Penki itališki receptai, kurie įkvėps dažniau ir įvairiau virtuvėje naudoti citrinas

  • Teksto dydis:

Citrinmedžiai klesti šiltame, sausame Viduržemio jūros klimate, todėl citrinos šių regionų kulinarijoje užima ypatingą vietą. Didele meile citrinoms pasižymi italai – jas galima atrasti pačiuose netikėčiausiuose maisto ir gėrimų receptuose, o citrinų derliaus nuėmimas su metais išaugo į šventę. Italai citrinomis gardina ne tik desertus, limonadus, bet ir makaronus bei mėsos gaminius.

Nuo sulčių iki žievelės

Citrinos dažnam asocijuojasi su vitaminu C, todėl įprastai yra naudojamos kaip ligų prevencijos priemonė. Juose gausu maistingų medžiagų, B grupės vitaminų, kalcio, geležies, magnio, kalio ir ląstelienos. Citrinos vertinamos ne tik dėl savo naudingų savybių, bet ir rūgštaus skonio, kuris praturtina įvairius patiekalus gaivumu.

Kalbant apie maisto gamybą, kulinarijoje vertinamos ne tik citrinos sultys, pavyzdžiui italai panaudoja kiekvieną jos dalį, įskaitant ir žievelę. Sėklos taip pat neišmetamos, jos puikiai tinka naujų medžių sodinimui. Yra įvairiausių būdu kaip nešvaistyti ir nuo gaminimo likusias citrinos dalis paruošti tolesniam naudojimui.

Jeigu gaminate patiekalą, kuriam reikia tik citrinos sulčių, likusią žievelę galite kruopščiai nuplauti ir atskirti nuo karčios baltos vaisiaus odos bulvių skustuvu. Sudėkite žieveles į šaldymo maišelį ir laikykite šaldiklyje. Naudokite žievelę kaip pagardinimą vaisinei arbatai arba sultiniams. Taip pat žieveles galite kepti 100 °C temperatūroje orkaitėje apie dvi valandas, kol šios sudžius. Kai žievelė atvės ir sukietės, sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki miltelių. Miltelius naudokite desertams, marinatams ar padažams.

Itališkas citrinų limonadas

Reikės: 1 ryšulėlio šviežio baziliko, 400 g cukraus, 1 stiklinės vandens, 2 stiklinių šviežiai spaustų citrinų sulčių iš 12–15 citrinų, 2 stiklinių šalto, gazuoto vandens, ledukų, citrinos griežinėlių papuošimui.

Gaminame: į įkaitintą puodą sudėkite baziliko lapelius, cukrų, vandenį ir virkite, kol cukrus ištirps (apie 5 minutes). Atvėsinkite ir gautą sirupą laikykite šaldytuve.

Į dubenį supilkite citrinos sultis, baziliko sirupą (paragaukite ir pilkite pagal saldumo poreikį) ir gazuotą vandenį. Viską gerai išmaišykite, nukoškite, kad neliktų baziliko lapų ir perpilkite į ąsotėlį. Patiekdami į limonadą įdėkite ledukų ir kelis citrinos griežinėlius.

Freepik.com nuotr.

Veršienos piccata

Reikės: 500 g veršienos nugarinės supjaustytos plonais kepsneliais, 4 šaukštų miltų, 8 citrinos griežinėlių, 2 šakelių čiobrelio, 4 šaukštų sviesto, 2 šaukštelių kaparėlių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų baltojo, sauso vyno, 1 žiupsnelio druskos, 1 žiupsnelio susmulkintų pipirų.

Gaminame: mėsą lengvai ir tolygiai apibarstykite miltais bei pagardinkite druska ir pipirais. Padenkite mėsą citrinos griežinėliais.

Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite sviestą. Kai sviestas ištirps, į keptuvę dėkite čiobrelius ir jau paruoštus kepsnelius. Kepkite mėsą po 4 minutes ant kiekvienos pusės, kol ši tolygiai paruduos. Išimkite iš keptuvės ir dėkite į lėkštę, uždenkite folija. Į keptuvę suberkite kaparėlius ir troškinkite kelias minutes, pilkite citrinos sultis ir baltąjį vyną. Grąžinkite mėsą į keptuvę dar 1 minutei. Patiekite su kaparėliais ir čiobreliais.

Citrininis šerbetas

Reikės: 1 l vandens, 500 g cukraus, 7–10 citrinų, 1 citrinos žievelės.

Gaminame: nedideliame puode kaitinkite cukrų ir vandenį, kol šis ištirps. Užvirus, pakaitinkite dar kelias minutes ir palikite sirupą atvėsti.

Išspauskite sultis iš visų citrinų, perkoškite jas per sietelį. Citrinų sultis ir sutarkuotą vienos citrinos žievelę supilkite į atvėsusį sirupą. Viską išmaišykite ir dėkite į šaldiklį atvėsintame inde. Šaldykite tris valandas, kas valandą ištraukdami ir pamaišydami šakute. Patiekdami gardinkite citrinos žievele ir mėtos lapeliais.

Freepik.com nuotr.

Makaronai su citrinų padažu

Reikės: 2 šaukštų sviesto, 2 didelių citrinų sulčių ir žievelės, 300 g spagečių, 4 šaukštų riebios grietinėlės, saujelės parmezano sūrio, druskos ir juodųjų, šviežiai maltų pipirų, šviežių žolelių (gali būti mėta, bazilikas, laiškiniai česnakai).

Gaminame: užvirinkite puodą gerai pasūdyto vandens ir sudėkite spagečius. Virkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės arba minute mažiau, jeigu norite „al dente“.

Kol verda makaronai, keptuvėje ant vidutinio stiprumo pašildykite grietinėlę ir suberkite citrinos žievelę. Į grietinėlės mišinį dėkite ir sviestą. Kai tik makaronai išvirs, juos žnyplėmis ištraukite iš vandens ir supilkite į padažą. Nebijokite, jeigu į keptuvę pateks šiek tiek vandens – taip dar skaniau. Įpilkite citrinos sulčių, kaitinkite dar vieną minutę intensyviai maišydami.

Pagal skonį gardinkite druska ir pipirais, maišydami iš lėto suberkite parmezaną. Patiekite apibarstę šviežiomis žolelėmis.

Citrininis rikotos pyragas

Reikės: 100 g sviesto, 300 g cukraus, 400 g rikotos sūrio, 3 kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus, 1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, pusės šaukštelio cukraus, 300 g miltų, cukraus pudros papuošimui.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Dideliame dubenyje plaktuvu išmaišykite sviestą ir cukrų. Sudėkite rikotos sūrį ir maišykite dar  4–5 minutes iki purios masės, po vieną įmaišykite kiaušinius. Į sumaišytą masę dėkite vanilinį cukrų, citrinos sultis ir žievelę. Įmaišykite kepimo miltelius ir druską.

Suberkite miltus ir maišykite, kol viskas taps vientisa mase. Supilkite tešlą į paruoštą, sviestu pateptą kepimo formą ir kepkite maždaug 45 minutes, kol pyragas taps standus. Prieš patiekdami pyragą atvėsinkite 15 minučių, o lėkštėje papuoškite cukraus pudra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazys

Kazys portretas
Nereikia lietuviams kitų šalių receptų ,užtenka lietuviškų.Užtenka smegenys pudruoti ,patys ėskite ir dveskite.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių