Naudingų medžiagų bomba: trys receptai su šakninėmis daržovėmis

  • Teksto dydis:

Bulvės, morkos, burokėliai – pačios populiariausios šakninės daržovės, kuriose gausu organizmui naudingų medžiagų. Tačiau maisto specialistai siūlo atkreipti dėmesį ir į kitas rudens gėrybes, kurios praturtina mitybą ir yra labai naudingos sveikatai. Dažnai pamirštamų ropių, pastarnokų ir kitų šakniavaisių vertę padės atskleisti keli paprasti receptai.

„Ruduo yra pats geriausias metas mėgautis šviežiais šakniavaisiais, kurie dar visai neseniai vešėjo laukuose. Ridikai, salierai, ropės ir kitos daržovės intensyviai auga vasaros mėnesiais, kaupdamos įvairias maistines medžiagas. Todėl šiuo metu greta pirkėjams įprastų pasirinkimų mes galime pasiūlyti didelę šakninių daržovių įvairovę ir padedame rūpintis sveika bei subalansuota mityba“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Salierų sriubos receptas – rudens dienai sušildyti

„Salierų šaknys yra ypatingos tuo, jog jose yra sveikatai naudingų eterinių aliejų, kurie organizmą apsaugo nuo bakterijų ir grybelių. Tad valgant salierą natūraliai dezinfekuojama burnos, ryklės, skrandžio ir žarnyno gleivinė. Kūnas taip pat aprūpinamas kalcio, kalio, fosforo, natrio mikroelementais, amino rūgštimis ir B grupės vitaminais, vitaminu C ir PP. Beje, ši daržovė tonizuoja – padeda susigrąžinti prarastus elektrolitus ir praturtina organizmą mineralų turinčiais skysčiais, todėl patiekalus iš salierų rekomenduojama valgyti po sporto užsiėmimų ir treniruočių“, – teigia maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Salierų sriuba

Reikės: Saliero šaknies, dviejų–trijų saliero stiebų, ketvirčio šviežio kopūsto galvos, dviejų paprikų, dviejų morkų, trijų svogūnų, kelių skiltelių česnako, lauro lapų, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, stiklinės pomidorų pastos, žiupsnelio krapų ir petražolių.

Paruošimas: Supjaustykite daržoves: saliero šaknį ir stiebus, kopūstą,  paprikas, du svogūnus. Morkas sutarkuokite. Susmulkintas daržoves sukraukite į puodą ir suberkite prieskonius. Viską užpilkite maždaug trim litrais vandens. Virkite 30 minučių. Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite keptuvėje, sudėkite pomidorų pastą ir kelias minutes patroškinkite. Visą masę suverskite į sriubą ir dar penkias minutes pavirkite.

Salotos su rope – gražiems plaukams ir sveikai širdžiai

A. Poleninas atkreipia dėmesį, kad ropės Lietuvoje auginamos kur kas seniau negu bulvės, tačiau dabar vartojamos kur kas rečiau. Maisto ekspertas siūlo atkreipti dėmesį į ropes, nes šios daržovės padeda organizmui apsisaugoti nuo vėžio. Taip pat ropės stiprina širdį ir kraujagyslių sistemą, gerina virškinimą, nes šakniavaisiuose – daug skaidulinių medžiagų. „Ropės yra natūralus silicio šaltinis, o šis elementas yra labai svarbus nagams, plaukams, odai“, – teigia maisto ekspertas.

Anot jo, pasigaminti šviežias salotas su ropėmis yra labai paprasta.

Reikės: vienos ropės, vienos morkos, vieno obuolio, vieno šaukšto grietinės, žiupsnelio pipirų ir druskos, mėgstamų žalumynų.

Paruošimas: ropę supjaustykite arba sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sutarkuokite obuolį ir morką. Viską sumaišykite su grietine, įberkite druskos ir pipirų. Papuoškite žalumynais.

Pastarnokų troškinys suteiks žvalumo

Kalbėdamas apie pastarnokus A. Poleninas pabrėžia, kad ši daržovė itin naudinga žmonėms, kurie nori atsikratyti nuovargio ir jaustis žvaliai. Mat pastarnokų šaknyse sukaupti eteriniai aliejai didina fizinį aktyvumą, stimuliuoja smegenų veiklą. Pastarnokuose yra daug kalio, kalcio, fosforo, šiek tiek – magnio ir geležies, vitamino C ir B grupės vitaminų.

Maisto gamybos eksperto teigimu, pastarnokų troškinys su morkomis ir imbieru – gardus ir lengvai virškinamas patiekalas, kuris greitai numalšins alkį ir padės jaustis žvaliai.

Reikės: 400 gramų pastarnoko, 400 gramų morkų, keturių šaukštų alyvuogių aliejaus, keturių šaukštų citrinos sulčių, arbatinio šaukštelio malto imbiero, arbatinio šaukštelio cinamono, trijų šaukštų medaus, trijų skiltelių česnako, 100 gramų lazdyno arba anakardžių riešutų, žiupsnelio druskos ir žiupsnelio čiobrelių.

Paruošimas: supjaustytų morkų ir pastarnokų gabalėlius penkioms minutėms įdėkite į verdantį vandenį. Tada vandenį nupilkite ir pasiruoškite daržoves kepti 200 laipsnių karščio orkaitėje.

Sumaišykite aliejų su citrinos sultimis, medumi, smulkintu česnaku ir prieskoniais. Padažą užpilkite ant daržovių gabalėlių ir sumaišykite. Viską sudėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite maždaug 30–40 minučių. Riešutus susmulkinkite, sausai pakepinkite keptuvėje ir užberkite ant iškepusių šakninių daržovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laba dieną - pastarnokai!

Laba dieną - pastarnokai!  portretas
Reikia pusę Vilniaus apeiti, kad pastarnoką gautum... O kai jo yra, aš jį graužiu, tai ir cukraus nereikia. O roputės - tokios sultingos! Tik - kur jomis prekiauja???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių