- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sekmadienį, kovo 14 dieną, Lietuvoje bus minimas Pusiaugavėnis, diena, kai leidžiama pailsėti nuo Gavėnios padiktuoto mitybos režimo – pasninko, kurio metu atsisakoma mėsos bei pieno produktų. Šia proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo išmėginti kelis nesudėtingus receptus.
Pusiaugavėnio džiaugsmas – gausesnis maisto stalas
Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, kad sąžiningai pasninko besilaikantys tautiečiai Pusiaugavėnio dieną gali pasimėgauti kiek riebesniu, sotesniu maistu. Leidžiama valgyti ir mėsos.
„Tuo pačiu, verta prisiminti, jog ilgą laiką nevartojus mėsos, pieno produktų, staiga suvalgius, pavyzdžiui, riebesnį mėsos patiekalą, organizmas gali patirti tam tikrą šoką, gali suprastėti virškinimas. Pusiaugavėnio dieną verta pasimėgauti skanesniu maistu, bet svarbu atkreipti dėmesį, kad maistas nebūtų ypač sunkus. Atitinkamai, suvartojamo maisto porcija taip pat turėtų neviršyti įprastai suvalgomo maisto kiekio“, – pataria B. Baratinskaitė.
Ji pateikia kelis receptus, kurie ne tik pradžiugins gomurį, bet ir leis prisiminti prosenelių ragautus Pusiaugavėnio skonius.
Šiupinys – išsiilgusiems mėsos
Reikės: 300 g jautienos arba kiaulienos kumpio, 2 bulvių, 2 morkų, 2 svogūnų, 4 česnako skiltelių, 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų, 200 ml sultinio, 2 šaukštų sviesto, 1 šaukštelio kmynų, šiek tiek druskos ir pipirų bei kitų mėgstamų prieskonių.
Supjaustykite mėsą nedideliais gabalėliais, taip pat stambesniais kubeliais sukapokite visas daržoves. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnaką – pakepinkite porą minučių, kol jie suminkštės. Tada į keptuvę sudėkite mėsą ir kepkite, kol ši apskrus. Vėliau viską užpilkite sultiniu, suberkite prieskonius ir palaukite, kol ingredientai užvirs. Tada uždenkite puodą dangčiu ir viską troškinkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Praėjus laikui į šiupinį suberkite smulkintus konservuotus pomidorus, gerai išmaišykite ir palikite dar porai minučių pasikaitinti.
„Šiupinys yra vienas paprasčiausių lietuviškų patiekalų, kuriam visada atsiras ingredientų namuose. Sotus šiupinys gali puikiai tikti Pusiaugavėnio stalui, tačiau svarbiausia nepamiršti auksinės taisyklės – tegul lėkštėje daugiau vietos užima daržovės, o ne mėsa. Ir žinoma, į šį patiekalą įeina vienas tradiciškiausių lietuviškų prieskonių – kmynai. Vos vienas žiupsnelis mus gali trumpam sugrąžinti į prosenelių virtuves“, – pasakoja maisto ekspertė.
Kastinys – dažnai pamirštamas lietuviškas užkandis
Reikės: 500 g grietinės, 3 šaukštų sviesto, 3 česnako skiltelių, žiupsnelio kmynų.
Prieš gaminant kastinį bent porą valandų palaikykite sviestą ir grietinę kambario temperatūroje. Tada į dubenį įdėkite po šaukštą grietinės ir sviesto – atsakingai juos išsukite su mediniu šaukštu. Tuomet trumpam įstatykite dubenį į kitą indą su karštu vandeniu. Po poros minučių šį ištraukite, o į dubenį vėl dėkite po šaukštą grietinės ir sviesto. Šį procesą kartokite, kol pilnai išmaišysite šiuos du ingredientus – turėtumėte pastebėti susiformavusią vientisą masę. Šiai pradėjus tirštėti suberkite į ją išspaustą česnaką ir kmynus – viską gerai išmaišykite.
„Iš grietinės ir sviesto pagaminamas kastinys savo paprastumu ir skoniu papuoš kiekvieno pasninkautojo Pusiaugavėnio stalą. Jo gamyboje svarbiausia rūpestingai išsukti produktus, kad sviestas visiškai ištirptų ir susimaišytų su grietine. Tradiciškai kastinys valgomas su bulvėmis,“ – sako B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...