Pradėkime planuoti
„Pirmiausia reikėtų susidėlioti prioritetus – jeigu nusprendžiame, kad valgysime pusryčius, turėtume jų nepraleisti. Pusryčiai neturėtų būti labai sudėtingi, gali būti ir patys paprasčiausi, tačiau svarbu laikytis ritmo“, – sako maisto planuotoja, projekto „Mano meniu“ autorė Reda Juodkūnienė.
Pasak jos, kartais 5 minutes pamiegoti atrodo svarbiau, nei sutepti sumuštinį, tačiau jeigu nusprendėme pusryčiauti, derėtų šio plano ir laikytis. „Tai ypač svarbu žmonėms, kurie augina vaikus ir nori ugdyti sveikus jų mitybos įpročius – vaikams reikėtų rodyti pavyzdį“, – pabrėžia R. Juodkūnienė.
Ji įsitikinusi, kad pusryčių ruošą palengvina planavimas: nors susiplanuoti pusryčius visai savaitei gana sudėtinga, tačiau pradėti galima kad ir nuo trijų dienų plano, kurį paskui galime pakeisti iki keturių arba penkių dienų, atsižvelgiant į šeimos ritmą ir gyvenimo būdą.
Panaudokime likučius
„Maistą, likusį po vakarienės, galime panaudoti kitos dienos pusryčiams, – sako R. Juodkūnienė. – Pavyzdžiui, po vakarienės likusiomis keptomis daržovėmis, mėsa ar kiaušiniais galime pagardinti pusryčių sumuštinius.“
Kitas patarimas – prasmingai išnaudoti kiekvieną ryto minutę. Pavyzdžiui, kol verda kiaušiniai, galite nueiti į dušą.
„Atsikėlus ryte grikius galima užpilti verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir, kol susiruošite, pažadinsite vaikus, grikiai per dešimt minučių išbrinks, jų net virti nereikia“, – priduria maisto planuotoja.
Reda Juodkūnienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Pusryčiai į dėžutę
Ne vienas paliudys, kad rytais vaikus dažnai būna sunku prikelti. Jeigu norite, kad jie papusryčiautų, maistą galima įdėti išsinešti, kad vaikai pusryčius suvalgytų automobilyje ar autobuse, pakeliui į mokyklą.
„Prigalvoti idėjų, kaip pagreitinti pusryčių procesą, nesunku. Pavyzdžiui, mėgstu kiaušinius išvirti iš vakaro ir laikyti juos šaldytuve – tuomet ryte galima greitai sutepti sumuštinių su kiaušiniu, lašiša. Tai trunka gal 3 minutes“, – sako R. Juodkūnienė.
Maisto planuotoja atskleidžia, kad už greitį dažnai tenka susimokėti brangiau. „Norėdami itin greitai apsisukti, kumpį ir sūrį pirkite supjaustytą riekelėmis, salotas – paruoštas vartoti. Tačiau už patogumą visada sumokame brangiau. Kitas patogus dalykas – šaldytuve turėti dėžutę, kurioje laikomi visas pusryčių produktai: pomidorai, kumpis, sūris, užtepėlės“, – pataria specialistė.
Skirtingi priedai
Nutinka ir taip, kad mamos ruošia skirtingus pusryčius sau, vyrui ir vaikams. „Pažįstu moterų, kurios vakarais gamina po keturis skirtingus patiekalus, – žemai joms lenkiuosi. Viskas gerai, jeigu šeimai tai tinka, jeigu mamos tokie ritualai neerzina ir nesekina, bet, žvelgiant iš ekonominės pusės, tai yra neekonomiška, nes maistui išleidžiama gerokai daugiau“, – sako pašnekovė.
Pusryčiai neturėtų būti labai sudėtingi, gali būti ir patys paprasčiausi, tačiau svarbu laikytis ritmo.
Pasak jos, šeimos narių poreikiai kartais skiriasi: moterys dažniau prisižiūri, renkasi lengvesnį, dietiškesnį maistą, vyrai mėgsta užkąsti sočiau, vaikai – saldžiau, tad patartina visą šeimą įtraukti į pusryčių planavimą, apžvelgti, ką visi mėgsta valgyti.
„Pusryčių ruošą galima palengvinti ir pagreitinti parenkant skirtingų priedų pagrindiniam produktui. Pavyzdžiui, sutepti sumuštinį galima su kiekvieno šeimos nario poreikius atliepiančiais pagardais: uogomis, daržovėmis, klevų sirupu arba kumpiu“, – pataria maisto planuotoja.
Universalusis sumuštinis
Sumuštiniai – turbūt populiariausias pusryčių pasirinkimas Lietuvoje.
„Ir ne veltui – sumuštinius labai mėgstu, – prisipažįsta R. Juodkūnienė. – Nekalbu apie sovietinių darželių nostalgiją, kai sumuštinį sudarydavo batonas, sviestas ir šlapianka. Kokybiškas sumuštinis yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Jis gali būti visoks: ir sotus, ir lengvas, ir saldus, ir sūrus, ir karštas, ir šaltas.“
Kad sumuštinis nebūtų nuobodus, perteptas tik sviestu, R. Juodkūnienė pataria rinktis įvairiausias užtepėlės, pradedant humusu, baigiant raudonuoju pestu, pagardintu saulėje džiovintais pomidorais.
Naujausi komentarai