- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Rudenėjant, parduotuvių lentynos gražėja nuo sezono derliaus gėrybių – jau prieš kelis tūkstančius metų Centrinėje bei Pietų Amerikoje augintų cukinijų bei iš Meksikos kilusių moliūgų gausos.
Daržovių, kurios ne tik puikiai prigijo mūsų klimatinėje aplinkoje, bet tapo ir itin pamėgtomis. Patarimais, kaip išsirinkti geriausius moliūgus ir cukinijas bei kur juos panaudoti, dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Cukinijos – sodrių spalvų bei blizgios
Rinkdamiesi cukiniją, atkreipkite dėmesį į jos spalvą. „Ieškokite cukinijos, kurios žievelė sodrios, blizgios spalvos ir nedėmėta. Venkite didelių cukinijų. Pastarosios dažniausiai būna ne tokios tinkamos maisto ruošimui – vandeningos arba karčios. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad cukinija būtų kieta, tai ženklas, jog ji yra šviežia“, – teigia Aidas Poleninas.
Gaminant patiekalus su cukinijomis ar iš jų galite sutaupyti laiko nelupdami žievelės, o tiesiog labai švariai ją nuplaudami. „Gamindami iš jaunų, nedidelių cukinijų, žievelės galite ir nelupti, užtenka cukiniją gerai nuplauti. Tačiau jei gaminsite iš didesnės cukinijos, jos žievelę, dėl galimo kartumo, siūlyčiau pašalinti. Tam puikiai tiks įprastas bulvių skustukas“, – toliau pasakoja A. Poleninas.
Ekspertas taip pat sako, jog cukinijas galima kepti ir ant alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus, ir ant sviesto. Tereikia nepamiršti, jog esant didesniam karščiui, sviestas į daržoves įsigers greičiau, tad svarbu ruošiamo maisto nesudeginti.
Remiantis „Maximos“ pardavimų duomenimis, didžiausia cukinijų paklausa fiksuojama rudenį ir pavasarį. Šiuo metu kilogramą cukinijų prekybos tinklo parduotuvėse galima įsigyti už 0,65 eurus.
Moliūgai – mažesni, tačiau pilni gėrybių
Rinkdamiesi moliūgą, taip pat ieškokite mažesnių, tokius daug lengviau paruošti bei apdoroti. O kai moliūgą valysite, sėklų neišmeskite – jas galėsite panaudoti patiekalams, pavyzdžiui, sriuboms ar salotoms, gardinti.
„Surinktas moliūgų sėklas išlukštenkite, nuplaukite, nusausinkite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašovę į orkaitę kepkite žemoje, maždaug 160 °C temperatūroje apie 15 min. tol, kol jos gražiai apskrus. Nepamirškite sėklų pavartyti, kad nesudegtų. Kepindami moliūgų sėklas, dar galite jas pagardinti druska, kariu ar kitais jums patinkančiais prieskoniais“, – siūlo A. Poleninas.
O kad moliūgų pjaustymas netaptų sudėtingu darbu, ekspertas dalinasi originaliu patarimu. Į lėkštę įpilkite šiek tiek vandens ir įdėkite į ją dalį moliūgo plokščiąja puse žemyn. Tuomet lėkštę su moliūgu sutalpinkite į mikrobangų krosnelę ir pašildykite. Kaitinimo laikas priklauso nuo moliūgo dalies dydžio. Jei moliūgas užima visą lėkštės plotą, šildykite apie 15 min. pasirinkę apie 1100 vatų karštį. Jei mikrobangų krosnelės neturite, moliūgą galite pakaitintu ir orkaitėje įkaitintoje iki 190°C. Mažą moliūgą orkaitėje reikėtų kaitinti apie 15 minučių, vidutinį apie 30 minučių, o didelį apie 45 minutes. Pakaitinę moliūgą, leiskite jam šiek tiek atvėsti, kad nenusidegintumėte pirštų, o vėliau peiliu lengvai pašalinkite žievelę ir pjaustykite moliūgą smulkiau“, – sako A. Poleninas.
Didžiausio susidomėjimo moliūgai sulaukia rudenį, rugsėjo-lapkričio mėnesiais, rodo pardavimų duomenys. Taip pat fiksuojama, kad pastaraisiais metais rudens laikotarpiu moliūgų paklausa kasmet paauga beveik dešimtadaliu. Šiuo metu lietuviško prekybos tinklo lentynose galima rasti trijų rūšių moliūgus nuo 0,79 iki 1,39 eurų už kilogramą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...