Šaltibarščiai – vasaros atgaiva (netradiciniai receptai)

Kai kurie kulinarijos ekspertai teigia, kad šaltibarščiai Lietuvoje pradėti valgyti per lauko darbymetį, kai trūko laiko maistui gaminti. Kad ir kaip būtų, šiandieną ši šaltsriubė – populiariausias vasaros patiekalas ir ant miestiečių stalo.

Tradicinis šaltibarščių receptas paprastas: išverdami ir supjaustomi švieži burokėliai arba naudojami konservuoti, įpilama rūgpienio arba kefyro, įdedama pjaustytų agurkų, kietai virtų kiaušinių, pagardinama krapais, svogūnų laiškais, valgoma su virtomis bulvėmis.

Tačiau kiek šeimininkių – tiek ir šaltibarščių receptų: vietoje kefyro naudojamos pasukos, raugintas ir net saldus pienas, kai kas su agurkėliais įpjausto dar ir ridikėlių, pomidorų, pagardina varške – taip kur kas sočiau, česnaku ar krienais, marinuotus burokėlius keičia virtais burokėlių lapais ar šviežiais burokėliais. Išradingoms šeimininkėms burokėlius atstoja apvirti špinatai, rūgštynės, tinka net dilgėlių lapai.

Niuansų daug ir labai įvairių ne tik kalbant apie pagrindinius ingredientus: vienos šeimininkės šią sriubą gamina tokią tirštą, kad šaukštas joje stovi, kitos patiekia ją ne su karštomis bulvėmis, o su juoda rugine duona.

Vyrauja nuomonė, kad patiekalai, kuriuose visko daug primaišyta, nėra nei labai skanūs, nei sveiki. Mitybos specialistai tikina, kad šaltibarščiai – ne tik gaivi, jėgas padedanti jėgas atgauti sriuba, bet ir vertinga. Tiesa, pataria iš jų pašalinti vieną ingredientą – virtą kiaušinį. O šviežiose daržovėse, žalumynuose gausu mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, kurie šiltuoju sezonu intensyviau nei įprastai pasišalina iš organizmo kartu su prakaitu. Rauginto pieno produktai – gerųjų bakterijų šaltinis, užtikrinantis normalią žarnyno veiklą, be to, jie puikiai tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms. Vienintelis "kabliukas" – marinuoti burokėliai, tačiau juos visada galima pakeisti šviežiais ar šviežiai raugintais. Pastaruosiuose ne tik daug gerųjų žarnyno bakterijų, bet ir vitaminų, mineralų, daug geležies, o ji stiprina kraują.

Dietologų nuomone, iš šviežių, raugintų burokėlių paruošti šaltibarščiai ne tik kur kas gaivesni, bet ir sotesni. Žinia, dėl sotumo jausmo dažna šeimininkė įpratusi rinktis didelio riebumo kefyrą, į jį įmaišo dar ir kelis šaukštus grietinės, o tai dar daugiau sočiųjų riebalų, papildomų kalorijų.

Vegetariški

1 vidutinio dydžio burokėlis,

1 avokadas,

3–4 agurkai,

4 ridikėliai,

500 ml mineralinio vandens,

krapų,

petražolių,

citrinos sulčių,

druskos.

Burokėlį nuplaukite, nulupkite, kartu su avokadu ir agurkais supjaustykite kubeliais, užpilkite mineraliniu vandeniu, pagardinkite citrinos sultimis, druska ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sriubą išpilstykite, ant viršaus užberkite susmulkintus ridikėlius, žalumynus. Patiekalui gurmanišką skonį suteiks gabaliukai sūdytos lašišos.

Aromatingi

2 burokėliai,

2 pomidorai,

1 svogūnas,

1 saliero stiebas,

250 ml grietinėlės,

250 ml vištienos sultinio,

1 apelsino nutarkuota žievelė,

druskos,

šiek tiek aitriosios paprikos,

šaukštelis cukraus,

mėgiamų prieskoninių žolelių.

Burokėlius įvyniokite į foliją ir 1 val. kepkite orkaitėje, paskui išvyniokite, ataušinkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite kubeliais. Įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus, pomidorus, papriką, po 2 min. suberkite supjaustytus salierus, prieskonius ir burokėlius, užpilkite sultiniu ir troškinkite 10 min. Ataušinkite, supilkite grietinėlę ir suplakite elektriniu trintuvu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romasj

Romasj portretas
Nū toio jovalo tikrai nevalgyciau iš didelio rašto išėjo iš krašto baisiau negu rusiška akroska dar tegu cepelinus su sūdyta zuvim pradeda gaminti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių