Verslininkai nepraranda tikėjimo Lietuvos gurmanais. Nuo rudens jiems įvertinti mūsų restoranuose turėtų pasirodyti prabangių, ribotais kiekiais leidžiamų gaudyti Patagonijos iltžuvių patiekalų.
Laikai, kai Lietuvoje būdavo sunku gauti egzotiškų maisto produktų, regis, eina į pabaigą. Nors daugelis lietuvių lieka ištikimi gerai pažįstamiems, paprastiems valgiams, Vilniuje kone kiekvieną savaitę pristatomos kulinarinės naujienos. Sužinoti, ar tokie eksperimentai pasiteisins ir kurie atvežti produktai prigis lietuviškoje virtuvėje, reikės šiek tiek laiko, tačiau žmonės, save vadinantys gurmanais, džiaugiasi galėdami bent paragauti ko nors neįprasta.
Šį kartą įtikti lietuviškam skoniui bando bendrovė "Rytų Baltijos SVJ grupė". Bendradarbiaudami su norvegais į Lietuvą jie nuo rudens tieks virėjų baltuoju auksu vadinamas Patagonijos iltžuves. Kilogramas šios žuvies kainuoja apie šimtą litų, todėl jos bus tik aukščiausios klasės restoranuose. Pasak bendrovės direktoriaus Sergejaus Jarmolajevo, šios žuvies mėsa riebi, tačiau žmogaus organizmo labai lengvai įsisavinama.
Šią žuvį gaudyti leidžiama tik nedideliam skaičiui pasaulio laivų. Norvegų bendrovės "Ervikfisk" laivai Patagonijos iltžuvių sužvejoja Antarktidos vandenyne, Roso jūroje kilometro gylyje.
Patagonijos iltžuvės gyvena apie 50 metų ir užauga iki 2,3 m ilgio. Vidutiniškas sugaunamų iltžuvių svoris – 6–10 kg, retais atvejais suaugusios žuvys gali viršyti net 200 kg. Jauniklių galima rasti ir 45 m gylyje, tačiau vėliau jos migruoja į gilumą ir pasiekia net 3800 m. Tai lėtai auganti žuvis, subręsta per 10–12 metų. Riebumas gali siekti 30 proc. Patagonijos iltžuvės minta kalmarais, žuvimis ir krevetėmis.
Šios žuvies sudėtyje gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega 3), padedančių gydyti širdies ir kraujotakos sistemos ligas, taip pat įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų (B1 – 0,11 mg, B2 – 0,16 mg, kalcio – 20 mg ir kt.). 100 g žuvų yra 16,5 g baltymų, 1,5 g – riebalų, 0,6 g – angliavandenių. Energinė vertė – 82 kilokalorijų. Šios žuvies mėsoje gausu jodo ir riebalus tirpinančių vitaminų, todėl ji itin vertinama.
Patagonijos iltžuvės priskiriamos premium klasės produktams. Tai nykstančios žuvys, tad 2010 m. tarptautinė organizacija "Green Peace" įrašė jas į Raudonąjį jūros maisto sąrašą.
Naujausi komentarai