Ragautoja A. Petkutė virtuvėje ir kuria, ir ilsisi (receptai)

„Esu skanaus maisto gerbėja ir kviečiu jus gaminti, ragauti ir mėgautis maistu drauge. Dalijuosi tiek laiko patikrintais receptais, tiek naujais atradimais“, – taip instagramo paskyroje „Ragautoja“ prisistato Augustė Petkutė, kuriai maisto gaminimas padeda atsipalaiduoti.

Pomėgis – nuo vaikystės

Augustė pasakoja gaminti mėgusi nuo vaikystės. Iš pradžių stebėjo virtuvėje besisukiojančią mamą – vaikščiojo prilipusi prie jos. Paskui pradėjo ir pati gaminti paprastus patiekalus. Iki šiol prisimena, kaip mėgino iškepti amerikietiškus blynelius. Nepavyko, nors bandė juos kepti ir keptuvėje, ir vaflinėje. Dažnai kepdavo pyragus. „Nežinau, kiek jie buvo skanūs, bet man būdavo labai smagu“, – šypsosi prisiminusi Augustė.

Mama jos eksperimentų nestabdydavo, tik kartais prarasdavo kantrybę stebėdama dukters pastangas ir ateidavo į pagalbą.

Koks buvo mamos firminis patiekalas? Anot Augustės, cepelinai ir kraujiniai vėdarai. „Kiti stebisi, bet man kraujiniai vėdarai skanu. Tiesa, pati jų nemėginau kepti. Cepelinus kelis kartus viriau, visai neblogai išėjo. Vieną kartą net gaminau juos neturėdama bulvių tarkavimo mašinėlės, tai teko po vieną bulvę mažu trintuvu tarkuoti, bet vis tiek pagaminau“, – juokiasi pašnekovė.

Kai Augustė išsikraustė į kitą miestą ir apsigyveno bendrabutyje, savo pomėgio neapleido, juo labiau kad įpratusi valgyti skanų maistą nenorėjo maitintis užpilamomis sriubomis ar pirktiniais koldūnais. Tad vežėsi į bendrabutį puodų, keptuvių, produktų ir gamindavo, nors sąlygos ir nebuvo labai tinkamos – virtuvėlėje nebuvo orkaitės.

„Nemažai receptų turėjau galvoje, jei užsinorėdavau kažko ypatingo – receptų rasdavau internete, – pasakoja mergina. – Bet kažkokių įmantrybių būdamas studentas ir nepasigaminsi – pinigėliai riboja. Dažniausiai prisimindavau, kaip mama gamindavo, ir dar savo cinkelį pridėdavau. Be turiu pripažinti, kad man niekada nepavykdavo pagaminti taip skaniai, kaip mamai. Aš ir dabar neiškepu tokių kotletukų kaip ji.“

Patinka improvizuoti

Virtuvė Augustei – kūrybos ir atsipalaidavimo vieta. „Kitus dažnai girdžiu sakant, kad po darbų jie būna pavargę ir nenori gaminti. Galbūt jie turi kitų atsipalaidavimo būdų, o man patinka gaminti, išbandyti kažką nauja. Ypač rudens ir žiemos savaitgaliais, kai mažiau kitų veiklų. Tiesa, kartais norisi kažko paprasto ir greito, nes jeigu būnu alkana, tai dažniausiai ir pikta“, – juokiasi pašnekovė.

Savo firminiais patiekalais mergina vadina tai, ką dažnai gamina ir jau puikiai pavyksta: vištienos kepsnelius, lazaniją, keksiukus. Labiausiai jai patinka gaminti, kai nereikia griežtai laikytis recepto, kai gali laisvai improvizuoti.

„Konditerijoje daug nepaimprovizuosi, nes gali nepavykti. Čia reikia tiksliai laikytis recepto. Improvizuoti gali gamindamas tuos patiekalus, kai nėra didelio skirtumo, ar įdėsi vieną, ar kitą daržovę – patiekalas nenukentės, tik skonis šiek tiek skirsis. Tarkime, pamatai internete kokį vaizdo įrašą ir net nebūtina žiūrėti recepto – svarbiausia žinoti pagrindinius principus“, – sako Augustė.

Ji neslepia – yra patiekalų, kuriuos sunkiai sekėsi išmokti gaminti. Pavyzdžiui, plikytus sausainius iškepė ne iš pirmo karto. Vis dėlto po kelių bandymų pavyko, ir netgi su įdaru! Dar vienas įnoringas ir, deja, iki šiol neįveiktas kepinys – makarunai. Iš keturių mėginimų vienas gal ir buvo sėkmingesnis, bet Augustė nenuleidžia rankų – dar bandys.

