Lietuviškam Pusiaugavėniui paminėti – du nesudėtingi receptai

  • Teksto dydis:

Sekmadienį, kovo 14 dieną, Lietuvoje bus minimas Pusiaugavėnis, diena, kai leidžiama pailsėti nuo Gavėnios padiktuoto mitybos režimo – pasninko, kurio metu atsisakoma mėsos bei pieno produktų. Šia proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo išmėginti kelis nesudėtingus receptus.

Pusiaugavėnio džiaugsmas – gausesnis maisto stalas

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, kad sąžiningai pasninko besilaikantys tautiečiai Pusiaugavėnio dieną gali pasimėgauti kiek riebesniu, sotesniu maistu. Leidžiama valgyti ir mėsos.

„Tuo pačiu, verta prisiminti, jog ilgą laiką nevartojus mėsos, pieno produktų, staiga suvalgius, pavyzdžiui, riebesnį mėsos patiekalą, organizmas gali patirti tam tikrą šoką, gali suprastėti virškinimas. Pusiaugavėnio dieną verta pasimėgauti skanesniu maistu, bet svarbu atkreipti dėmesį, kad maistas nebūtų ypač sunkus. Atitinkamai, suvartojamo maisto porcija taip pat turėtų neviršyti įprastai suvalgomo maisto kiekio“, – pataria B. Baratinskaitė.

Ji pateikia kelis receptus, kurie ne tik pradžiugins gomurį, bet ir leis prisiminti prosenelių ragautus Pusiaugavėnio skonius.

Šiupinys – išsiilgusiems mėsos

Reikės: 300 g jautienos arba kiaulienos kumpio, 2 bulvių, 2 morkų, 2 svogūnų, 4 česnako skiltelių, 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų, 200 ml sultinio, 2 šaukštų sviesto, 1 šaukštelio kmynų, šiek tiek druskos ir pipirų bei kitų mėgstamų prieskonių.

Supjaustykite mėsą nedideliais gabalėliais, taip pat stambesniais kubeliais sukapokite visas daržoves. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnaką – pakepinkite porą minučių, kol jie suminkštės. Tada į keptuvę sudėkite mėsą ir kepkite, kol ši apskrus. Vėliau viską užpilkite sultiniu, suberkite prieskonius ir palaukite, kol ingredientai užvirs. Tada uždenkite puodą dangčiu ir viską troškinkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Praėjus laikui į šiupinį suberkite smulkintus konservuotus pomidorus, gerai išmaišykite ir palikite dar porai minučių pasikaitinti.

„Šiupinys yra vienas paprasčiausių lietuviškų patiekalų, kuriam visada atsiras ingredientų namuose. Sotus šiupinys gali puikiai tikti Pusiaugavėnio stalui, tačiau svarbiausia nepamiršti auksinės taisyklės – tegul lėkštėje daugiau vietos užima daržovės, o ne mėsa. Ir žinoma, į šį patiekalą įeina vienas tradiciškiausių lietuviškų prieskonių – kmynai. Vos vienas žiupsnelis mus gali trumpam sugrąžinti į prosenelių virtuves“, – pasakoja maisto ekspertė.

Kastinys – dažnai pamirštamas lietuviškas užkandis

Reikės: 500 g grietinės, 3 šaukštų sviesto, 3 česnako skiltelių, žiupsnelio kmynų.

Prieš gaminant kastinį bent porą valandų palaikykite sviestą ir grietinę kambario temperatūroje. Tada į dubenį įdėkite po šaukštą grietinės ir sviesto – atsakingai juos išsukite su mediniu šaukštu. Tuomet trumpam įstatykite dubenį į kitą indą su karštu vandeniu. Po poros minučių šį ištraukite, o į dubenį vėl dėkite po šaukštą grietinės ir sviesto. Šį procesą kartokite, kol pilnai išmaišysite šiuos du ingredientus – turėtumėte pastebėti susiformavusią vientisą masę. Šiai pradėjus tirštėti suberkite į ją išspaustą česnaką ir kmynus – viską gerai išmaišykite.

„Iš grietinės ir sviesto pagaminamas kastinys savo paprastumu ir skoniu papuoš kiekvieno pasninkautojo Pusiaugavėnio stalą. Jo gamyboje svarbiausia rūpestingai išsukti produktus, kad sviestas visiškai ištirptų ir susimaišytų su grietine. Tradiciškai kastinys valgomas su bulvėmis,“ – sako B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių