Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės, vasarą klientai laiką nori taupyti – jį leisti ne virtuvėje, o gamtoje. Todėl prekybininkai į tai atsižvelgia ir siūlo platų jau marinuotos mėsos, paruoštų šaltibarščių ar įvairių daržovių, taip pat ir apdorotų, asortimentą.
„Pastebėjome, kad klientai atrado paraugintus šviežius agurkus – mūsų parduotuvėse jų galima įsigyti nuo balandžio iki lapkričio. Piką ši tendencija įgauna gegužės ir birželio mėnesiais. Tuo metu nuo liepos mėnesio pamažu tokių šviežiai paraugintų agurkų nuperkama mažiau, bet liepa yra mėnuo, kada žmonės jau pradeda galvoti apie žiemą ir ruošti jai daržoves – tai rodo augantys prieskonių agurkams konservuoti pardavimai“, – teigia E. Dapkienė.
Raugindami neužtruksite
Savo ruožtu maisto gamybos ekspertai teigia, kad rauginimas nėra daug laiko atimantis procesas. Žinoma, jei paraugintų agurkų neužsinorite čia ir dabar – tada belieka eiti į parduotuvę. Visgi jei planuojate išvyką ar savaitgalio pietus, agurkams parauginti užteks ir nakties.
„Užraugti agurkus gali užtrukti 5 minutes. Tiesa, reikės palaukti kelias valandas, kol sureaguos druska ir agurkai įgaus tą švelniai sūrų skonį. Įprastai agurkai marinuojami su vandeniu, tokius meistrai ruošia ir mūsų parduotuvėse. Geriausias patarimas – raugiant vienam litrui vandens reiktų dėti vieną šaukštą druskos. Tačiau vanduo agurkams raugti nėra būtinas – paprasčiausiam variantui užteks vos kelių sausų ingredientų ir paprasto maišelio“, – sako Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.
Sausasis agurkų rauginimo receptas
Jums reikės:
– plastikinio maišelio (tinka ir kepimo rankovė);
– 8-10 vidutinio dydžio agurkų;
– 2 šaukštų druskos;
– 4-5 skiltelių česnako;
– saujelės krapų.
Gaminimas:
Agurkus nuplauname ir nupjauname galiukus. Galime padalyti agurką į kelias dalis arba raugti nepjaustytą. „Maximos“ pirkėjai dažniausiai renkasi nepjaustytus. Dedame agurkus į maišelį, beriame druską, česnako skilteles, smulkintus krapus. Pakratome, kad viskas pasiskirstytų ir agurkai apliptų prieskonių mišiniu. Maišelį su agurkais dedame į šaldytuvą pailsėti per naktį. Jei nekantraujate, gali užtekti ir 4 valandų. Nuo laikymo trukmės priklausys agurkų skonio stiprumas, todėl ragaukite.
O turintiems daugiau laiko ar ruošianties atsargas žiemai, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė siūlo labiau tradicinį receptą, kuriam reikės ir vandens, ir įvairių augalų lapų.
Tradicinis raugintų agurkų receptas su krapais ir česnakais
Jums reikės:
– 2 litrų stiklainio;
– agurkų (kiek sutalpinsite);
– 5 valgomųjų šaukštų druskos;
– 1,9 litro vandens (virinto arba distiliuoto);
– saujos vyšnių, juodųjų serbentų, lauro, krienų lapų;
– 6-9 skiltelių lupto česnako;
– 2 krapų šakelių;
– prieskonių pagal skonį: juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, garstyčių sėklų;
– ypatingam skoniui – šviežių krienų juostelių.
Gaminimas:
Padalykite visus lapus, krapus ir česnakus į keturias dalis, pirmąją dėkite ant dugno ir sluoksniuokite trimis sluoksniais su agurkais (ilgesnius geriau dėti apačioje), o iš viršaus agurkus taip pat uždenkite lapais. Tuomet ištirpinkite druską vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų, palikdami apie 3 centimetrus iki stiklainio viršaus.
Uždenkite sandariu dangčiu ir rauginkite kambario temperatūroje (16–22 laipsnių), kelias dienas, kol agurkai pasieks jūsų mėgstamo įrūgimo skonį. Jei naudojate itin storą ir sandarų dangtelį, kasdien papurtykite, pradarykite agurkus, kad išleistumėte perteklinį slėgį. Sūrymas turėtų būti švelniai drumstas. Galite valgyti iš karto arba laikykite šaldytuve ar rūsyje ir mėgaukitės visą žiemą.
Naujausi komentarai