Augustė stengiasi maitintis namuose gamintu maistu, įtraukti į savo mitybos racioną daugiau daržovių, vartoti mažiau cukraus.

Jos šaldytuve niekada nerasite silkės, žuvies – tiesiog jos nemėgsta. Vištienos, pieno produktų, makaronų, daržovių ir kiaušinių visada turi. „Jeigu yra kiaušinių, vadinasi, yra ką valgyti“, – juokiasi pašnekovė.

Nesiekiu kažkuo išsiskirti. Man tiesiog norisi daryti tai, kas man patinka, ir dalytis tuo.

„Ragautoja“ – slaptas projektas

Mintį sukurti instagramo paskyrą, kurioje dalytųsi savo gamintais patiekalais, Augustė brandino apie metus, o įgyvendino ją 2021-ųjų sausį.

Iki to laiko stebėjo kitas tinklaraštininkes, analizavo, ką jos daro, tačiau pati dalytis receptais nesiryžo: iš pradžių jaudinosi, kas ką pasakys ar pagalvos, paskui save stabdė, kad neturi gražios virtuvės, kurioje galėtų gaminti ir filmuoti, nemoka gražiai pateikti maisto, fotografuoti jį. Vis dėlto mintis nedavė ramybės, tad po truputį artėjo link jos įgyvendinimo – įsigijo filmuoti reikalingų fonų, gražesnių indų.

Prieš dvejus metus sausį tiesiog pagamino pyragą su žele, nufotografavo, susikūrė paskyrą „Ragautoja“ ir įkėlė galvodama: kas bus, tas bus – paskyrą juk bet kada galima ištrinti. Ilgą laiką apie ją niekam nepasakojo – žinojo sužadėtinis ir tie, kurie atsitiktinai pamatė internete. Savo šeimai ir draugėms pasakė gal po pusmečio – iki to laiko projektas buvo slaptas.

„Dabar gailiuosi, kad nesiėmiau to anksčiau, – sako Augustė. – Nesiekiu kažkuo išsiskirti. Man tiesiog norisi daryti tai, kas man patinka, ir dalytis tuo.“

Iš savo sekėjų ji sulaukia palaikymo, tačiau pasitaiko ir kritikos. „Atsimenu vieną atvejį, kai gaminau Čičinsko kepsnius. Tiesą sakant, niekada nebuvau jų net ragavusi, bet paprašė pagaminti mano sužadėtinis. Papasakojo, kai jo močiutė Panevėžyje gamindavo su varškine tešla ir dešrelėmis. Gerai, sakau, bandome. Pagaminau pagal jo pasakojimą. Tą kartą kelios sekėjos nepraleido progos pažerti kritikos: ne taip turi būti, reikia gaminti su faršu, bulvėmis…Tik aš į tokias žinutes stengiuosi nekreipti dėmesio. Juk jeigu galvosi apie tuos kelis dalykus, kurie yra blogi, gali nepastebėti tūkstančių gerų.“

Pagrindinis Augustės kūrybos virtuvėje vertintojas ir kritikas – jos sužadėtinis Rimgaudas. Jis ne tik ragauja, bet ir padeda nufilmuoti gamybos procesą.

„Man labai patinka tas mūsų bendradarbiavimas, esu jam labai dėkinga už pagalbą. Išties jis yra didysis ragautojas, o aš – gamintoja“, – pripažįsta A. Petkutė.

Trinta pievagrybių sriuba

500 g pievagrybių,

1 svogūnas,

1 nedidelis poras,

4 česnako skiltelės,

50 g sviesto,

1 šaukštas miltų,

250 ml vištienos sultinio,

250 ml pieno,

100 ml grietinėlės,

druskos,

pipirų,

mėlynojo pelėsinio sūrio (patiekti).

Keptuvėje (ar net tame pačiame puode, kuriame ruošiate sriubą) ant sviesto apkepinkite smulkintą svogūną, porą ir česnakus. Suberkite griežinėliais supjaustytus pievagrybius ir taip pat pakepinkite. Įberkite druskos ir pipirų, apibarstykite miltais, išmaišykite ir viską supilkite į puodą. Supilkite sultinį, pieną ir virkite apie 20 minučių. Tuomet trintuvu sutrinkite sriubą iki šilkinės konsistencijos, įpilkite grietinėlės ir dar šiek tiek pašildykite. Patiekite su mėlynuoju sūriu ir skrebučiais.

Vištienos keksiukai su feta ir špinatais

500 g vištų krūtinėlių,

pora saujų špinatų,

100 g fetos,

prieskonių,

aliejaus.

Vištų krūtinėles supjaustykite kaip kepsneliams, šiek tiek pamuškite ir pabarstykite prieskoniais. Keksiukų formą patepkite aliejumi, įtieskite vištienos gabalėlį. Ant jo dėkite kelis špinatus, kelis gabalėlius fetos. Įdarui puikiai tiktų ir kitoks sūris, pievagrybiai – galite pasitelkti savo fantaziją. Užlenkite vištų krūtinėlių kraštus. Jeigu visiškai uždengti neužtenka vieno gabalėlio, ant viršaus uždėkite kitą gabaliuką. Kepkite orkaitėje, 180 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Orkaitėje troškintas plovas

500 g kiaulienos sprandinės ar mentės,

300 g ryžių,

1 svogūnas,

4 skiltelės česnako,

1 morka,

1 paprika,

2 šaukštai pomidorų padažo,

1 kubelis sultinio,

druskos,

pipirų,

kitų prieskonių,

aliejus kepti.

Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais, apkepkite ant nedidelio kiekio aliejaus, pagardinkite druska, pipirais, mėgstamais prieskoniais. Apkeptą mėsą dėkite į karščiui atsparų indą. Trumpai apkepkite smulkintą svogūną ir česnaką, suberkite ant mėsos. Kitas sluoksnis – gerai perplautų ryžių. Tuomet į puodą sudėkite tarkuotą morką ir galų gale – smulkintą raudoną papriką. Karštame vandenyje ištirpinkite sultinio kubelį, įmaišykite pomidorų padažo ir atsargiai užpilkite ant puodo turinio, kad apsemtų. Nemaišykite! Dėkite puodą į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir troškinkite 40–50 minučių. Tuomet patikrinkite, ar ryžiai jau suminkštėję. Jei ne – įpilkite šiek tiek vandens ir dar apie 10 minučių troškinkite. Kai ryžiai suminkštės, sumaišykite ir skanaukite.

Picos suktinukai

400 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,

majonezo,

pomidorų padažo,

kumpio ar dešros,

paprikos,

fermentinio sūrio,

žalumynų.

Patepkite tešlą majonezu, pomidorų padažu. Barstykite ant viršaus smulkinto kumpio arba dešros, paprikos, žalumynų, sūrio. Susukite tešlą su įdaru į ritinėlį ir supjaustykite kelių centimetrų dydžio gabaliukais. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol tešla gražiai apskrus. Išimkite suktinukus iš orkaitės ir šiek tiek palaukite, kol pravės ir sutvirtės.

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

3 kiaušiniai,

100 g cukraus,

80 g sviesto,

50 g lydyto šokolado,

1 šaukštelis vanilės,

žiupsnelis druskos,

250 g miltų,

3 šaukštai kakavos,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

200 ml pieno,

2–3 kriaušės.

Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir vanile, kol pradės smarkiai putoti. Įmaišykite tirpinto sviesto ir šokolado. Įsijokite miltus, suberkite druską, kakavą, kepimo miltelius. Atsargiai išmaišykite. Įpilkite kambario temperatūros pieno ir dar kartelį išmaišykite. Pilkite pyrago masę į kepimo popieriumi išklotą skardelę (naudojau 24 cm) ir įdėkite nuluptas supjaustytas kriaušes. Aš dėjau tik dvi, bet labai rekomenduoju dėti daugiau, nes labai skanu kiekvienąkart atsikandus jausti kriaušes. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Trupininis pyragas su varške ir slyvomis

Pagrindui:

2 kiaušiniai,

100 g sviesto,

150 g miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

60 g cukraus,

1 šaukštelis vanilės.

Įdarui:

180 g varškės,

50 g cukraus,

100 g kreminio sūrio (galima pakeisti grietine),

1 kiaušinis,

500 g slyvų.

Trupiniams:

70 g miltų,

70 g avižinių dribsnių,

50 g rudojo cukraus,

100 g sviesto.

Pyrago pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi ir vanile. Įmuškite kiaušinius, išmaišykite. Dėkite miltus, kepimo miltelius ir dar kartą išmaišykite. Tešlą rankomis klokite į kepimo skardą. Įdarui gerai išsukite varškę, kreminį sūrį, kiaušinį, cukrų. Krėskite įdarą ant pyrago pagrindo. Ant viršaus išdėliokite per pusę perpjautas slyvas. Į dubenį supjaustykite ar sutarkuojame šaltą sviestą ir pirštais jį greitai maišykite su miltais, avižomis ir cukrumi iki trupinių. Juos barstykite ant pyrago viršaus ir dėkite pyragą į 180 °C orkaitę, kepkite apie 40–50 minučių. Gardžiausias šis pyragas tik iškepęs, kol trupiniai traškūs. Atvėsusį pyragą reikėtų laikyti šaldytuve.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kakalius

Kakalius portretas
O as miegstu kakuoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių