Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgalio pietums – lengvi ir ypač sveiki žuvies patiekalai

2020-06-12 14:10
DMN inf.

Džiuginant vasariškiems ir šiltiems orams, „Skaniai ir paprastai“ laidos vedėjas ir profesionalus šefas Gediminas Endriukaitis siūlo pasigaminti lengvus bei ypač sveikus patiekalus iš žuvies.

Egzotiškesnių skonių mėgėjams šefas prie žuvies siūlo pasigaminti nekasdienio padažo su krevetėmis, o lėkštėje pateikus su juodaisiais ryžiais patiekalas atrodys nuostabiai. O grilio mėgėjams verta išbandyti lašišą druskoje. Iškepusi ji bus minkšta, sultinga ir tikrai ne per sūri. Šis patiekalas ypatingai tiks didesniam draugų ar šeimos ratui.

Gardūs bei lengvai pagaminami žuvies patiekalai „Skaniai ir paprastai“ laidoje šeštadienį 9 val. per TV3

Kepta žuvis su juodaisiais ryžiais ir krevečių padažu

Šiam patiekalui paruošti (4 asmenims) jums reikės:

– 4 vnt. dorados filė

– Druskos bei pipirų

– 1 citrinos

– 2-3 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus

– 2 šaukštų sviesto

– Šviežio čiobrelio

– ½ stiklinės juodųjų ryžių

– 2 stiklinių vandens

– 200-250 g mažų krevečių su kiautu

– 2 vidutinio dydžio morkų

– 2 vidutinio dydžio svogūnų

– 4 skiltelių česnako

– 1 stiklinės žuvies arba daržovių sultinio

– 1 stiklinės pomidorų padažo su itališkomis žolelėmis

– 3-4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus

– 3-4 šaukštų sviesto

Gaminimas

Suberkite ryžius į užvirusį pasūdytą vandenį ir virkite ant vidutinės kaitros apie 15-20 minučių. Pjaustytą morką, svogūną ir česnaką kepkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės. Į keptuvę sudėkite švariai nuplautas krevetes su kiautu ir kepkite apie 10 minučių. Supilkite sultinį ir pomidorų padažą, kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol nugaruos, apie 10 minučių. Viską labai gerai sutrinkite, jei reikia, perkoškite per smulkų sietelį. Jeigu neturite trintuvo, kuris iki tyrės susmulkintų ir krevečių lukštus, naudokite krevetes be kiauto.

Tuomet nuolat maišant po truputį dėkite šaltą sviestą ir maišykite, kol ištirps. Pagardinkite druska, jei reikia. Žuvies file paskaninkite druska, šviežiai maltais pipirais ir tarkuota citrinos žievele. Į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, jam įkaitus dėkite žuvies filė oda žemyn, truputį paspauskite ir kepkite ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol žuvies odelė apskrus ir lengvai atšoks nuo keptuvės apačios, apie 2-3 minutes. Žuvį apverskite, nuimkite nuo kaitros, įdėkite sviesto, citrinos žievelės, šviežio čiobrelio. Sviestui tirpstant laistykite jį ant žuvies filė keletą minučių. Iškeptą žuvies filė patiekite su juodaisiais ryžiais ir krevečių padažu.

Druskoje kepta lašiša

Druskoje keptai lašišai paruošti Jums reikės:

– ~2 kg lašišos

– 3 kg druskos

– 400 g kiaušinio baltymų

– Prieskonių mišinio žuviai

– Įvairių prieskoninių žolelių

– 1 citrinos

– 1 žaliosios citrinos

Žaliosioms salotoms su keptos citrinos padažu paruošti Jums reikės:

– Šviežių salotų lapų

– 1-2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus

– 1-2 šaukštų kepintų riešutų

– 1 vnt citrinos

– 5-6 šaukštų tahini pastos

– 5-6 šaukštų vandens

– Pundelio šviežios kalendros

– 1-2 skiltelių česnako

– Žiupsnelio druskos

Gaminimas

Išdorokite žuvį, nuvalykite žvynus, išimkite žiaunas, nupjaukite pelekus ir labai švariai nuplaukite. Žuvies vidų įtrinkite prieskoniais, įdėkite prieskonines žoleles ir riekelėmis pjaustytą citriną. Į didelį dubenį suberkite druską ir po truputį įmaišykite kiaušinio baltymą. Reikia, kad susidarytų šlapio smėlio konsistencijos pasta. Ant kepimo skardos dėkite druskos pagrindą, atkartojantį žuvies formą. Ant viršaus dėkite anksčiau paruoštą žuvį ir labai sandariai ją „užklokite“ likusia druskos mase, kad neliktų jokių tarpų.

Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje „La caja China“ kepsninėje maždaug 30-40 minučių. Patikrinkite įkišdami termometrą į storiausią mėsos dalį ir įsitikinkite, kad žuvis pasiekė 62 laipsnius. Peiliu atsargiai nupjaukite vidurinę druskos dalį. Švelniai pašalinkite druskos plutą, ji turėtų švariai atkibti nuo žuvies.

Švelniai įpjaukite odą galvos gale ir nulupkite ją nuo visos žuvies. Salotų lapus stambiai suplėšykite, pašlakstykite aliejumi, apiberkite riešutais ir išmaišykite. Citriną perpjaukite pusiau ir kepkite grilyje, kol paskrus. Keptos citrinos sultis sumaišykite su tahini pasta, smulkinta šviežia kalendra, žiupsneliu druskos ir smulkintu česnaku. Gautą padažą maišydami atskieskite vandeniu iki norimos konsistencijos. Šis padažas puikiai tiks tiek prie žaliųjų salotų, tiek prie druskoje keptos lašišos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų