- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sakydami "kelionių skonis", turime mintyje pažintą malonumą keliauti. Tačiau yra ir tikrasis kelionių skonis, kai kažkur nuvažiavę stengiamės paskanauti tos vietovės patiekalų. Jei pūškuojate paskutines savaites iki atostogų, o tikra kelionė dar tik tolimame horizonte, pasilepinkite štai tokia – neakivaizdžia.
Nicos salotos
8–10 salotų lapų,
4 kiaušiniai,
250 g šparaginių pupelių,
250 g pomidorų,
1 geltona paprika,
200 g konservuotų tunų,
3 ančiuvių filė,
1 šaukštas sūdytų kaparėlių,
50 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų,
1 svogūnas,
1 šaukštas baltojo vyno acto,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 skiltelės česnakų,
1 šaukštas smulkintų petražolių,
druskos,
pipirų.
Pasūdytame vandenyje išvirkite šparagines pupeles. Į dubenį dėkite salotų lapų, ant jų – supjaustytus pomidorus, svogūną, papriką, alyvuoges, šparagines pupeles. Nuo tunų ir ančiuvių nupilkite skystį, dėkite juos į dubenį, užberkite kaparėlius. Išmaišykite aliejų, actą, smulkintas česnakų skilteles, petražoles, druską ir pipirus. Užpilkite ant salotų. Papuoškite kiaušinių ketvirčiais.
Vienos šnicelis
1 kg minkštos veršienos,
200 g miltų,
3 kiaušiniai,
200 g maltų džiūvėsėlių,
druskos,
pipirų,
aliejaus,
1 citrina,
petražolių lapelių.
Veršieną supjaustykite plonais gabaliukais, gerai išmuškite, apibarstykite druska ir pipirais. Ant vienos didelės lėkštės persijokite miltus, ant kitos lygiu sluoksniu suberkite džiūvėsėlius. Dubenyje išplakite kiaušinius. Kiekvieną muštinį kruopščiai apvoliokite miltuose, tada merkite į kiaušinių plakinį ir vėl apvoliokite džiūvėsėliuose. Į keptuvę aukštesniais kraštais įpilkite ne mažiau kaip 1 cm aliejaus, įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kiekvieną šnicelį kepkite atskirai 3–4 min. Kepant apverskite tik vieną kartą. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir patinkančiu garnyru.
Briuselio vafliai
15 g sausų mielių,
250 ml šilto vandens,
420 g miltų,
žiupsnelis druskos,
250 ml pieno,
115 g tirpinto sveisto,
2 kiaušiniai,
1 šaukštelis vanilinio cukraus.
Dubenėlyje sumaišykite sausas mieles ir šiltą vandenį. Atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite į mišinį ištirpusias mieles ir sumaišykite. Supilkite pieną, tirpintą ir iki kambario temperatūros atvėsintą sviestą, kiaušinių trynius ir vanilinį cukrų. Išplakite iki vientisos masės. Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus, įmaišykite į tešlą. Palikite pastovėti mažiausiai pusvalandį šiltoje vietoje, kol tešlos padvigubės. Vaflių keptuvę ištepkite gabalėliu sviesto ir įkaitinkite. Pilkite tešlos, paskirstykite ją tolygiai mentele. Uždarykite vaflinę ir kepkite, kol vafliai bus gražios aukso spalvos. Kol iškepsite visus vaflius, jau iškeptus laikykite iki maždaug 110 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kad neatvėstų. Patiekite su medumi ir šviežiomis uogomis.
Krokuvos varškės pyragas
Tešlai:
350 g miltų,
žiupsnelis druskos,
1 šaukštelis kepimo miltelių,
120 g cukraus,
170 g sviesto,
1 kiaušinis,
2 kiaušinių tryniai.
Varškės masei:
1 kg riebios varškės,
125 g sviesto,
250 g miltelinio cukraus,
8 kiaušinių tryniai,
5 kiaušinių baltymai,
1 apelsino nutarkuota žievelė,
50 g krakmolo,
100 g razinų.
Glajui:
1/2 citrinos sultys,
220 g miltelinio cukraus.
Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite supjaustytą šaltą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį. Apgaubkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai. Varškę kartu su sviestu kelis kartus permalkite mėsmale, kad būtų vientisa masė. Pusę kiaušinio trynių suplakite su puse kiekio miltelinio cukraus, kol bus puri masė. Plakdami pakaitomis sudėkite trynius ir miltelinį cukrų, turi būti puri masė. Dalimis į ją dėkite varškės masę, kaskart gerai išsukite. Galiausiai suberkite apelsino žievelę, krakmolą, viską labai gerai sumaišykite. Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas razinas. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų, atsargiai įmaišykite į varškės masę. Kepimo formą patepkite sviestu, išklokite kepimo popieriumi. Du trečdalius tešlos iškočiokite, išklokite kepimo skardą. Subadykite šakute. Ant tešlos supilkite varškės masę, išlyginkite paviršių. Iš likusios tešlos suformuokite juosteles, iš jų sudėliokite groteles per visą pyrago plotą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol pyragas gražiai paruduos. Pjaustykite tik gerai atvėsusį.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...
-
Velykų stalui – idėjos iš Italijos1
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje. ...
-
Tarptautinė vaflių diena: trys receptų idėjos, kurios įkvėps naujus atradimus virtuvėje
Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne vel...