- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Morkos šaltuoju metų laiku sulaukia didesnio dėmesio ne vien dėl to, kad kiekvienam sniego seniui reikia nosies. Šios daržovės yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, todėl labai naudingos sveikatai.
Pasak maisto gamybos eksperto, morkų patiekalais lengva praturtinti mitybą, nes dauguma receptų yra išties paprasti, o šviežių gėrybių kainos šiuo metu – pačios palankiausios.
Lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ didžiausią paklausą turi mūsų šalies ūkiuose užaugintos morkos. Anot prekybos tinklo komercijos vadovės Vilmos Drulienės, kilogramą morkų prekybos tinklo parduotuvėse rudens pabaigoje galima įsigyti vidutiniškai už 0,38 euro – už 20 procentų mažesnę kainą negu tuo pat metu pernai.
Visus metus populiariausiu pirkėjų pasirinkimu išlieka plautos lietuviškos morkos, kurių pardavimai per dešimt šių metų mėnesių siekia apie 2450 tonų. O vien „Linkėjimai iš kaimo“ skyrelyje siūlomų morkų parduota per 151 toną – 6 procentais daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.
„Geriausia morkas valgyti šviežias – jose bus daugiausia vertingų medžiagų. Termiškai apdorojamos morkos dalį vitaminų praranda, tačiau vis tiek labai tinka sveikai ir subalansuotai mitybai“, – pastebi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Anot eksperto, kai iš parduotuvės į namus atkeliauja jau nuplautos morkos, daržoves galima greitai nuskusti, nuplauti tekančiu vandeniu ir paruošti valgymui.
A. Polenino teigimu, parduodamos mažos traškios morkytės yra greitas ir labai sveikas užkandis. „O jeigu įsigijote įprasto dydžio morkų, supjaustykite jas šiaudeliais ir ragaukite kartu su humusu“, – siūlo ekspertas ir ragina išbandyti dar tris paprastus patiekalų su morkomis receptus.
Morkų traškučiai
Reikės:
500 g morkų,
2 šaukštų aliejaus,
žiupsnelio druskos, pipirų, cinamono ir kario.
Paruošimas. Nuskuskite ir šiaudeliais supjaustykite morkas, užpilkite aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Viską išmaišykite ir sudėkite į kepimo skardą. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Morkų salotos su citrininiu garstyčių padažu
Reikės:
500 g morkų,
2 šaukštelių Dižono garstyčių,
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelio medaus,
žiupsnelio druskos ir pipirų,
šiek tiek šviežių susmulkintų petražolių,
kelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.
Paruošimas. Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, dubenyje sumaišykite garstyčias, citrinų sultis, medų, aliejų, druską ir pipirus. Į padažą suberkite morkas, šviežias petražoles ir susmulkintus svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite. Prieš pateikiant, salotas 10 minučių palaikykite šaldytuve.
Morkų pyragas – be kviečių miltų ir be cukraus
Reikės:
500 g morkų,
4 kiaušinių,
150 ml agavų sirupo,
120 g avižų miltų,
90 g sviesto,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
0,2 g natūralios vanilės.
Paruošimas. Smulkiai sutarkuokite morkas, lėtai ištirpinkite sviestą, o kiaušinius suplakite viename inde su agavų sirupu. Viską suberkite į vieną dubenį ir gerai išmaišykite. Vientisą masę sudėkite į kepimo formą. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių.
Prekybininkų duomenimis, morkų pardavimai į viršų kopti ima rudenį, piką pasieka gruodį, vėliau šiek tiek atslūgsta, o vasarį ir kovą vėl šauna į viršų. A. Poleninas pažymi, kad šaltuoju metų laiku į mitybą įtrauktos morkos padeda sustiprinti imuninę sistemą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčiukai – jau ne tik per Kūčias (receptas)2
Tradicinio šv. Kūčių vakarienės patiekalo, kūčiukų, paklausa piką pasiekia gruodį, tačiau skirtingais skoniais pasižyminčius kūčiukus lietuviai perka net ir pavasarį. ...
-
Savaitgalio pietums – špinatiniai makaronai ir interpretuotas Kuršėnų vyniotinis
Šį savaitgalį TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas gamins žiemiškus ir artėjančioms šventėms tinkančius patiekalus. ...
-
Interpretacijos silkės tema – nuo sriubos iki spurgų
Artėjant gražiausioms metų šventėms TV3 kulinarinėje laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Vylius Blauzdavičius, Tomas Rimydis ir Odeta Jackytė-Kudopčenkienė improvizuos silkės tema – nuo sriubos iki spurgų ar blyneli...
-
Kalėdų stalas be streso: žymaus šefo patarimai
Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau pradedame nerimauti: ką gaminti ir kaip viską suspėti. ...
-
Savaitgalio pietums – tortilija su kalakutiena ir troškintais kopūstais
Virtuvės šefas Gian Luca Demarco ir konditeris Ali Gadžijevas vėl kviečia keliauti. ...
-
Madingojo prancūziško skrebučio diena: trys nauji receptai
Prancūziškas skrebutis – tikra pusryčių klasika, visame pasaulyje turinti dešimtis skirtingų pavadinimų: ispaniška „torrija“, portugališkas „rabadanas“, kiaušinių duona ir daugybė kitų. ...
-
Baklažanai – naujų atradimų skonis (receptai)2
Baklažanai traukia akį neįprasta, beveik juoda spalva, į kiaušinį panašia ovalia forma. Nors šios daržovės lietuviams puikiai pažįstamos, ant kasdienio pietų stalo atsiranda labai retai. "Gal žmonės nežino, kokios jos ver...
-
Naudingų medžiagų bomba: trys receptai su šakninėmis daržovėmis1
Bulvės, morkos, burokėliai – pačios populiariausios šakninės daržovės, kuriose gausu organizmui naudingų medžiagų. Tačiau maisto specialistai siūlo atkreipti dėmesį ir į kitas rudens gėrybes, kurios praturtina mitybą ir yra labai n...
-
Savaitgalio pietums – perlenkta pica ir karamelės bei žemės riešutų batonėliai1
Televizijos laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas nusiteikę tradiciškai ir siūlo pasigaminti visiems puikiai pažįstamus patiekalus. ...
-
Kulinarė: patiekalai turi atitikti metų sezoną, o svarbiausias prieskonis – meilė6
Norint kuo tiksliau nusakyti patiekalo skonįtenka pasitelkti ne vieną vaizdingą žodį. Daugžodžiauti apie tai, ką gamina ir kokias asociacijas žadina jaunos kulinarės Julitos Ližinytės ruošiamas maistas, nereikia – užtenka pasakyti: sk...