Šaltėjant orams – festivalis keptuvėje ir virtuvėje (receptai)

  • Teksto dydis:

„Šaltuoju sezonu reikia valgyti kuo daugiau šokolado!“ – pataria konditerijos profesionalas Ali Gadžijevas. Ir šiam šūkiui įgyvendinti puikiai tiks nuostabusis austriškas šokoladinis pyragas Sacher. Jis yra ne tik skanus, bet turi ir įdomią istoriją, kaip niekam nežinomas šešiolikmetis Francas Zaheris sukūrė neįprastą desertą, tapusį pasaulio kulinarinio paveldo dalimi. Tikrai verta pasigaminti namuose.

Linksmasis šefas Gian Luca siūlo pasigaminti rudenišką pyragą su mėsa, grybais ir daržovėmis, kad, anot jo, „būtų malonu, gera ir laiminga gyvent“. Italai garsėja meile maistui, todėl toks patiekalo pristatymas nekelia nuostabos. Šaltėjant orams ir vis daugiau praleidžiant laiko namuose Gian Luca parodys, kaip galima sukurti tikrą festivalį keptuvėje ir virtuvėje!

Susitinkame šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.

Daržovių ir jautienos pyragas

Įdarui reikės:

– 500 g jautienos sprandinės;

– 50 ml šviesaus alaus;

– 500 g bulvių;

– 500 g voveraičių;

– 500 ml vandens;

– 2 daržovių sultinio kubelių;

– 2 šakelių čiobrelio;

– 1 saliero stiebo;

– 2 morkų;

– 1 svogūno;

– ypač tyro alyvuogių aliejaus;

– druskos;

– juodųjų pipirų.

Tešlai reikės:

–150 g sviesto;

– 300 g miltų;

– 100 ml šviesaus alaus.

Pyrago patepimui reikės: 

– 1 kiaušinio trynio;

– 1 valg. Šaukšto grietinėlės miltais.

Gaminimas

Jautieną, bulves, salierą ir morkas supjaustyti stambesniais kubeliais, o svogūną smulkiais. Užvirti vandenį ir įmesti sultinio kubelius. Maišyti, kol kubeliai ištirps. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi suberti mėsą ir apkepinti. Jai apskrudus supilti alų ir šiek tiek patroškinti. Sudėti visas daržoves. Pabarstyti druska ir pipirais. Šiek tiek pakepinti ir užpilti sultinio, kad apsemtų. Sudėti voveraites ir palikti troškintis maždaug 40 min.

Gamintojų nuotr.

Tuo tarpu reikia pasigaminti tešlą. Miltus su sviestu labai gerai permaišyti virtuvinio kombaino pagalba, kol gaunama smėlio konsistencija. Tada supilti alų ir maišyti iki vientisos konsistencijos. Tešlą pabaigti minkyti ant miltais apiberto stalo. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir leisti 30 min. pailsėti šaldytuve. Per tą laiką baigs išsitroškinti ir įdaras.

Tešlą iškočioti apie 3-4 mm storio. Kepimo formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Ją iškloti tešla (apie 4 cm tešlos dar turi likti išlindę iš formos). Supilti įdarą iki formos viršaus. Tešlos kraštus užvynioti link vidurio ir juos patepti kiaušinio trynių ir grietinėlės plakiniu. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su garų funkcija apie 30 min. (kepant be garų, kepimo laiką šiek tiek pamažinti).

Austriškas šokoladinis pyragas Sacher

Jums reikės:

– 75 g sviesto;

– 90 g juodo šokolado;

– 3 kiaušinių trynių;

– 3 kiaušinių baltymų;

– 40 g cukraus;

– 60 g miltų;

– 55 g migdolų miltų;

– 30 g kukurūzų krakmolo;

– 10 g kakavos;

– 1 g kepimo miltelių.

Šokoladiniam ganašui reikės:

– 200 g grietinėlės;

– 250 g juodo šokolado;

– 150 g pieniško šokolado;

– 35 g sviesto.

Pertepimui reikės:

– 200 g abrikosų džemo.

Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo kaitros ir sudėti šokoladą bei maišyti, kol išsilydis. Po vieną maišant sudėti trynius. Atvėsinti. Kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų. Atskirame inde sumaišyti birius ingredientus. Baltymų ir šokolado mases atsargiai permaišyti, kol susijungs į vientisą masę. Suberti birius ingredientus ir dar šiek tiek permaišyti iki vientisos masės. Tešlą supilti į formą. Kepti 160°C apie 20 min. Biskvitui iškepus palikti atvėsti.

Šokoladiniam ganašui grietinėlę užvirinti ir užpilti ant šokolado. Maišyti, kol šokoladas pilnai ištirps. Sudėti sviestą ir gerai išmaišyti iki vientisos masės.

Gamintojų nuotr.

Jau galima formuoti pyragą. Bikvitą išilgai perpjauti į dvi dalis. Apatinį biskvitą aptepti aprikosų džemu, kraštuose paliekant 1 cm pločio žiedą. Ant jo, jau pilnai padengiant apatinį biskvitą, užpilti kelis šaukštus ganašo ir lygiai paskirstyti. Ant viršaus dėti kitą biskvitą. Visą paviršių pilnai ir lygiai padengti šokoladiniu ganašu (jo dar reikia pasilikti paskutiniam etapui). Palaikyti šaldytuve, kol ganašas užstings. Tuomet pašildyti likusį ganašą, kad jis būtų pakankamai skystas, ir apipilti visą pyragą. Pyragą dekoruoti karamelizuotais riešutais ar kitais mėgstamais ingredientais. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių