Pereiti į pagrindinį turinį

Patiekalai tikriems sveikuoliams (net 5 originalūs receptai)

2013-05-29 20:42
Patiekalai tikriems sveikuoliams (net 5 originalūs receptai)
Patiekalai tikriems sveikuoliams (net 5 originalūs receptai) / Tomo Raginos nuotr.

Šiandien portalo kaunodiena.lt skaitytojams siūlome pasimėgauti ne tik skaniais, tačiau ir sveikais patiekalaus. Gaminkite ir mėgaukitės artėjančia vasara!

Vaikams vilioti

1 nedidelis arbūzas arba melionas,
3 kriaušės,
2 apelsinai,
2 kiviai,
1 mangas.

Prinokusį arbūzą arba melioną perpjauti per pusę, minkštimą išgremžti specialiu šaukštu (kad būtų gražūs rutuliukai), išimti sėklas. Supjaustyti kriaušes, apelsinus, kivius, mangą, sumaišyti su arbūzo (meliono) rutuliukais ir viską sudėti į išgremžto arbūzo vidų. Šį desertą, apšlakstytą sirupu (100 ml vandens – 2 šaukštai medaus), galima paskaninti šviežiomis uogomis.

Džiovintų vaisų triufeliai

(Šio šventinio saldumyno receptą pasiūlė kaunietė Birutė Filipauskienė)
Triufeliams paruošti reikės džiovintų vynuogių (razinų), obuolių, slyvų ir lazdyno riešutų.

Džiovintus vaisius nuplauti, užpilti švariu vandeniu ir laikyti valandą. Po to nuvarvinti, sumalti mėsmale. Iš šios masės suformuoti triufelius, apvolioti susmulkintais lazdynų riešutais.

Daržovių tortas

Vegetariškos mitybos šalininkams sveikos mitybos ir gyvensenos propaguotoja Danutė Kunčienė siūlo jūsų šventėms daržovių torto receptą:

300 g rupiai maltų ruginių arba kvietinių miltų,
2 vištos arba 4 putpelės kiaušiniai,
150 g sviesto,
po 300 g daržovių (morkų, kaliaropių, brokolių, žiedinių kopūstų),
džiovintų čiobrelių,
šviežiai maltų juodų pipirų,
maltų gvazdikėlių arba muskato riešuto,
tarkuotos citrinos žievelių,
300 g grietinėlės,
druskos.

Miltus suberti ant lentos, sudėti smulkiai supjaustytą sviestą, vieną vištos (ar du putpelės) kiaušinį, įpilti drungno vandens, druskos – viską kapoti dideliu peiliu, suminkyti tešlą, įvynioti ją į maistinę plėvelę ir 2 val. palaikyti šaldytuve. Tuo metu supjaustyti morkas ir kaliaropes 1 cm storio griežinėliais, žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstyti mažais žiedynais, pavirti 5 min. garuose.

Apvalią kepimo skardą ištepti riebalais, šiek tiek pabarstyti miltais. Ant lentos iškočioti už kepimo skardą didesnį tešlos skritulį ir įkloti į skardą taip, kad liktų 4–5 cm aukščio kraštas. Tuomet sudėti sumaišytas daržoves, apibarstyti prieskoniais, užpilti grietinėlės ir kiaušinio plakiniu, kurį paskaninti maltu muskato riešutu (gvazdikėliais), tarkuota citrinos žievele ir kepti apie valandą 180 laipsnių temperatūroje.

Pavasarį Danutė Kunčienė vadina dieviška valgykla, nes ant žalio gamtos stalo – aibė vitaminų ir mineralų. Tereikia juos pasiimti.

„Prisiskinkime kiaulpienių ir jaunų garšvų lapų, aviečių ir pušų pumpurų, builių, žliūgių, asiūklių – visas žoleles nuplauti, susmulkinti, sudėti į lėkštę, paskaninti agurkų griežinėliais, grūdėta varške. Jei norisi druskos – prašom“, – šyptelėjo Danutė.

1 dalis juodų serbentų (arba spanguolių, arba raudonų serbentų),
1 dalis džiovintų slyvų (arba razinų),
1 dalis sumaltų saulėgražų (prieš malant kavamale, paskrudinti keptuvėje),
1/2 dalies sezamų sėklų.

Pasirinktas uogas sumalti plakikliu. Išmirkytas slyvas arba razinas sumalti. Saulėgrąžas ir sezamus sumalti kavos malūnėliu. Viską gerai išmaišyti, pasaldinti medumi arba mėgstamu sirupu pagal skonį. Kasdien vartoti po porą šaukštų – tai bus puiki pagalba organizmui.

Sovietmečiu karaliavusi estradoje Lilijana Ablėnaitė dabar rašo eiles, epigramas, eilėraščius proza, tapo, piešia, kuria dainas ir užsiima begale kitų darbų, todėl visai neturi laiko maistui gaminti, tačiau pusryčius ruošia pati. Dažniausiai tai – sveikos ir greitai pagaminamos košės, kurias ji verda ir žiemą, ir vasarą.

Tiesą sakant, ir virti beveik nereikia. L.Ablėnaitė grikių, avižų ar kviečių dribsnius iš vakaro užpila vandeniu, įdeda džiovintų vaisių (ypač vertina razinas). Rytą šį mišinį moteris pašildo, paskanina sezamų sėklomis, smulkintais žemės riešutais, aliejumi. Štai ir visi buvusios estrados žvaigždės pusryčiai – paprasta, greitai, skanu ir sveika.

Gendrutės salotos

Virtuvės virtuozė Gendrutė Gališanskienė siūlo sveikas, skanias ir naudingas organizmui (gerina žarnyno veiklą, turi teigiamą poveikį odai) salotas.

Vienai porcijai tokių salotų reikia 3 šaukštų nevirtų avižinių dribsnių, pusės stambiai pjaustyto raudono obuolio su odele (bet be sėklų), pusės kriaušės (be žievelės ir sėklų), 5–6 žalių perpjautų pusiau ir be sėklų raudonų vynuogių, pusės nulupto ir supjaustyto griežinėliais kivio, 5–6 stambiai kapotų lazdyno riešutų be luobelės, indelio (125 g) vaisinio arba natūralaus lieso jogurto.

Avižinius dribsnius ir vaisius sudėti į salotinę atskiromis krūvelėmis. Užpilti jogurtu ir užbarstyti riešutais. Puošiama mėtos lapeliu.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų