- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai kurie kulinarijos ekspertai teigia, kad šaltibarščiai Lietuvoje pradėti valgyti per lauko darbymetį, kai trūko laiko maistui gaminti. Kad ir kaip būtų, šiandieną ši šaltsriubė – populiariausias vasaros patiekalas ir ant miestiečių stalo.
Tradicinis šaltibarščių receptas paprastas: išverdami ir supjaustomi švieži burokėliai arba naudojami konservuoti, įpilama rūgpienio arba kefyro, įdedama pjaustytų agurkų, kietai virtų kiaušinių, pagardinama krapais, svogūnų laiškais, valgoma su virtomis bulvėmis.
Tačiau kiek šeimininkių – tiek ir šaltibarščių receptų: vietoje kefyro naudojamos pasukos, raugintas ir net saldus pienas, kai kas su agurkėliais įpjausto dar ir ridikėlių, pomidorų, pagardina varške – taip kur kas sočiau, česnaku ar krienais, marinuotus burokėlius keičia virtais burokėlių lapais ar šviežiais burokėliais. Išradingoms šeimininkėms burokėlius atstoja apvirti špinatai, rūgštynės, tinka net dilgėlių lapai.
Niuansų daug ir labai įvairių ne tik kalbant apie pagrindinius ingredientus: vienos šeimininkės šią sriubą gamina tokią tirštą, kad šaukštas joje stovi, kitos patiekia ją ne su karštomis bulvėmis, o su juoda rugine duona.
Vyrauja nuomonė, kad patiekalai, kuriuose visko daug primaišyta, nėra nei labai skanūs, nei sveiki. Mitybos specialistai tikina, kad šaltibarščiai – ne tik gaivi, jėgas padedanti jėgas atgauti sriuba, bet ir vertinga. Tiesa, pataria iš jų pašalinti vieną ingredientą – virtą kiaušinį. O šviežiose daržovėse, žalumynuose gausu mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, kurie šiltuoju sezonu intensyviau nei įprastai pasišalina iš organizmo kartu su prakaitu. Rauginto pieno produktai – gerųjų bakterijų šaltinis, užtikrinantis normalią žarnyno veiklą, be to, jie puikiai tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms. Vienintelis "kabliukas" – marinuoti burokėliai, tačiau juos visada galima pakeisti šviežiais ar šviežiai raugintais. Pastaruosiuose ne tik daug gerųjų žarnyno bakterijų, bet ir vitaminų, mineralų, daug geležies, o ji stiprina kraują.
Dietologų nuomone, iš šviežių, raugintų burokėlių paruošti šaltibarščiai ne tik kur kas gaivesni, bet ir sotesni. Žinia, dėl sotumo jausmo dažna šeimininkė įpratusi rinktis didelio riebumo kefyrą, į jį įmaišo dar ir kelis šaukštus grietinės, o tai dar daugiau sočiųjų riebalų, papildomų kalorijų.
Vegetariški
1 vidutinio dydžio burokėlis,
1 avokadas,
3–4 agurkai,
4 ridikėliai,
500 ml mineralinio vandens,
krapų,
petražolių,
citrinos sulčių,
druskos.
Burokėlį nuplaukite, nulupkite, kartu su avokadu ir agurkais supjaustykite kubeliais, užpilkite mineraliniu vandeniu, pagardinkite citrinos sultimis, druska ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sriubą išpilstykite, ant viršaus užberkite susmulkintus ridikėlius, žalumynus. Patiekalui gurmanišką skonį suteiks gabaliukai sūdytos lašišos.
Aromatingi
2 burokėliai,
2 pomidorai,
1 svogūnas,
1 saliero stiebas,
250 ml grietinėlės,
250 ml vištienos sultinio,
1 apelsino nutarkuota žievelė,
druskos,
šiek tiek aitriosios paprikos,
šaukštelis cukraus,
mėgiamų prieskoninių žolelių.
Burokėlius įvyniokite į foliją ir 1 val. kepkite orkaitėje, paskui išvyniokite, ataušinkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite kubeliais. Įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus, pomidorus, papriką, po 2 min. suberkite supjaustytus salierus, prieskonius ir burokėlius, užpilkite sultiniu ir troškinkite 10 min. Ataušinkite, supilkite grietinėlę ir suplakite elektriniu trintuvu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...