Restorano verti vėlyvieji pusryčiai

  • Teksto dydis:

Profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis dievina skanų maistą. Anot TV3 kulinarinės laidos "Skaniai ir paprastai" vedėjo, savaitgalio rytai – tas metas, kai galima imtis skaniųjų eksperimentų ir palepinti šeimą.

Turkiškas kiaušinis Cilbir

Žolelių padažui:

• saujelė šviežių krapų,

• saujelė šviežios kalendros,

• ½ stiklinės tyro alyvuogių aliejaus,

• žiupsnelis rupios jūros druskos.

Česnakiniam jogurtui:

• 1 stiklinė 10–12 proc. riebumo jogurto,

• 1–2 skiltelės šviežio česnako,

• žiupsnelis rupios jūros druskos.

Aštriam padažui:

• 2–3 šaukštai sviesto,

• 1 šaukštelis aitriosios paprikos dribsnių,

• 1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių.

Virtam kiaušiniui:

• švieži kiaušiniai,

• citrinų sulčių,

• žiupsnelis druskos į vandenį verdant.

Šviežią kalendrą ir nesumedėjusias krapų šakeles sutrinkite iki pastos konsistencijos su žiupsneliu rupios jūros druskos ir keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Vėliau įpilkite dar keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir išmaišykite. Į jogurtą įdėkite trintą arba smulkiai tarkuotą šviežią česnaką ir gerai išmaišykite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol pradės burbuliuoti. Tuomet įdėkite aitriosios paprikos dribsnių ir saldžiosios paprikos miltelių, išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.

Kad paruoštumėte tobulą be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens – turėtų būti apsemti maždaug 4–5 cm. Tuomet įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų.Paimkite kiaušinį iš šaldytuvo (taip taip, šaldytuvo!), kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šalto kiaušinio baltymas būna standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinų sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinų sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2–3 min., kol sutvirtės baltymas.

Šis patiekalas turi būti valgomas tik su šiltu, minkšto trynio kiaušiniu. Lėkštėje paskleiskite du šaukštus česnakinio jogurto, pašlakstykite žolelių padažo ir aitriųjų paprikų sviesto, ant viršaus dėkite ką tik iš vandens ištrauktą kiaušinį ir skanaukite su gabalėliu šviežios duonos.

Viduržemio jūros regiono skonių pyragas

Tešlai:

• 2 ½ stiklinės (315 g) kvietinių miltų,

• 1 šaukštelis druskos,

• 6 šaukštai (90 g) šalto sviesto,

• ¾ stiklinės (148 g) šaltų taukų,

• ½ stiklinės (120 ml) šalto vandens.

Įdarui:

• 100 g marinuotų artišokų šerdžių,

• 100 g saulėje džiovintų pomidorų,

• 100 g žaliųjų alyvuogių,

• 100 g alyvuogių ir daržovių mišinio,

• 30 g krekerių,

• avių pieno sūrio,

• 1 kiaušinis,

• vytintas kumpis.

Iš vakaro arba keletą valandų prieš gaminant pasiruoškite tešlą, kad spėtų išbrinkti miltai, tešla atvėstų. Į dubenį suberkite sijotus miltus, druską, sudėkite šaltus sviesto ir taukų gabaliukus (jeigu neturite ar nenorite naudoti taukų, pakeiskite juos sviestu) ir trinkite, kol susidarys trupiniai. Galite tai daryti su šakute arba, jei turite galimybę, elektriniu smulkintuvu. Tuomet į tešlą pilkite šalto vandens ir atsargiai ranka maišykite, kol susijungs trupiniai. Tuomet tiesiog stipriai suspauskite tešlą į vieną gabalą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve. Jokiu būdu stipriai neminkykite tešlos, nes tešloje neliks sviesto ir taukų intarpų, dėl kurių ir susidaro tešlos sluoksniai kepinyje.

Įdarui skirtas marinuotas daržoves nusausinkite ir stambiai pakapokite. Pyrago kokybei labai kenkia perteklinė drėgmė, todėl į įdarą įdėkite smulkintų krekerių, kurie sugers visą išsiskyrusią drėgmę iš įdaro ir įgaus jo skonį. Valgydami jų net nepastebėsite.

Paruoštą ir atvėsintą tešlą padalykite į dvi dalis (iškepę vieną pyragą, iškart gaminsite ir antrą). Vieną dalį tešlos iškočiokite į 20–22 cm skersmens apskritimą. Ant tešlos tolygiai paskleiskite paruoštą marinuotų daržovių įdarą, palikdami maždaug 2–3 cm kraštelius. Ant viršaus padėliokite stambiai laužytą avių pieno sūrį. Paliktus kraštelius atsargiai užlankstykite link pyrago centro apie 8–10 kartų, kad kiekvienas užlenkimas iš dalies uždengtų kitą. Kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

Gaminant lauke visuomet labai svarbu iš anksto pasirūpinti kepsnine. Įkaitinkite kepsninę iki 120 °C ir ant nerūdijančio plieno grotelių uždėkite kepimo akmenį. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki 200–210 °C. Paruoštą kepimui pyragą dėkite ant įkaitusio kepimo akmens ir kepkite apie 30 min., kol gražiai apskrus bei iškeps padas. Iškeptą pyragą truputį atvėsinkite, uždėkite vytinto kumpio ir ragaukite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dada

Dada portretas
Ir pietūs ateis kol pasigaminsi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių