsilikusius produktus.

„Žmonėms pradėjus skirti daugiau dėmesio atsakingam maisto planavimui, pastebime ir naujas pirkėjų krepšelių tendencijas. Iš anksto pirkinių sąrašą susidarę pirkėjai išvengia nenumatytų prekių bei nepasiduoda impulsyviam pirkimui. Tokie pirkėjai yra dažniau linkę atsižvelgti į produkcijos kokybę.“, – sako E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog ilgą laiką praktikuojant pirkinių planavimą, galima užmiršti maisto likučių išmetimą. Anot jos, vadovaujantis savaitės valgiaraščio planu, bus ne tik paprasčiau apsipirkti parduotuvėse, bet ir atsiras daugiau entuziazmo išnaudoti vakarykštės vakarienės likučius naujam receptui.

„Planuojant savaitės valgiaraštį visada svarbu atsižvelgti į perkamų maisto produktų įvairovę. Išlaikytas balansas lėkštėje tarp daržovių, mėsos ir grūdinių produktų padės jūsų organizmui pasisavinti visas sveikatai ir energijai reikalingas maistines medžiagas bei vitaminus. Tokiais atvejais aptikus šaldytuve maisto likučių, juos bus daug paprasčiau suderinti su turimais ingredientais, pavyzdžiui, gaminant makaronų, kruopų ar salotų patiekalus. Taip galėsite pasirūpinti visaverte mityba bei organizmui pravarčiausiomis maistinėmis medžiagomis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Norintiems išbandyti maisto tausojimo praktiką savo virtuvėje, maisto gamybos ekspertė ne tik pataria skirti du kartus per savaitę šaldytuvo ir spintelių „išvalymui“, bet ir dalijasi receptais, padėsiančiais imtis šio iššūkio.

Grikių apkepas

Reikės:

250 g virtos arba keptos vištienos (galima rinktis kitą mėsą, taip pat gaminti be jos),

200 g grikių,

100 ml grietinėlės,

2 didelių saujų tarkuoto sūrio,

2 kiaušinių,

1 morkos,

1 bulvės,

1 svogūno, poros česnako skiltelių,

šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.

Išvirkite grikius pagal instrukciją ant pakuotės. Tuo metu keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol šis suminkštės. Šalia sudėkite tarkuotą morką, kapotą česnaką – viską pakepinkite porą minučių. Vėliau į atskirą indą suberkite kepintas daržoves, vištieną (arba pasirinktą kitą mėsą), virtus grikius bei tarkuotą bulvę. Taip pat įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę bei įberkite druskos ir pipirų – gerai išmaišykite šiuos ingredientus. Viską suberkite į sviestu arba aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite apie 30 minučių 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Praėjus pusvalandžiui ant apkepo užberkite tarkuotą sūrį ir dar pakepinkite keletą minučių, kol šis išsilydys.

„Ne paslaptis, jog grikiai garsėja kaip vienos mylimiausių mūsų tautiečių kruopų, kurių beveik visada galima rasti jų virtuvių spintelėse. Viena svarbiausių to priežasčių – vitaminų bei maistinių medžiagų gausa šiose kruopose. Baltymų kiekis grikiuose pralenkia kitas grūdines kultūras, o ir skonis leidžia juos valgyti kone vienus. Tuo metu šaldytuve užsilikę maisto likučiai visada tik dar labiau praturtina grikius tiek naudingosiomis medžiagomis, tiek iki šiol neatrastais skoniais“,  – sako B. Baratinskaitė.

Makaronai su daržovėmis

Reikės:

100 g makaronų,

1 raudonosios paprikos,

1 nedidelės cukinijos,

poros česnako skiltelių,

pusės stiklinės grietinėlės,

saujos tarkuoto parmezano,

šiek tiek aliejaus kepimui,

po žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų bei mėgstamų prieskonių (ypatingai tinka džiovintas bazilikas).

Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant jų pakuotės. Tuo metu įkaitintoje keptuvėje pakepinkite kapotą česnaką bei smulkiai supjaustytą papriką. Vėliau suberkite nedideliais griežinėliais pjaustytą cukiniją, įpilkite šiek tiek vandens ir uždengus dangčiu viską patroškinkite, kol daržovės tolygiai suminkštės. Išvirusius makaronus gerai nusausinkite ir suberkite į keptuvę šalia daržovių. Supilkite grietinėlę bei suberkite prieskonius. Viską išmaišykite ir palikite papildomoms porai minučių pasitroškinti. Prieš nešant lėkštes ant stalo nepamirškite makaronų apibarstyti parmezano sūriu.

„Receptai su makaronais yra žavingi dėl suteikiamos laisvės eksperimentuoti, tad šiuo atveju jie tampa itin palankūs norint išnaudoti turimas pavienes daržoves virtuvėje – ir nesvarbu, ar jos šviežios, ar šaldytos, o galbūt ir termiškai apdorotos. Bendrai kalbant apie maisto likučių panaudojimą, galima atrasti begales naujų potyrių – tiek kalbant apie turtingą skonių įvairovę, tiek save pagiriant dėl naujų įgūdžių, paskatinusių branginti jūsų laiką ir netgi taupyti biudžetą. Tačiau svarbiausia – nė neišėjus iš virtuvės galėsite prisidėti prie pasaulį puoselėjančių šio meto iniciatyvų“, – dalijasi pastebėjimais B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių