„Marinatas yra vienas svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais.
Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu
Reikės:
– 1 citrinžolės stiebo,
– 200 ml kokosų pieno,
– 1 arbatinio šaukštelio malto šviežio imbiero,
– 1-2 aštriųjų raudonųjų pipirų,
– 4 skiltelių česnako,
– 3 valgomųjų šaukštų žuvies padažo,
– 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,
– 1 valgomojo šaukšto cukraus,
– šviežios kalendros.
„Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reikėtų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo“, – teigia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Meksikietiškas citrusinis marinatas
Reikės:
– 1 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
– 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,
– 1 valgomojo šaukšto smulkintų konservuotų chipotle pipirų Adobo padaže,
– 1 arbatinio šaukštelio druskos,
– 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
– šviežios kalendros.
„Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai. Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai, vištienai. Šiame marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Japoniškas yakitori marinatas
Reikės:
– ¼ stiklinės sojos padažo,
– ¼ stiklinės sakės,
– 3 valgomųjų šaukštų cukraus,
– 2 valgomųjų šaukštų malto šviežio imbiero,
– 2 skiltelių malto šviežio česnako
„Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai – smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu. Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu“, – receptu dalijasi „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Turkiškas marinatas su natūraliu jogurtu
Reikės:
– 1 stiklinės natūralaus jogurto,
– 1 vidutinio dydžio svogūno,
– 6 valgomųjų šaukštų itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
– 1 citrinos sulčių,
– 1 valgomojo šaukšto saldžiosios paprikos,
– 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
– ½ arbatinio šaukštelio malto kumino,
– 4 skiltelių česnako,
– žiupsnelio druskos ir pipirų.
„Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Itališkas žolelių marinatas
Reikės:
– 1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
– 2-3 skiltelių česnako,
– po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežio raudonėlio, čiobrelių, baziliko ir šalavijų,
– 1 citrinos sulčių,
– druskos.
„Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Šis marinatas tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms. Mėgaukitės Viduržemio jūros žolelių aromatu!“, – sako B. Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė.
Naujausi komentarai